Gondoskodás a térköves kert növényeiről, nyaralás alatt

– Hogyan élik túl a térköves kert növényei, hogy elmegyünk nyaralni? –

Arra várunk, hogy eljöjjön az év legjobb időszaka, amikor félretesszük a hétköznapi feladatainkat, kötelességeinket és egy kis időre kiszakadunk a mókuskerékből, azaz elmegyünk nyaralni. Ez nagyon kellemes és várva várt esemény nekünk, viszont sokkal kevésbé az a növényeink számára, amiket otthon hagyunk. Az egy-két hetes, de akár csak egy több napos távollét alatt ugyanis – a szükséges növény ápolás híján – a kertünk, balkonunk ékességei hanyatlásnak indulnak és mire hazaérünk, addigra már csak fonnyadozó kórók várnak a színes és illatos virágok helyett. Kivéve, ha megoldjuk, hogy távol töltött napjaink alatt is megkapják a túlélésükhöz szükséges gondoskodást. Hogyan csináljuk ezt? Íme a megoldások, a cikk folytatásában:


Mi a megoldás a téköves kert egyedül hagyott növényei számára?

– Először is tisztázzuk azt, ami nem valószínű, hogy működik, így ezt az elképzelést már rögtön az elején félre is tehetjük. Nem jó megoldás, ha indulás előtt akkora mennyiségű vízzel locsoljuk meg a növényeket, amiről azt feltételezzük, hogy az majd valahogyan életben tartja őket egészen addig, míg haza nem érünk. Pár nap távollét esetén lehet, hogy beválik, de hosszabb utazást tervezve ne erre építsünk.

– Ami tuti jó döntés, és amire valószínűleg legelőször gondolunk, az, hogy megkérjük egy megbízható barátunkat, rokonunkat, hogy viselje gondját kedvenceinknek. A „majd locsold meg” felkérés viszont nem lesz elegendő. Fontos, hogy mondjuk el neki, hogy melyik virágnak mennyi a vízigénye és hányszor kell öntözni.

– A gyepet érdemes indulás előtt lenyírni, mert így kevesebb nedvességgel is kibírja majd. A legjobb, ha a szomszédot meg tudjuk kérni, hogy esténként egy pár perc erejéig locsoljon át a mi füvünkre is, ez elegendő lehet ahhoz, hogy a pázsit átvészelje a nyaralási időszakot. A levágott fűnyesedék a növények töveihez halmozva segít abban, hogy azok földje lassabban száradjon ki.

– Készíthetünk házilag csepegtető öntözőrendszert, ami megfelelő mennyiségű vízzel látja el a virágágyásokat és veteményest. Ehhez egy slagra lesz szükségünk, amit 5-10 centiméterenként kilyukasztgatunk, a végén pedig szilárdan bedugaszoljuk. A slagot vezessük el a növények töve között és nyissuk meg a kerti csapot, de csak egészen kicsit. Ez a módszer nem fogja komolyabban megterhelni a vízszámlánkat, viszont a lassan, csepegtetve talajba szivárgó víz életben tartja a növényeinket.

– Még egy jó ötlet: a vízmegkötő adalék. Nem kerülnek sokba a zselés anyagú vagy agyagból készült golyócskák. Miután benedvesítjük őket, magukba szívják és megtartják a vizet, majd a földbe helyezve, átadják a nedvességet a növényeknek, így azok a szárazabb napokon könnyen fel tudják venni a számukra szükséges vízmennyiséget.

– Mindezek ismeretében most már nyugodtan nekivághatunk a nyaralásnak, mert hazaérkezésünkkor zöldellő barátaink virulva fognak bennünket várni.

A térköves felületek egyik igen előnyös tulajdonsága, hogy semmilyen gondozást nem igényelnek. Nyaralás előtt most még gyorsan érdemes ránézni az aktuális térkő árakra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?