Kerttípusok — a hozzájuk tartozó térkövekkel

Amikor azt mondjuk, hogy „kert”, akkor valószínűleg nem mindenkinek ugyanaz a kép ugrik be elsőre. 

Ez azért van, mert többféle kerttípus létezik, és az ember azt érti alatta leginkább, amilyen neki van – vagy amilyet szeretne. 

Ami alapján viszont alapvetően megkülönböztethetőek ezek a kerttípusok, az nem más, mint a rendeltetése, tehát amire használjuk. 

  • Zöldségeket szeretnénk termeszteni benne
  • Inkább gyönyörködni szeretnénk a szép színes és illatos virágokban és bokrokban? 
  • Netán mindkettő? 
  • Az is elképzelhető, hogy egy nagyobb terület esetén szabadtéri aktivitást akarunk megvalósítani benne. 

Bármelyikről legyen is szó, jó minőségű, és a kerthez stílusban passzoló térkövet érdemes használni hozzá, a tökéletes végeredmény érdekében. Nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a témát a cikk folytatásában!

A különböző kerttípusok és a hozzájuk tartozó térkövek

Először nézzük a díszkertet. 

Díszkert

díszkert stílus

Ez egy szép, zöldellő gyeppel, virágokkal, díszfákkal és díszbokrokkal berendezett terület, amit sövényekkel tarkíthatunk vagy övezhetünk. Egy ilyen helyen kellemes a kikapcsolódás és gyönyörködteti a szemet. 

Az esztétikai értéke mellett pedig fontos célja, hogy virágaival rovarokat, madarakat csalogassunk a kertbe, és ezzel természetes egyensúlyt teremtsünk. Emiatt a díszkertet állatbarát kertnek is nevezhetjük.

Az állatbarát kertről itt olvasható még több információ.

Milyen térkő illik a díszkerthez?

A díszkertet természetességet sugárzó, színes térkővel burkoljuk. Az ívelt, kanyargó kerti utak játékosságot kölcsönöznek a kertnek, ehhez íves oldalú térkőre lesz szükség, mint pl. a Klassziko tégla és Klassziko kocka térkő.

Egy másik kerttípus a haszonkert. 

Haszonkert

kerttípusok, kertstílusok

Amikor haszonkertet létesítünk, azzal az a célunk, hogy különféle zöldségeket, fűszernövényeket és gyümölcsöket termesszünk benne. 

Azonban gyakori eset, hogy az eredetileg dísznövényekkel beültetett kert tulajdonosa egyszer csak úgy dönt, hogy – a reformkonyha divatba jövetelével – milyen jó lenne biozöldségeket, fűszereket és gyógynövényeket is tenni a kertbe, ami már egy néhány négyzetméteres napos vagy félárnyékos hellyel megoldható. 

Ilyenkor jön létre a vegyes használatú kert. 

A haszonkertről itt olvasható el még több információ.

Milyen térkő illik a haszonkertbe?

Ahhoz, hogy a díszkert hangulatától ne nagyon szakadjunk el, legtöbb esetben jó megoldást kínál a téglahatású térkő, mivel egyszerre elegáns és természetes, főleg ha égetett agyagszínű térköveket használunk. 

Nagyon népszerű, gyakori eleme a vegyes használatú kerteknek a magaságyás, amelyet rusztikus, barna árnyalatos térkövekből, vagy téglahatású térkőből építenek. 

Az ágyások megközelítését könnyíti, ha ugyanezekből a tégla színű térkövekből építünk kerti ösvényt, amely összeköti az ágyásokat egymással, illetve becsatlakozik a fő közlekedési útvonalnak számító térkövezett járdába, vagy kocsibeállóba.

A következő egy olyan kertfajta, ami kimondottan a nagy kiterjedésű területeken hozható létre. 

Tájkert

kert típusok

Az úgynevezett tájkert (angolkert vagy mediterrán) a 18. század első felében, Angliában kialakított kertépítési forma. 

A franciakertek szabályos szimetrikusságával ellentétben a tájkert szabálytalan alaprajzú. 

A tulajdonos házán kívül a kertben akár más építmény is lehet, és itt a fákat és bokrokat szabadon hagyják nőni. 

Egzotikus növények is kerülhetnek betelepítésre és a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a kert és a környező természet határai egybemosódnak. 

A növényzet mellett találhatunk itt kisebb tavat, vagy a szabadtéri kikapcsolódáshoz játszókertet, illetve labdajátékokhoz való pályát is. 

Az egyik legnépszerűbb tájkertről, a mediterrán kertről itt érhető el még több információ.

Milyen térkő illik a tájkertbe?

A tájkert (például angolkert) hangulatához csak nagyon patinás, nagyon természetes hatású térkövet alkalmazhatunk. 

A bazalt kockákhoz hasonló térkőből építhetünk kerti utakat, például a Klassziko kocka nevű térkő antracit színben pont megfelelő, mert a mérete jóval kisebb, mint az igazi bazalt kockáké, emiatt elegánsabb, és könnyebb kirakni belőle kanyargó kerti ösvényeket.

További kerttípusok és kertstílusok

Nagyon népszerű kertstílus még az ázsiából, japánból elterjedt kerttípus, hiszen a japán kert növényei ma már az egész világon megtalálhatóak, és tavasszal egyszerre virágoztatják rózsaszínbe a magyar kerteket is japán egyik nemzeti szimbólumával, a japán díszscseresznyével.

Bár a japánkertnél kevésbé népszerű, ám hasznosságban kétségtelenül az egyik legjobb kerttípus az esőkert, amely egy olyan kertépítési eljárás, amely a természetet utánozva juttatja nedvességhez a kertet.

Abban az esetben pedig, ha a ház adottságai révén nem lehetünk tulajdonosai egyiknek sem a fentiekben említettek közül, akkor még mindig van lehetőségünk egy miniatűr kert megalkotására a teraszon vagy az erkélyen. 

Ebben is rengeteg örömöt lehet lelni, és gyönyörűen kivitelezni, felhasználva a kerttervezés szabályait. 

Milyen térkövet érdemes használni ezeknél a kerttípusoknál?

A térkövezett terasz esetén általában a praktikusság alapján szokták eldönteni, hogy milyen térkővel burkoljunk. 

Itt például a kis méretű, íves oldalú térkő nem a legjobb, mivel a székek és asztalok lába könnyen befordulhat a fugákba. 

Ami ajánlott, az az egyenes, zártan rakható, nagyobb méretű térkövek, a környezethez passzoló színben.

A megfelelő térkő kiválasztása előtt nézze meg most az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?