Térköves kert takarása sövénnyel

– Hogyan takarjuk el a térköves kertet a külvilágtól? –

A kertünk a saját kis birodalmunk, ahol szívesen elbújunk a külvilág zaja elől, ahol kipihentejük a hétköznapok fáradalmait és ahol anélkül akarjuk kedvenc időtöltéseinket végezni, hogy azt az utca járókelői szeme láttára tennénk. A kíváncsi szomszédok éber pillantásait is kizárhatjuk, ha elkerítjük az udvarunkat. Erre nem csak a kerítés a megoldás. Van valami, ami természetes, mutatós és remekül ellátja ezt a feladatot. Ez a sövénykerítés. Hogy milyen további előnyökkel jár a sövénytelepítés és milyen növényeket javaslunk ebben a kategóriában, arról a cikk folytatásában írunk:


Milyen sövényt telepítsünk a térköves kertbe?

– A sövény nagyon jó választás a kertes ház köré, ha a gyerekek biztonságáról akarunk gondoskodni. A felhasználás szempontjából szintén előnyös, mivel nem csak kerítésként, hanem térelválasztóként is funkcionálhat, valamint el tudunk vele takarni kevésbé vonzó külsejű területeket, mint például a kukatárolót.

– A sövény levelei megkötik a port és visszaverik a zajt, így mind levegő tisztító, mind pedig zajcsökkentő tulajdonsággal bír. A nagy lombfelület a napsugárzás egy igen nagy részét elnyeli és ezzel csökkenteni tudja a nyári hőséget is.

– Célszerű olyan erőteljes növekedésű örökzöldeket választani a kertünkbe, amik jól tűrik a fagyot. Nézzünk meg, konkrétan melyek azok a sövénynövények, amelyek nem igényelnek túl sok törődést és ténylegesen ellátják a takarás feladatát azzal, hogy minimum 2 méter magasra nőnek.

– A virágzó sövényfajtákat akkor ajánljuk, ha csak a nyári kerti-partyt akarjuk a szomszéd szeme elől elfedni. Szép színeket és kellemes illatokat fognak nekünk adni a lombhullató, virágzó cserjék, téli takarást viszont csak kevésbé biztosítanak. Ide tartozik például az illatos nyáriorgona, a labdarózsa, a közönséges orgona vagy a pompás jezsámen.

– Amennyiben azt szeretnénk, hogy a beláthatatlanság folyamatos legyen, akkor örökzöld sövénykerítésre lesz szükség, úgymint babérmeggyre, japán babérsomra, közönséges tiszafára, leyland ciprusra illetve tűztövisre.

– Beszerezhetünk olyan cserjéket is, amik az átlagosnál gyorsabban megnőnek, ezzel pénzt spórolhatunk meg, mivel így olcsóbban megússzuk, mintha kifejlett növényeket vásárolnánk. Ilyen gyorsan növő sövények az illatos nyári orgona, a télizöld fagyal, a keleti tamariska és a gyertyán.

– Sokan szeretik azokat az igen mutatós kerteket, amikben szimetrikusra nyírt sövényalakok vannak. Ezzel persze sokkal több a munka, hiszen rendszeres metszést igényelnek, viszont megéri, ha az angol stílusú kertek látványát akarjuk megteremteni. Szabályos sövénysorokat tudunk kialakítani a közönséges tiszafával, kerti korallberkenyével, Júlia borbolyával, közönséges luccal vagy a babérmeggyel.

– Vonzó látványával lenyűgöző hatást tud kelteni a sövény, elegánsan kiegészítve a térköves kertünket.

A szeptemberi térkő vásárlás előtt mindenképp nézze meg most az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?