A térkő és az avar

– Térkő vagy avar burkolja a kertet? –

Így október közepén már benne vagyunk az ősz kellős közepében és ez határozottan szemmel látható az utcákon, kertekben egyaránt. A lehullott levelek színes szőnyegként fedik be a betont, a kertünkben pedig a gyepet, eltakarva ezzel szemünk elől a térköveket is. Ez a tagadhatatlanul romantikus látvány gyerekkori gondtalan időket idéz, amikor rágyalogolva, recseg a talpunk alatt a száraz levél. Hangulata van, ezért egy darabig szívesen otthagyjuk a leveleket, ahová lehullottak. De mi történjen később? Jó az, ha végleg ott marad? Vagy van ennek valami hátránya? Milyen megoldások léteznek a zöldhulladék eltüntetésére? Elmondjuk a cikk folytatásában:


Mi legyen a térköveken heverő levelek sorsa?

– Amikor a zöldhulladék eltávolításáról gondolkodunk, azt mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a lehullott levél az nem szemét. Az esztétikai élményen túl megvan az a szerepe, amit a természet tökéletesen „kitalált”, hogy miután bomlásnak indul, a talajt gazdagítja értékes tápanyaggal, valamint a fáknak, növényeknek fog hasznot hajtani. Tehát semmi baj nincsen azzal, ha egyszerűen ott marad a kertünkben. Az mondjuk igaz, hogy ha sokáig a gyepen hever, az a fűnek nem tesz jót, úgyhogy érdemes inkább összegereblyézni és áthúzni egy gyepmentes területre. Ha ott terítjük szét a leveleket, azzal komposztálunk is egyben. Ez tehát egy „kettő az egyben” megoldás.

– Megtehetjük, hogy a leveleket ledaráljuk. Amire szükség van ehhez, az csupán egy gyűjtőtartályos fűnyíró. Gereblyézzük össze a száraz avart és oszlassuk szét egy pár négyzetméteres területen. Ne halmozzuk túl vastagra, csak épp annyira, hogy még könnyedén át tudjuk rajta tologatni a fűnyírót. A fűnyíró apróra fogja darabolni a leveleket, amik nagy része a tartályba fog kerülni. Ezeket az egészen apróra darált levéldarabokat aztán remekül hasznosíthatjuk mulcsként.

– Lehet, hogy kevesebbek által ismert adat, hogy az avarral meg tudjuk védeni a facsemetéket a fagytól. Egy körülbelül egy négyzetméteres műanyag hálót kerítsünk a növény törzse köré, a széleit pedig rögzítsük úgy egymáshoz, hogy egy henger formát kapjunk. Ezt tömjük meg levelekkel és ezzel kész is a fagyvédelem.

– A lehullott leveleket összegyűjthetjük és betehetjük jutazsákokba, ha valakinek ez szimpatikusabb látvány, mint a csupasz ágyásokba húzott komposzthalmok. Ez a zsák olyan biológiailag lebomló anyagból készült, ami tökéletesen környezetbarát. A levelekkel teli zsákokat a kert valamelyik részére állítjuk, tavasszal pedig a tartalmukat szét lehet teríteni az ágyásokban, ami a télen végbement bomlási folyamatnak köszönhetően tápanyagként fog szolgálni a tavaszi földnek.

– Amit semmiképp nem javaslunk, az az égetés. Kellemetlen szagokkal jár, és kellemetlen élmény a szomszédok számára is. Ami viszont még ettől is fontosabb tény, hogy a nedves, nyirkos avar alacsony hőfokon ég és ezért nagyon sok káros anyagot bocsájt ki. Helyette bármelyik, a fentiekben leírt módszer tökéletesen jó megoldás.

– Ami a térkövet illeti, részben igaz, hogy a lebomló avar némi nyomot hagy a térkő burkolaton. Fajtától függ, például a diófa levele határozott sötétbarna foltokat hagy a viacolor felületén. A nálunk gyakori nyírfa, vagy az akác levelei hamar kiszáradnak, de nedvesen sem hagy semmi nyomot a térköveken. Praktikusság és rend szempontjából is az a lényeg, hogy a térkőnek nem használ az avar, és nem is néz ki szépnek, rendezettnek a levelekkel borított térkő burkolat. Amennyire az erőnk, időnk, és idegrendszerünk engedi, igyekezzünk minél gyakrabban lesöpörni az avart a térkövekről, és tereljük olyan helyre, ahol szerves hulladékként vagy fagyvédő rétegként tényleg van valami haszna.

Ha avar már van elég az udvaron, de térkő még nincs, akkor nézze át most a legfrissebb térkő árakat is, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?