Térkövezett kertek világítása

– Miért kell fény a térkövezett kertben? –

Csak azért, mert lemegy a nap, még nem kell bevonulnunk a házba és otthagyni a kellemes hangulatú, térkövezett kertünket. Mert ugye az eléggé természetes, hogy a napsütésben, vagy akár a hűvösebb időszakok nappali óráiban is a szabadban töltjük az időnket, ha csak lehetséges. De mi van az estékkel? A későig tartó baráti beszélgetésekkel és a meghitt hangulatú családi összejövetelekkel? Természetesen nem kell félbeszakítani a kikapcsolódást, szórakozást, csak mert eljött az alkonyat. Egyszerűen csak gondoskodnunk kell a kertünk megfelelő megvilágításáról. A világításnak persze más funkciója is van azon túl, hogy lássunk a sötétben. Erről bővebben a cikk folytatásában írunk:


Hogyan teremtsünk hangulatot a térkövek körül?

– A kerti világításnak kétféle feladata van. Először is, hogy fénnyel lássa el azokat a felületeket, ahol közlekedünk illetve ahol épp az időnket töltjük. A másik pedig a látvány.

– Nagyon kellemes egy olyan kert, ahol világítással vannak kiemelve a növények és a kertbe épített elemek. Például egy, a térkövek között elhelyezett reflektor, vagy erősebb fényű lámpa, ami megvilágít egy szobrot, bokrot, vagy fát, igazán varázslatossá teszi a hangulatot. Ilyenkor ugyanis ezekre a pontokra vetül az erősebb fény, és csak az onnan visszaverődő lágyabb fény az, ami bevilágítja a kertet és a térkő burkolatot. Ezt a csodás képet még akkor is élvezhetjük, ha a szobában ülve kinézünk az ablakon.

– Vendégségek alkalmával szintén kifejezetten jól jön a kerti világítás, mivel sütéskor, főzéskor nagy a sürgés-forgás a grillező vagy a bográcsállvány körül. Miután pedig elkészült az étel, megint csak fényre van szükség a felállított asztaloknál és székeknél. A térköves járdát is meg kell világítani, mert ezt sűrűn igénybe veszik a vendégek.

– A kertvilágításhoz szükséges vezetékeket érdemes a térkő burkolat alá helyezni, földalatti védőcsőbe. A földbe, vagy a térkő szegélyek mentén szúrhatunk gyeplámpákat is. Ezeknek az alacsony lámpáknak a búrájuk felülről árnyékolt, aminek következtében csak oldal irányban sugározzák a fényt. Nem vakítja el az embert, viszont jól láthatóvá teszi a járó részeket, a viacolor burkolatot.

Bár a tél már kopogtat, mégis vannak akiknek még szükségük van egy gyors térkő beszerzésre, ők most tekintsék meg az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?