Őszi tevékenységek és térkövek a kertben

– Mit tegyünk ősszel a térköves kertünkkel? –

Hamarosan vége az indián nyárnak. Még egy kis ideig gyönyörködhetünk a lehullott csodálatos barnás, vöröses, sárgás levélszőnyegben, ami a járdákat, utcákat takarja mindenfelé és belepi a gyepet, illetve a térkövet a kertünkben. Persze csak akkor, ha még nem került eltakarításra. Itt vagyunk tehát az október végi őszben és újra itt az ideje, hogy elvégezzük a szokásos kerti teendőket, ami nem csupán kötelesség, hanem egy izgalmas kreatív munka is egyben. Mit érdemes csinálni, amikor neki akarunk kezdeni a ház körüli tevékenykedésnek? Erről írunk a cikk folyatásában:


Milyen feladatok várnak az őszi térköves kertben?

– Amennyiben szeptember folyamán nem végeztük el, akkor csináljuk meg most a gyepszellőztetést. A kertek állandó alkotórésze, a gyep a nyári használat miatt összetömörödik. Ezt kezelnünk kell azzal, hogy a talajt fellazítjuk. Nem bonyolult feladat. Vegyünk egy vasvillát, szúrjuk bele erőteljesen a földbe, majd a nyelét határozott mozdulatokkal mozgassuk előre-hátra. Ezt a műveletet ismételjük meg a teljes fűfelületen, nagyjából félméteres közökkel.

– Azokat a területeket, ahol a fű kikopott, felül lehet vetni. A felülvetést addig kell megcsinálni, amíg be nem jön a fagy, hogy az új hajtásokban ne tegyen kárt. Válasszunk megfelelő fűmagot. Ez annyit jelent, hogy vegyük figyelembe a kert adottságait és a használatának jellegét. Ennek alapján lehet szükség strapabíró vagy szárazságtűrő keverékre, de az is lehet, hogy az általános keverék lesz az odaillő.

– Aki tavasszal szép színes virágoskertben szeretne üldögélni, az ne mulassza el a tavasszal virágzó hagymások – jácint, tulipán, nárcisz – elültetését. Fontos, hogy csak egészséges, megtisztított hagymákat ültessünk. Az ültetés helyes módja, hogy a hagyma magasságának kétszerese kell, hogy legyen a földréteg, ami lefedi a hagymákat. Ha erős, szép szál virágokat akarunk látni, akkor a gumókat semmiképp ne fejjel lefelé ültessük el. Az igaz, hogy így is ki tudnak kelni, de ha fordulásra kényszerítjük őket, azáltal gyengébbek lehetnek kikelve.

– Ültessünk fokhagymát, hideget jól tűrő zöldségféléket, mint például káposztát, brokkolit és zöldsalátát. És persze tökéletes idő van arra, hogy a zöldbab, a tök és az uborka is a földbe kerüljön. Térkőből építhetünk kiemelt, vagy más néven magas ágyást, így nem kell mindig bokáig hajolnunk a növények gondozásához, és jobban tudjuk biztosítani a növények tápanyag ellátását is, ha ügyesen betöltjük a magas ágyást komposztálódó törmelékkel. Az ágyások közötti területeket kössük össze keskeny térköves kerti utakkal.

– A füves és a virágos területeket ágyás szegéllyel, azaz egy sor térkővel szokták szétválasztani. A tér elválasztáson túl ez a fű nyírását is segíti, mert ilyenkor a fűnyíró kereke a szilárd térkő felületen fut. Ahol van egy függőleges tér elválasztó, pl. egy kerítés vagy házfal, vagy kiemelt szegély, ott a térkő kerüljön közvetlen a tér elválasztó sor tövébe, így nem marad nyíratlan fű sáv a fal vagy a kerítés mellé.

– Azokat a szobanövényeket, amiket nyáron kitelepítettünk, most már vigyük be fedett helyre. A fáknak és bokroknak pedig adjuk egy jó alapos, mély öntözést, mielőtt beköszönt a tél.

Ha a pázsitos területen még nem fut térköves kerti ösvény, akkor tekintse meg most a legújabb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?