Növények és térkövek a teraszon

– Mik a tippjeink a kertészkedéshez térköves balkonon? –

Micsoda ajándék tud lenni egy helyes kis térköves balkon a lakásunk szabadtéri toldalékaként! Amikor kilépünk oda, egy minikertbe csöppenünk, egy kreatív kis kertészetbe, ami a zöldjével, a növényi életek sokaságával megadja az igazi, testre szabott otthon érzését. A megfelelően kiválasztott térkő kiemeli, erősíti a növények megnyugtató látványát. A balkonkertészet megteremtéséhez nem kell szakembernek lennünk, azaz professzionális kertésznek, viszont nagyon is hasznos, ha van némi támpontunk azt illetően, hogy hogyan kell bánni a dísznövényekkel, illetve haszonnövényekkel, ugyanis – bár a legtöbb balkonnövény semmilyen bonyolult bánásmódot nem igényel – egész egyszerű dolgokon állhat vagy bukhat eme kertészeti sikerünk. A részletekről a cikk folytatásában írunk:


Hogyan legyen igényes térköves balkonunk?

– Általában nem áll túl nagy hely a rendelkezésünkre, ezért okosan kell elhelyezni a balkon lakóit. Nem csak a térkő burkolatra tudunk pakolni, hanem függőlegesen is terjeszkedhetünk. A kaspókat fellógathatjuk a falra vagy összebarkácsolhatunk egy polcszerű építményt is, amin még több növényt el tudunk helyezni.

– Az erkélykorlátra erősített balkonládákban nagyon jól mutatnak a színes virágok. Ezeket a ládákat viszont javasolt a benti oldalra tenni, különben öntözéskor a víz az alattunk lakókhoz csöpög, na meg az utcán sétáló járókelők fejére. Vásároljunk olyan ládákat, amikhez alátét tálca is tartozik, így meg is van oldva a vízcsorgási probléma. A lecsepegő víz a térköveken is fehér elszíneződéseket okozhat!

– Még egy ötlet az elhelyezést illetően: ha sok növényt szereztünk be, akkor miután kipakoltuk őket a balkonra, gyakran azzal szembesülünk, hogy némelyikük nem jut elég fényhez. Erre a legegyszerűbb módszer, hogy a legmagasabb növényeket helyezzük a fal mellé, eléjük a kisebbeket tegyük, legelöl pedig a legkisebbek foglaljanak helyet. Így nem fogják kitakarni egymást és mindegyikük elegendő fényhez fog jutni. A térkő ilyenkor nem jut nagy szerephez, de gondoljunk már a kivitelezés során a téli időszakra, amikor a növények nagy valószínűséggel nem lesznek rajta a burkolaton, és a térkövek láthatóvá válnak, akár szépet választottunk, akár nem!

– Mind az esztétika, mind pedig a hasznosság szempontjából érdemes mulcsolni a növények földjét, mivel a mulcs nem csak dekoratív, de egyúttal a nedvességet is a talajban tartja, gyomelnyomó és lebomlása után növeli a talaj humusztartalmát. Válasszunk mulcs anyagnak zúzott követ, vagy folyami kavicsot, de nagyon jól mutat a faapríték is a növények töveihez szórva. Stílus szempontjából igyekezzünk követni a mulcs anyaggal a térkő hangulatát. Például világos térkőhöz választhatunk fehér kulé kavicsot, vagy természetes téglahatású térkő mellé fenyőkérget.

– Zöldségeket is nevelhetünk a balkonon. Ahhoz, hogy ezt sikerre vigyük, fontos, hogy semmiképp se spóroljunk az alapanyagon – a vetőmagon és a palántákon. Amennyiben ezt betartjuk, bőven fognak teremni a növényeink. Vásároljunk kertészetekben, gazdaboltokban és ne sajnáljunk egy kicsivel több pénzt adni a minőségi termékért. Ugyanez az alapelv vonatkozik a viacolor választásra is, és akkor télen sem fogjuk rosszul érezni magunkat, ha ki kell mennünk néha napján a teraszra úgy, hogy a zöldségek helyén jól látszik a kiválasztott térkő burkolat.

– A kertészkedéshez szükséges kellékeket be lehet szerezni a boltokban, ám ha valaki spórolni akar ezeken az eszközökön, akkor tökéletesen megteszi egy műanyag homokozó készlet is. A virágládát is remekül helyettesíthetjük fém vödörrel, fóliával bélelt faládával vagy bármilyen olyan edénnyel, ami a méretét illetően megfelel az adott növénynek. A térköveken is lehet spórolni, meg lehet venni a legolcsóbb szürkét, de ne feledjük, hogy ez olyan tartós árucikk, amit nem egy-két évig fogunk nézni a választás után.

A jó térkő kiválasztáshoz elengedhetetlen a legfrissebb térkő árak gondos áttekintése, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?