Szeptemberi kerti munkák a térköves udvaron

– Milyen teendők várnak ránk a térköves kertben ősszel? –

.

.

Nem érdemes szomorkodni, hogy elmúlt a nyár, hiszen a beköszöntő ősz megannyi színnel és hangulattal vár minket a természetben. Ez a romantikus, békés évszak a kerti szezon kezdetét is jelenti. Kezdődhet a sürgölődés-forgolódás a ház körül, amikor is számos érdekes feladatot végezhetünk el a portánk csinosítása és gondozása érdekében. Ilyenkor tényleg nem lehet unatkozni. Nézzünk meg pár tippet arra vonatkozólag, hogy mibe fogjon egy kerttulajdonos, így szeptember elején. Íme a részletek, a cikk folytatásában:


Mit érdemes elvégezni kora ősszel a térkövezett kertben?

– Ahogy arról már korábbi cikkeinkben is írtunk, az udvar legalapvetőbb eleme a pázsit. A gyepszellőztetés és talajlazítás ideje elérkezett, miután a nyári aktív használat folytán a talaj és a gyepszőnyeg is összetömörödött.

– A gyepszellőztetéssel megelőzhetjük a filcesedést, ami egy el nem bomlott, szerves hulladékokból kialakult réteget jelent, és elsősorban a levágott fűből származik. Ezek a maradványok összetömődnek a fűszálak tövénél és többek között akadályozzák a gyökérzet fejlődését, valamint kedvező környezetet jelentenek a gyepet károsító kórokozók, kártevők számára. Ennek kezelésére használjunk egy egyszerű gereblyét, erős, kapáló mozdulatokat végezve vele, de akár vásárolhatunk kifejezetten erre a célra szolgáló szerszámot is.

– A talajlazítással kapcsolatban annyit kell tennünk, hogy fogunk egy vasvillát és mélyen beleszúrjuk a gyepfelületbe, majd a nyelét előre-hátra mozgatjuk. Ezt a műveletet pár arasznyi távolságonként ismételjük meg a pázsit teljes felületén, kibogozva ezzel az összegubancolódott szálakat.

– Előfordulhat, hogy a térkő fugáiban is nemkívánatos jelenségeket tapasztalunk, pl. azt hogy a nyári zivatarok kimosták a fugázó homokot a kövek közül. Ilyen esetben a térkövek közötti hézagokat söpörjük be az építőanyag áruházakban kapható besöprő homokkal. De az is gyakori, hogy egy csapadékosabb időszak után a térkő hézagai bemohásodnak, vagy begyomosodnak. Ezek eltávolítására térkő fugatisztító célszerszámot vásárolhatunk vagy kölcsönözhetünk. Léteznek térkő fugatisztításra szánt vegyszerek is, illetve szükség esetén ott vannak a hagyományos gyomirtók, de ezeket hagyjuk meg végszükség esetére, ha már semmi sem segít.

– A pázsit kezelése után jöhet a virágültetés. Az őszirózsák a kertek gyakori díszei ebben az időszakban és egyik legismertebb fajtája, a kék, lila vagy rózsaszín virágú csillagőszirózsa október elején fejezi be nyílását. Az enciánkék színű kékgyökér augusztus végétől októberig virágzik. A krizantém pedig Magyarországon az ősz jelképe és változatos színeivel nagyon szépen díszít.

– Ha zöldségekben gondolkodunk, akkor teljesen jó időben vagyunk ahhoz, hogy a földbe kerüljön a fokhagyma, zöldsaláta, brokkoli, káposzta és sütőtök.

– Ezzel egy időben sort keríthetünk a bokrok, cserjék és fák telepítésére. A növényeket mindig ugyanolyan mélyre ültessük, mint ahogyan a dézsájukban vagy a faiskolájukban voltak. Az ültetés után következzen alapos öntözés. Gondolkodjunk előre és vegyük figyelembe, hogy mekkora az ültetett fa fajának felnőttkori mérete, különben pár év múlva meglepve tapasztalhatjuk, hogy nincs elég hely számára.

– Bármilyen kerti növény esetében igaz az, hogy rengeteg tápanyagra van szükség a fejlődésükhöz, aminek során kimerítik a termőtalajt. A tápanyag pótlását ilyenkor ősszel is elvégezhetjük, amihez használjunk például érett komposztot. Szórjuk ki nagyobb mennyiségben és forgassuk be a földbe. Jusson mindenhová: a gyepre, a fákhoz, cserjékhez és rózsatövekhez is.

– A kerti öntözést végezzük ritkábban, a hőmérséklet lehűlésének arányában. A füvet nyírjuk továbbra is, viszont most már kissé megemelhetjük a vágási magasságot. És ahogy egyre ritkulnak a meleg napok, úgy eljön az ideje, hogy a kerti bútorok és játékok beköltözzenek a garázsba.

A szeptemberi térkő vásárlás előtt mindenképp nézze meg most az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?