Ötletes megoldások a térköves kert szegélyezésére

– Miként tegyük vonzóvá a térköves kert szegélyezését? –

Lelkes odaadással tervezzük, építjük és szépítjük a térköves kertünket. Azt akarjuk, hogy növények, virágok sokasága vegyen bennünket körül, amikor a szabadban időzünk. Viszont ha nem gondoskodunk arról, hogy minden növénynek meglegyen a maga helye, akkor egy idő elteltével elkezd zűrzavarossá válni a látvány. Itt most konkrétan arra gondolunk, hogy az egyes növények számára külön részeket kell kialakítani, amit szegélyekkel lehet kivitelezni. Hogyan csináljunk olyan növényi szegélyeket, amelyek feldobják a kert megjelenését és egyben ellátják a nekik szánt feladatukat is? Erről írunk a cikk folytatásában:


Milyen növényi szegély típusokat használjunk a térkövek mentén?

– A legegyszerűbb és egyben egy nagyon természetes megoldás az, amikor a fű adja az elválasztást a növényes részektől. Itt nincs szükség semmilyen anyagra, így ezzel a szegélyezési költségeket megúsztuk. Igényel viszont egy rendszeres igazítást és talán annyit tudnánk hátrányként megemlíteni, hogy könnyebben rámegy a fűre a fenyőkéreg, amit a bokrok körüli ágyásokba szórtunk.

– A térköves járda és a füves terület találkozását klasszul fel lehet dobni egy növénycsoport oda helyezésével. Ebben lehetnek cserepesek is és a kis csoportosulást vegyük körbe nagyobb méretű kövekkel.

– Rendkívül jól mutat, amikor többféle kőtörmeléket használunk az elválasztásra. A különböző méretű és színű kövekből érdekes geometriai formákat rakhatunk ki, ami a fűvel alkotott erős kontrasztjával igazán vonzó látványt nyújt.

– Ez másik izgalmas megoldás, ha a járda és a pázsit közé egy 15-20 cm széles sávban színes mulcs réteget szórunk. A térkövekből kirakott járdát nagyon feldobja egy két oldalt futó mulcs szegély, ami lehet például fekete és ezzel jól elhatárolódik látványban a fű, valamint a térkő színétől is.

– Emelkedjünk ki egy kicsit a hétköznapi elgondolásokból és vegyük körül rönkökkel a szintben megemelt virágágyást. A függőlegesen elhelyezett oszlopokkal máris egy sokkal izgalmasabb teret hoztunk létre és könnyebben hozzáférünk az ágyáshoz is.

– A természetes szegély egyik legjobb megoldása az örökzöld sövénynövény. Tegyünk fehér színű kisebb köveket, vagy kavicsokat a sövény tövébe, és ezzel még gazdagabbá tehetjük a növény által teremtett rendezett sort. A kavics sávot egy sor térkővel szegélyezzük le, hogy a csapadékvíz ne tudja kimosni a helyéről.

– Sziklakertet nem csak az udvar egy bizonyos pontjára építhetünk, hanem lehet belőle szegély is, amennyiben beszerezzük hozzá a termésköveket és színes virágokkal telepítjük be. Ha például a kerítés és a térkővel burkolt járda között egy nagyjából 1 méteres távolság van, oda remek megoldás lehet a sziklakert, szép hosszan futó elválasztás gyanánt.

A kisebb-nagyobb térkő mennyiség beszerzése előtt tekintse meg most a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?