Téli teendők a térköves kertben

– Lesz-e mit csinálnunk télen a térköves kertben? –

A téli évszakban sem kell nélkülöznünk egyik kedvenc elfoglaltságunkat, a kertészkedést. Most jött el az idő, hogy felkészítsük a kertet tavaszra. Kivághatunk fákat, metszhetünk, ültethetünk, permetezhetünk – egyszóval tényleg bőven van mit tenni a ház körül a decemberi hónapban is. Aztán üljünk le a meleg szobában egy bögre kakaó vagy tea társaságában és kezdjük el megtervezni, hogy mit szeretnénk ültetni a kertben jövőre, és hol alakítanánk ki egy hangulatos térkövezett pihenőt. Lássuk hát, mi mindent lehet tenni a hónap folyamán. Részletek a cikk folytatásában:


Hányféle munka vár ránk decemberben a térköves udvaron?

– A december egy igen kedvező hónap arra, hogy kivágjuk a kiszáradt fákat és cserjéket, vagy azokat, amik valamilyen okból már feleslegessé váltak. Ennek a műveletnek a menete, hogy először lefűrészeljük az ágakat, azután körülássuk a fa tövét, majd a törzset mozgatva minél nagyobb gyökérkoronát szabadítunk ki a földből. Ha a fa körül volt térkő burkolat, azt ne állítsuk helyre azonnal a kivágás után. A termőföld visszatöltése és a gödör betöltése után hagyjuk néhány hónapig tömörödni a talajt, mielőtt visszaraknánk a térköveket, különben később meg fog süllyedni a viacolor.

– Az értékes fák, mint a dió, cseresznye és körte törzsét érdemes eladni, a tűzifának valót pedig felaprítás után védett helyen tárolni, nehogy nedvessé váljon és elkorhadjon. A fatörzset ne hagyjuk sokáig a viacoloron, mert elszíneződéseket okozhat a felületen!

– Ez egy jó hónap arra, hogy megmetsszük a díszfákat és bokrokat. Használjuk ki azt is, hogy a talaj még langyos és ültessünk csupasz gyökerű cserjéket és fákat.

– Távolítsuk el a növényekről vagy a környezetükből az elhalt vagy beteg ágakat és más egyéb hulladékot. A térkő burkolatot is tisztítsuk meg a növényi hulladékoktól, nehogy foltot hagyjanak a kövön, és egyébként is nézzen ki rendezetten az udvar.

– A megjelenő fekete penész spóráinak eltávolítására permetezzük be a gyümölcsfákat és rózsákat kátrányos olajjal. A viacolor köveken is jelentkezhet mohásodás, elsősorban a fugáknál. A mohás térkő fugát moha ölő vegyszerrel, vagy egy csavarhúzóval kezelhetjük, kézzel kikaparva a mohát a homokból.

– A növényeket most is meg kell öntözni, hiszen szükségük van a vízre, de vigyázzunk, hogy nehogy túlöntözzük őket. Gondoskodjunk azon növényeink megóvásáról is, amik ki vannak téve a fagynak. Ha a viacolort is jól megáztattuk a nagy öntözés közben, az nem feltétlen baj, mert a térkövek fagyállók, de az alap alsó rétegei megtarthatják a vizet, főleg agyagos talaj esetén. Ilyenkor előfordulhat, hogy a felgyülemlett víz megfagy és az egész térkő burkolat 1-2 cm-rel megemelkedik. Szóval jobb, ha nem öntözzük túl sem a növényeket, sem a viacolort!

– Hamarosan számíthatunk havazásra. Ne mulasszuk majd el az ágakról lerázni az összegyűlt havat, különben a nagy súly alatt eltörhetnek az ágak.

– Adjunk a kertben élő madaraknak friss vizet és élelmet, ami lehet háztartási maradék vagy különféle magok.

– Szintén alkalmas az idő arra, hogy elvégezzünk pár időszerű javítási munkálatot, mint példáult a kerítésfestést, -javítást, a térköves járdák letakarítását, vagy a rendrakást a fészerben. Ezenkívül átnézhetjük a kerti szerszámainkat, és a permetező szórófejét, hogy biztos rendben legyen, amikor majd használni akarjuk.

Aki meg akarja előzni az áremeléseket, és ezért már tervezi a jövő évi térkő beszerzést, az összes érvényes térkő árat megtalálja most itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?