Színek és illatok a térköves kertben

– Mitől illatozik a térköves kert? –

.

Izgalmas tud lenni egy nagyvárosi, nyüzsgő élet, ami teret ad a kulturális élményeknek, gasztronómiának és a társasági létet magas hőfokon tartja. Ám aztán hétvégén kiülünk egy kicsit a térköves kertbe, és akkor vesszük észre, hogy az életnek bizony illata van, de még milyen! Az itt megszervezett baráti összejövetelek, az éjszakába nyúló jóleső beszélgetések, és a családi közös kikapcsolódás kellemes élményét jócskán megemelik a virágok által kreált illatfelhők. És ezeket a kerti illatokat beszippantva az élet valahogy szebbnek tűnik. Visszanyerjük a jókedvünket, vagy ha már egyébként is vidámak voltunk, akkor feltöltődünk a színek és illatok szépségével és harmóniájával, hogy aztán új lendületet kapva folytassuk majd a hétköznapjainkat. De mik ezek a varázslatos hatással bíró növények, amiknek mindezt köszönhetjük, és milyen térkővel néznek ki igazán jól? Erről írunk a cikk folytatásában:


Mit ültessünk a szép térkövek mellé?

– Az az érdekes, hogy a különböző növények különféle napszakokban illatoznak a leginkább. Nappal a hársfák édes illata lengi be a teret. A japán lonc virágai pedig fehérből sárgára váltanak és folyamatosan ontják csodás illatukat. A világos színű virágok és az édeskés illatok kiegészítéseként használhatjuk a homokszín, a narancs és a sárga színű térkövek kavalkádját, vagy ezek közül bármelyik színű térkőből készülhet a teljes felületet.

– Vannak olyan növények, amiket akkor lehet a legintenzívebben érezni, amikor eljön az alkonyat. Ilyen a petúnia vagy a fehér árnyliliom. Térkő választásnál vegyük figyelembe, hogy a petúnia annyira sok színt visz bele a kertünkbe, hogy a térkővel felesleges rálicitálni erre a sokszínűségre. Inkább természetes, rusztikus homokszínű térkövet, vagy antikolt téglahatású térkövet tervezzünk egy ilyen színekben gazdag környezetbe.

– Aztán ott vannak azok a növények, amik kimondottan napnyugta után bontják ki a szirmaikat, hogy aztán majd reggel ismét bezáruljanak. A legismertebb ebből a típusból talán az estike, ami egy nem több mint 30 cm magas, szürkés lombozatú növény. A picike, 2 cm-es halványlila virágai rendkívül édes illatot árasztanak, így emiatt nagyon sokan szeretik. Egy ilyen jellegű virágágyás mellé nyugodtan tehetünk olyan erős színekből kevert térköveket, mint az őszilomb vagy a mediterrán mix.

– A Dél-Amerikából idekerült angyaltrombita fagyérzékeny növény. Itt nálunk, Magyarországon 2-3 méteresre nő meg. Rendszeres öntözést kíván és azt szereti, ha szélvédett, félárnyékos helyen tartják. Egészen a fagyok kezdetéig nagy mennyiségben hozza a trombita formájú fehér, sárga, narancs vagy rózsaszín virágait, amelyek igen intenzív illatába szinte bele lehet szeretni. Az angyaltrombita alatt a manapság divatos minimalista térkő például jól néz ki a visszafogott egyenes formáival és szürke vagy fekete egyszerűségével, kontrasztot adva a színes és formás virágoknak.

– Az éjjel nyíló szúrós teremtmények közül érdemes megemlíteni az éjkirálynőnek nevezett kaktuszt. Ennek a félig fákon élő kúszónövénynek fantasztikus, illatozó virágai vannak, amik 30 cm hosszúak és 20 cm átmérőjűek. Különleges az aranybarna külső szirma, ami befelé haladva hófehérré változik át. Igaz, hogy rövid életű virágokat hoz, de erre a kis időre csodás élményben részesít bennünket, amikor este a teraszon vagy a kertben töltjük az időt. Ha valaki erre a viszonylag ritka és igényes növényre nem sajnálja az energiát, akkor megjutalmazhatja magát a barna mix színű térkő kollekcióval is, amely tökéletes harmóniában lesz ezzel a növénnyel.

– És végül egy ötlet: az este illatozó illetve éjjel nyíló növényeket telepítsük a hálószoba ablaka alá, hogy az esti szellőztetésnél bejuthasson az ablakon keresztül az imádott illat!

Ha már kiválasztotta a megfelelő formájú és színű térkövet, a tervezés befejezéséhez nézze át az aktuális térkő árakat is, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?