A pázsit színesítése térkövek felhasználásával

– Hogyan dobjuk fel a kert zöldjét térkövekkel? –

.

Miből áll egy kert? Gyepből, az teljesen biztos. Aztán ezt körbe keríthetjük sövénnyel, vagy telepíthetünk egy szép hosszú tujasort, ami a magyar kertek egyik legnépszerűbb növénye. Ezek eddig mind nagyon szépek, zöldek, na de mi lesz a többi színnel? Ez a kérdés most elsősorban azoknak szól, akik nem a régimódi kertfajtával rendelkeznek, amiben ott a szőlősor, a klasszikus rózsaágyás vagy az elmaradhatatlan konyhakert. Akinek nincs ideje a zöldségek illetve a sok törődést igénylő virágok gondozására, netán egyszerűen csak más stílust kedvel jobban, azoknak adunk pár ötletet, amivel határozottan megtörhető a zöld egyhangúsága. A részleteket a cikk folyatásában elmondjuk:


Térkövek és egyéb pázsit színesítő eszközök 

– Az egyik legmutatósabb ötlet a térköves kert színesítésére, a sziklakert. Az, hogy mekkora méretű, mennyire színes és gazdagon berendezett legyen, csak a kreativitásunktól függ. Elkészítéséhez nem kell szakembert hívni, mi magunk is kivitelezhetjük, ha beszerezzük a szükséges alkotóelemeket. Szükségünk lesz hozzá különféle méretű kövekre, és megfelelő növényekre. Na de mik legyenek azok a bizonyos megfelelő növények, amik ott fognak tündökölni a köveken? Ezeket javasoljuk: kaktuszok, pozsgások, levendula, madárhúr, kökörcsin, japán harangláb vagy őszirózsa-félék. A téglához hasonló megjelenésű rusztikus térkövekből is gyönyörűt lehet alkotni, akár szabályos csigavonalú, vagy hagyományos gúla-szerű sziklakert is készülhet belőle. Egy szépen elkészített sziklakert rendkívül erősen feldobja a fű zöldjét, elegáns hangulatot teremt, és akár térelválasztóként is funkcionálhat.

– Kerti tárgyak harmonikus elhelyezésével szintén nagyot lehet változtatni. Egy fehérre festett fapad már magában is látványos. Hát még ha ráteszünk egy krémszínű párnát, az alatta/mellette lévő térkövek szegélye mentén pedig kisebb fehér köveket vagy kavicsokat szórunk. Ezzel máris kész az idilli kis kerti világ.

– Gondoljunk a gyerekekre is és készítsünk nekik egy izgalmas, ingergazdag területet. A tankert egy játszótér hangulatú, kisméretű veteményes vagy virágágyás. Ez csak az övéké és gondozhatnak, nevelgethetnek benne zöldségeket, fűszernövényeket, színes virágokat. Természetesen kerüljük el a mérgező fajok, továbbá a szúrós vagy tüskés és az allergiát kiváltható növények telepítését! Dekorációként használjunk a tankertbe kavicsokat, cserepes növényeket, színes golyókat, amikkel még kellemesebb látványt teremthetünk. A gyerekek garantáltan imádni fogják a szabadtéri kreatív programot.

– Jól mutat a gyepen a rajta átvezető kerti út is. Válasszunk olyan térkövet az ösvény elkészítéséhez, ami illik a kert stílusához. Ahol van elég tér, ott a kanyargó kerti ösvény, vagy egy 1.5 – 2 méter átmérőjű kör alakú pihenő kisebb térkövekből kirakva ad némi játékosságot a térköves út hangulatához.

Ha a pázsitos területen még nem fut térköves kerti ösvény, akkor tekintse meg most a legújabb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?