Térkő és kert felkészítése a télre

– Mi kell a térkőnek és a kertnek a tél előtt? –

A tél közeledte magával hozza a készülődést a hideg napokra. Az emberek előveszik a szekrényből a téli ruhákat és cipőket, az autójukra pedig téli gumit raknak. Hasonló módon kell gondoskodnunk a környezetünkben lévő növényvilágról is, így elérkezik az ideje, hogy felkészítsük a kertünket az évszak változásra. Ha már ősszel gondolunk erre, akkor következő tavasszal egy tipp-topp rendezett kert köszönt majd minket és sok felesleges munkától kíméljük meg magunkat. Ezen kívül elkerülhetjük a fagykárokat, ha még azelőtt elvégezzük a kerti munkálatokat, mielőtt a napközbeni hőmérséklet fagypont alá süllyedne. Néhány feladatot mindenképp érdemes megcsinálnunk a növényekkel és a viacolor kövekkel, erről írunk a cikk folytatásában:


Mik a térköves kert téli felkészítésének részletei?

– Ahhoz, hogy a gyep zöld maradjon, a faleveleket rendszeresen el kell róla takarítani. Ez megoldás a fű szellőzésére és elkerülhetjük a mohásodást is. Most a gyep legnagyobb kiterjedésű felületére gondoltunk, de a szegélyeken és a bokrok alatt nem szükséges levélteleníteni és gallytalanítani, mert így marad egy védőréteg a talajon, ami óvja a gyökereket a fagytól. A térköveken általában nem javasolt rajta “felejteni” a lehullott leveleket, mert néha nyomot hagy az ázott avar a viacoloron, és nem is túl esztétikus látvány.

– Elképzelhető, hogy a gombák és baktériumok megfertőzték a leveleket. Ebben az esetben feltétlenül távolítsuk el őket, a betegségek terjedésének megelőzése érdekében.

– Meddig nyírjuk a füvet? Addig, amíg azt nem tapasztaljuk, hogy már nem nő. Október végén, november elején végezzük el az utolsó fűnyírást úgy, hogy kb. 4 cm-esre vágjuk a gyepet. A mohát gyeplazítóval, majd egy gereblyével eltávolíthatjuk. A mohásodás gátlására kiszórhatunk meszet, valamint kb. 6 héttel a mész kiszórás után meg is trágyázhatjuk, ami további védelméül szolgál a fűnek, és gyorsabban is regenerálódik majd. A térkő fugáiból kinőtt gyomokat érdemes ilyenkor is és tavasszal is kitakarítani, és a hézagokból kisodródó homokot visszasöpörni a térkövek közé. Így van rá esély, hogy a téli csapadék hatására betömörödik, és megnehezíti a térkő fugák tavaszi gyomosodását.

– A fagyérzékeny növényeket vigyük védett helyre, garázsba vagy fészerbe. A cserepes növények egyébként érzékenyebbek a fagyra, mint a talajban lévő növények, ezért csavarjuk a cserepeket buborékfóliába. Alul pedig szúrjunk bele pár lyukat, hogy a víz ki tudjon folyni.

– Bár az örökzöldek nem igényelnek védelmet, de a nappali fagyok miatt érdemes beburkolni őket például védőfóliával, vagy használhatunk jutazsákokat is.

– Vannak növények és fák, amik igénylik a tél előtti metszést. Mindenképp járjunk utána, hogy melyek ezek – mint pl. szőlő, juhar, nyír – és mely típusok azok, amiket nem érdemes metszeni, pl. gyümölcsfákat, rózsaféléket, tűlevelűeket.

– Ne felejtsük el elzárni a kerti csapot télire, mert különben be fog fagyni a vízvezeték. Tehát először zárjuk el a vizet, majd még egyszer nyissuk meg a csapot, hogy a maradék víz is távozzon. A locsolótömlőt is ellenőrizzük ugyanebből a szempontból, abba se maradjon víz és mielőtt elraknánk, hagyjuk, hogy a maradék is kifolyjon belőle.

– A viacolor alapvetően fagyálló, nem árthat neki a tél. Szabvány előírások szerint egy térkő a saját tömegének 6%-ánál kevesebb vizet vehet csak fel, így nem tud benne kárt tenni a fagy. A leggyakoribb probléma a térkövekkel télen az, ha vízzáró réteg van alatta, pl. egy betonréteg, amelynek nincs megfelelő lejtése ahhoz, hogy elvezesse a vizet a térkő burkolat alól. Így a csapadékvíz foltokban összegyűlik a viacolor alatt és amikor megfagy, akkor itt-ott megemeli a burkolatot, és járhatatlanná teszi a felületet. A jó hír az, hogy olvadás után a térkövek visszamennek a helyükre, tartós kárt ilyenkor sem szenvednek a fagytól.

A tél előtti időszakban addig lehet térkövezni, amíg tartósan meg nem fagy a talaj felső rétege. Ha tervezi a térkő vásárlást, akkor nézzen rá most az aktuális térkő árakra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?