Zöldterületek védelme a térköves városi területeken

– Hogyan maradjon fenn a zöldterület a térköves területek mellett? –

Egy városi élet jellemzően sűrűbb és nagyobb sebességen zajlik mint a vidéki lét. Talán éppen ezért is, a városban élőknek fontos a zöldellő parkok és a fákkal szegélyezett, térköves sétányok, területek jelenléte, amik kellemes környezetet és felüdülést jelentenek számukra. Köztudott, hogy a városi fák létfontosságúak, mivel – amellett, hogy szépséget és hangulatot sugároznak – tisztítják a levegőt és ezzel jelentősen hozzájárulnak a jó egészségi állapot fenntartásához. Továbbá ökológiai és klímavédelmi szempontból is kiemelkedő a fontosságuk. Mennyire számít tehát az, hogy ezek a zöldterületek megmaradnak nekünk, vagy egyszerűen újabb és újabb beruházások objektumai váltják fel őket? Erről írunk a cikk folytatásában:


Minek kell történnie, hogy megóvjuk a zöldjeinket?

– A közelmúltban megtapasztalhattuk, hogy a fővárosi felújítások eredményeképpen csökkent a korábbi zöldfelület nagysága. Nagyon sok fát vágtak ki, ami azt mutatja, hogy a városfejlesztési tervek nem a zöldterületek megóvására teszik a hangsúlyt. Mivel ezzel kapcsolatban nem történik egyeztetés a lakossággal, így ez felháborodást és ellenérzéseket ébreszt.

– A kormánynak, a főváros és a városok vezetőinek kötelességük, hogy intézkedjenek ennek érdekében. Olyan lépésekre van szükség, amelyek végrehajtása helyreállítja ezt a felborult rendet.

– Meg kell óvni a közparkokat és köztereket azáltal, hogy ezen területeknek ugyanolyan védelmet kell élvezniük, mint az infrastrukturális hálózatoknak. Ne lehessen megcsonkítani vagy kivágni fákat csak azért, mert új beruházások jönnek létre.

– Egyébként is, a fejlesztéseknek leginkább a rossz állapotú városrészek rehabilitációjára kell koncentrálódniuk, nem pedig a zöldterületek eltávolítására. Ezeket ugyanis nem csökkenteni, hanem épp ellenkezőleg, tovább gyarapítani szükséges.

– Eredményesen megvalósulhat a zöld védelme, amennyiben minden önkormányzatnál van egy illetékes személy, aki felelősen viszi a zöldterületek fenntartásának és fejlesztésének ügyét, és aki érvényre juttatja az idevonatkozó jogszabályokat, vagy gondoskodik azok létrehozásáról, amennyiben ilyen nem lenne. A település építse be a költségvetésébe a zölderület-fejlesztés megvalósításának anyagi szükségleteit.

– Minden közparki, közterületi és közintézményi beruházáshoz készüljön egy zöldfelület fejlesztési terv, ami biztosítja, hogy a beruházások eredményeképpen a zöldfelület kiterjedése nő. Ezek a tervek pedig legyenek megvitatva az érintettekkel.

– Kiemelt állami beruházások se kerülhessék el a környezet védelme érdekében létrehozott előírásokat és bármilyen közparkot és területet érintő fejlesztés és beruházás kizárólag a civilekkel történő egyeztetéssel jöhessen létre.

– Sokszor maguk a tervezők sem tudják, hogy a viacolor burkolatokkal szemben a gyephézagos beton burkolatok 50%-ban zöld felületnek számítanak a legtöbb önkormányzatnál. Parkolók és bicikli tárolók kialakítása esetén duplán hasznos a térkő helyett a gyephézagos kövekkel burkolni, mivel a zöld felület szebb látványt nyújt, oxigént termel, és a beépítettség arányán is javít.

– A térkővel burkolt terek és utak tervezésénél a megbízó sokszor szavaz a több térkő, kevesebb zöld felület megoldásra amiatt, hogy a viacolornak lényegében nincs fenntartási költsége. Kizárólag anyagi szempontból nézve ez igaz, és a térkő gyártók érdekképviselete is ezt a megoldást ajánlaná, de sajnos a viacolor felületek nem termelnek oxigént, nem védenek a zajtól és a szmogtól úgy, mint a növények, és ezt a vezetőinknek előbb kell felismerniük mint ahogy elfogynak a városokból a zöld felületek és a levegőből az oxigén.

Persze a sáros középkorba sem szeretnénk visszasüllyedni, akinek térkő kell, az most nézzen rá gyorsan a legfrissebb térkő árakra itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?