Nyári fűnyírás a térkő mentén

– Hogyan gondozzuk a pázsitot a térköves kertben? –

Egy kert legalapvetőbb része a gyep. Ez lehet egy növényekkel gazdagon ellátott terület zöldellő füve, ami tökéletes alapot ad a színes, változatos összhangnak. Viszont az is előfordulhat, hogy valaki nem különösebben foglalkozik a ház körüli rész virágokkal, dísznövényekkel való benépesítésével, füve viszont nagy valószínűséggel akkor is van. Így aztán ez a téma kb. minden kerttulajdonost érint. A gyep esetében is érvényes az a magától értetődő szabály, miszerint minél odaadóbb gondozásban van része, annál szebben fog tündökölni, frissítően feldobva a lakókörnyezetünket. És hogy mitől fog úgy kinézni a füvünk, ahogyan azt ideális esetben látni szeretnénk? Erről a cikk folytatásában írunk:


Hogyan bánjunk a gyeppel a térköves kertben?

– A füvet nyírni kell, ez egy elég közismert tény. Viszont az már talán kevésbé köztudott, hogy ennek is vannak szabályai, de minimum jó tanácsok, amiket érdemes megfogadni, ha elégedettek akarunk lenni a végeredményt illetően.

– Nyár van, a füvünk végre újra teljes pompájában ragyog. Most jön az a feladat, hogy ezt az állapotot meg is kell őrizni. Sokan úgy tudják, hogy a meleg időszakokban minél rövidebbre kell vágni a füvet. Ez azonban nem igaz, ugyanis a fűnek kell egy bizonyos hosszúság, hogy a saját maga árnyékával védelmet tudjon nyújtani önmagának. Ez az hossz körülbelül 4-6 cm. Egy fűnyírás alkalmával ne vágjunk le többet, mint a fű 1/3-a. Ha már túlságosan megnőtt, akkor inkább vágjuk le két fázisban, így megelőzhetjük a fű szártővágását, ami komolyan igénybe veszi a gyepet és csökkenti az életerejét is.

– Általában nem szükséges heti egy alkalomnál gyakrabban végezni a fűnyírást. Kerüljük, hogy túl rövidre vágjuk a gyepet, viszont ne essünk át a ló túloldalára se, mivel a nyírás elhanyagolása is gondot okoz. Ilyen esetben a nagyra nőtt levelek súlya megnövekszik, egymásra borulnak és befüllednek, ezzel pedig megindul a rothadás.

– Fontos, hogy a gép kései élesek legyenek és ténylegesen vágást végezzünk vele, ne pedig a tompa kések által okozott tépést. Az egyik módon elvégzett munka eredménye a szépen vágott fű, a másiké viszont megsárgult, bebarnult csúcsú fűszálak. Ez nem csak hogy nem szép látvány, de a növény is szenved tőle.

– Érdemes a nyesedéket a gyep felületén hagyni, mivel ez remek tápanyagként szolgál a pázsitnak illetve javítja az alatta növekvő fű hőháztartását. Egy-két napnál tovább azonban semmiképp ne hagyjuk ott, mert ez gombabetegségeket okoz illetve a kártevők elszaporodásához vezet.

A fű mentén térkőnek kellene lennie, de ha nincs, semmi baj, akkor az aktuális térkő árakat most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?