Illatozó térköves kert

– Hogyan tegyük illatossá a térköves kertet? –

Ki ne szeretné a magával ragadó illatokat? Az illat egy benyomás és kellemes hatást tud okozni. Egy vonzó illatot szívesen beszippantunk és akár emlékként is elraktározunk, hogy aztán majd a visszaidézése ismét jó érzésekkel töltsön el bennünket. Ezeket a kellemes pillanatokat megteremthetjük magunknak különféle kozmetikai szerek használatával, illatgyertyákkal és még számtalan módon, de valljuk be őszintén, az igazi mégiscsak az, amikor a természet csodálatos teremtményeinek behatását élvezhetjük. Hogy hogyan valósítsuk meg az illatok varázslatos világát a szép, térköves kertünkben, azt a cikkünk folytatásában elmondjuk:


Milyen növények adják a térköves kert kellemes illatát?

– A legjobb élmény megszerzéséhez az ideális összhang megteremtésére van szükség. Mondhatnánk, hogy az arany középút az, ami most is beválik. Mit jelent ez? Két dologot. Nevezetesen, hogy egyrészt tartózkodjunk attól, hogy az elképzelt cél érdekében illatos növények tömkelegével árasztjuk el az összes beültethető felületet. Ebből ugyanis nem élmény fog születni, hanem kellemetlenség, mert a túl sokféle összekeveredett illat már valami egész mást eredményez, mint amit szerettünk volna elérni. A másik véglet sem megoldás, amikor csak a színekre és formákra koncenrtálunk, aztán a kertépítés végén jövünk rá, hogy szép, szép, csak kár, hogy nincs illata.

– Legyen tehát határozottan jól érezhető az illat, de nem annyira erős, hogy fejfájást kapjunk tőle. Két-három illatos fajtánál többet nem érdemes ültetni és ezeket se egymás közelébe tegyük. Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük meg, mit is telepítsünk a szépen lerakott térkövek mellé, közé, amivel a végeredmény egy elbűvölő kis világ, ahol imádunk üldögélni, kikapcsolódni.

– Ha illatos virág, akkor rózsa. A klasszikus illat és megjelenés mindig beválik, akár csak ha egy rózsasarkot ültetünk, akár egy nagyobb rózsakertet. Tehetjük őket a terasz közelébe is, nagyon fel fogja dobni annak megjelenését. Vannak közöttük erősebb és gyengébb aromájú fajták is, így ezt vegyük figyelembe a növényválasztásnál.

– A következő tippünk az illatos évelő növények, mint például a sásliliom, a jázmin, a pillangóvirág vagy a levendula. Az egyik előnyük, hogy nem foglalnak sok helyet, továbbá, hogy az évenkénti újratelepítési művelettel sem kell bajlódnunk, hiszen ezek a növények évről évre újra kihajtanak és szép színes környezetet festenek a kertünkbe.

– Az illatos cserjék nem csupán bokrok. Sok fajtájuk rendkívül vonzó illattal rendelkezik. Néhány példa erre a nyáriorgona, a barátcserje, a téli jázmin és a tárnicslonc. Nagyobb méretüknél fogva nagyobb felületen bocsátják ki az illatukat. Emellett nem csak szépek, hanem praktikusak is, hiszen akár téhatárolásra is kiválóan alkalmasak.

– Lényeges tehát, hogy legyen egy konkrét tervünk, mielőtt belekezdünk a növények telepítésébe, amivel aztán otthonos és kellemes teret hozhatunk létre magunknak.

Az illatos növények és a jószagú térkő megrendelése előtt nézze meg most az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?