Késő őszi ládakert a térköveken

– Hogyan alakíthatunk ki kertet a térköveken? –

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még mindig élvezhetjük az ősz kellemes napsütését, és az elhúzódó indián nyár színes hangulatát, így továbbra is porondon van az őszikert megvalósításának témája. Az ebben az időszakban aktuális kerti tevékenységeket ecseteltük a korábbi cikkünkben, ahol a gyepmunkálatok mellett olvasni lehetett a tavasszal virágzó hagymások és hideget jól tűrő zöldségfélék ültetéséről. Most pedig egy olyan kreációról írunk, ami eltér a fentebb említettektől. Nézzük meg, hogyan lehet kertet létrehozni a térkő felületeken. A részletekről a cikk folytatásában írunk:


Milyen ládakertet helyezzünk a térkövekre?

– A fából készült növényláda, mint kertészeti megoldás széles körben alkalmazható, mivel az is meg tudja valósítani, akinek nincsen kertje, csak egy erkélye vagy terasza. A mérete attól függ, hogy milyen növényt akarunk ültetni bele és természetesen, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre ott, ahol el akarjuk helyezni. Formában és színben kövessük a térkő burkolat stílusát, hogy nagyon ne üssön el a környezetétől. A legbiztosabb megoldás az a fajta növényláda, amelyiknek az oldalai fakeretbe foglalt térkövekből vannak. Ha megmaradt a térkövezésből egy-két négyzetméter viacolor, akkor abból el is készíthetjük a fakeretes-térköves növényládánkat.

– Érdemes akkorát készíteni vagy beszerezni, amit két ember elbír (a bele töltött földdel együtt), hogy odébb lehessen rakni, vagy odébb húzni a térkövön, ha szeretnénk. Ez nagyjából egy 25 cm-es mélységet jelent. Ez még mozgatható, ugyanakkor nem is annyira sekély, hogy a föld gyorsan kiszáradjon benne.

– Anyagnak jó választás a fenyődeszka. A belsejét béleljük ki fóliával vagy végezzünk rajta valamilyen felületkezelést, hogy az öntözés általi nedvesség ne károsítsa, és ne csepegjen le a sáros víz a térkő felületére.

– Mit ültessünk a ládába? Kerülhet bele kaktusz, törpe örökzöldek, vagy fűszernövények. Az viszont fontos, hogy egy ládába olyan növények menjenek, amiknek hasonlóak az igényeik, tehát hasonló talajt kívánnak meg és a fény, hőmérséklet, öntözés és tápanyagösszetétel szempontjából is egy közösséget alkotnak. Minél szürkébb az alatta lévő térkő, annál színesebb növényeket válasszunk.

– Tavasztól őszig a szabadban tartott ládakertekben sokkal jobban fejlődnek a növények, mintha szobában tartanánk őket. Így amíg ilyen szép időnk van, hagyjuk őket nyugodtan kinn.

– Szórjunk a növények közé színes leveleket, vagy helyezzünk el dísztököket, amik megteremtik az évszaknak megfelelő hangulatot.

– Ültethetünk a ládába fagyálló növényeket is. Ebben az esetben azonban mindenképp tartsuk kinn a ládát télen, vagy olyan hűvös helyen, ahol épp csak fagypont fölött van a hőmérséklet, ugyanis a téli időszakhoz szokott növények nem bírják a szobai körülményeket.

A ládába zárt kiskertet rátehetjük a térkő burkolatra, ha van. Ha nincs, akkor kattintson rá most a legfrissebb térkő árak listájára itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?