Növényekkel csinosított térköves kocsma

– Hogyan lehet kellemessé tenni egy térköves kocsma megjelenését? –

.

.

Amikor megérkezünk egy ilyenfajta közösségi helyszínre, a legelső tapasztalatunkat már a belépés előtt megszerezzük. Egy pofás cégér és egy igényesen lerakott térköves felület a bejáratnál, eléggé megdobja a hely vonzerejét. Aztán beljebb kerülve, odabenn fog eldőlni, hogy maradunk-e vagy továbbállunk. De mi az, amitől úgy érezzük, hogy szívesen töltenénk el ott pár órát a barátainkkal vagy akár egyedül, hogy kicsit kikapcsolódjunk? A legtöbb embernek a válasza erre valószínűleg az lenne, hogy: a hely hangulata. Igen. A barátságos berendezésen és kellemes fényeken túl azonban van még valami, ami határozottan otthonossá teheti a légkört. Erről írunk cikkünk folytatásában:


Kell-e növény és térkő a kocsmába?

– Minél otthonosabb egy söröző vagy pub, annál jobb élményt nyújt a látogatóinak. A kérdésre tehát, hogy legyen-e növény és térkő a kocsmában, a válaszunk egy egyértelmű igen. Az életteli zöld növények teljesen átváltoztatják a homályos, gyakran alkohol szagú helyek kissé lehangoló látványát, és máris egy barátibb, vendégmarasztalóbb közegben találjuk magunkat. A téglahatású térkőből készült burkolatok, oszlopok szintén otthonosabbá és elegánsabbá teszik a helyet. A növényválasztásnál feltétlenül figyeljünk oda pár dologra.

– Először is, egy kocsma olyan hely, ami általában nem úszik a természetes fényben. Ebből következik, hogy mindenképp minimális fényigényű növények beszerzése javasolt. Mivel valószínű, hogy általában nagy a jövés-menés, ezért semmi esetre se sérülékeny zöldeket helyezzünk el a helyiségben. Ne legyen túl pici a növény, hogy azért észre lehessen venni, viszont túl nagy se, mivel akkor meg minduntalan bele fognak ütközni az emberek, amivel a növény is károsodik, illetve a vendégek sem fogják magukat komfortosan érezni tőlük. A közép kategóriás méretet érdemes tehát előnyben részesíteni a választásnál.

– További szempont, hogy legyen jó szárazságtűrő, hiszen egy pörgős vendéglátó egységben nincs arra kapacitása a személyzetnek, hogy túl sokat foglalkozzon a növények gondozásával.

– Pár konkrét példát felsorolva, kezdjük a legkézenfekvőbbel. A kaktusz nagyon jó szárazságtűrő, nem igényel túl sok gondoskodást és ha az ablakba helyezzük – mivel fényigényes -, máris életet visz a környezetébe.

– Az afrikai származású Agglegénypálma gyakorlatilag semmilyen különleges gondoskodást nem igényel. Alapvetően világos helyen érzi jól magát, de azt is jól bírja, ha kevés fényt kap. Nem szabad túl gyakran öntözni, ami ebben az esetben szintén kapóra jön. Egyszerű, mégis elegáns látvány nyújt a hosszú nyélen ülő kis ovális leveleivel.

– Az Anyósnyelvvel gyakran találkozhatunk lépcsőházakban, iskolákban és különféle várótermekben, mivel ez a növény szintén elél egy kevés gondozással is. A fényt szereti, de a napfény neki már túl sok, és öntözni is elég viszonylag ritkán. A törpe változat jobban ajánlott a pubokba, kocsmákba, mivel ennek a levelei nem nőnek nagyobbra, mint 50-60 cm, viszont cserépbe helyezve szemrevaló kis bokrokat alkotnak.

– Még jobban néznek ki a növények, ha színes, feltűnő kaspóba tesszük őket. Időnként pedig törölgessük át a leveleiket sörös vattapamaccsal, hogy fényesen csillogjanak.

A növények és a térkő beszerzése előtt nemcsak a kocsmárosoknak érdemes ránézni most a friss térkő árakra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?