Élő karácsonyfa térköves házhoz

– Térköves ház élő fával? –

A jövő héten karácsony. Teljes aktualitása van a fenyővásárlás témájának, főleg miután városszerte már mindenfelé láthatók a faárusok. Alighanem sokunkban motoszkál a kérdés, hogy vágott fenyőt vagy élő fenyőt válasszunk? Na és mit érdemes tudni a fenyőtartásról? Egyáltalán el tudjuk-e helyezni valahol a térköves udvarunkban a fát a karácsonyi szezon után? Talán tudunk egy-két érdekes dolgot mondani ezzel kapcsolatosan. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Hogyan tartsunk élő fát a térköves házban?

– A tapasztalt fenyővásárlók úgy vannak vele, hogy a vágott fenyő megvásárlására még várnak egy-két napot. Sokan sajnálják ezeket a fákat, pedig azt érdemes tudni, hogy 99%-ban mezőgazdasági termesztésből származnak, így aztán az erdők nem károsodnak a kitermelésükkel. Ennek ellenére sok ember dönt az élő fa mellett, mivel természetvédelmi szempontból elfogadhatóbbnak tartják ezt a megoldást.

– Az élő fenyőfát arról ismerhetjük fel, hogy zsákvászonnal van borítva a földlabdája, amely összetartja és védi a gyökérzetet.

– Vannak, akik azért választják ezt a típust, mert az ünnepek végeztével szeretnék majd kiültetni a fát. Az is lehet egy vonzó szempont, hogy amennyiben valamilyen nagyáruházban került beszerzésre a fa, a kölcsönzési díj valamekkora része levásárolható, miután ünnepek után visszavittük a fát.

– Ha az élő fa mellett döntünk, akkor van néhány tudnivaló vele kapcsolatban.

– Az egyik, hogy bármikor megvásárolhatjuk, akár már most is, mivel nem fog tönkremenni szentestéig. Keressünk neki egy fagymentes, szélvédett helyet és öntözzük meg párszor addig, amíg el nem jön a 24-e.

– 24-én reggel, amikor be akarjuk vinni a fenyőt a szobába, figyeljünk arra, hogy nehogy hősokk érje. Ettől úgy tudjuk megóvni, hogy kintről először is egy közepes hőmérsékletű helyre visszük be, ami a kültérnél melegebb, viszont a szobánál hűvösebb. Adunk 4-6 órát a fának, hogy megszokja a megváltozott hőmérsékletet, majd ennek elteltével visszük be a szobába, ahol a helyiség leghűvösebb helyére állítjuk, például az ablak elé.

– A földjére rakjunk mulcsot, hogy nehezebben száradjon ki. Plusz még esztétikailag is feldobja a fa látványát.

– Az élő fenyőről fontos tudni, hogy nem érzi jól magát száraz, fűtött légtérben, ezért a dézsás karácsonyi fenyő csak 10 napot maradhat a lakásban. Ha nem akarjuk, hogy a fa károsodjon, akkor ezt az időt semmiképp ne lépjük túl. Amennyire tudjuk, biztosítsunk neki párás környezetet és ne felejtsük el öntözni. Januárban már kiültethető a kertbe egy fagymentes, enyhébb napon.

– A kiültetés előtt gondoljuk át, hogy a térköves udvar melyik részén látnánk szívesen egy új fenyőt. Jól mutat-e a meglévő térkő mellett, illetve érdemes-e lecserélni a meglévő viacolort azért, hogy jobban nézzen ki az új fa mellett. A faültetésnél azt is vegyük figyelembe, hogy ha megnő, akkor hirtelen meg fognak vastagodni a gyökerei, amelyek ráadásul közvetlen a talaj felszíne alatt futnak ennél a fajtánál. Ezért olyan gyakori látvány, hogy a fenyő mellett hullámzik a térkő burkolat, itt-ott megemelik a gyökerek a viacolor köveket. Erre az a legegyszerűbb megoldás, ha úgy ültetjük a fenyőt, hogy kb. 2 méteres körzetében ne legyen térkő, vagy bármilyen más burkolat, amit megemelhetnének a gyökerek.

– Aki tudja, hogy 10 napnál hosszabb ideig szeretné benn tartani a fát a lakásban, mondjuk a gyerekek miatt, annak semmiképp nem javasolt az élő fa választása.

– Ha a téli szünetben a jövő évi költség tervek már készülnek, és ehhez az aktuális térkő árat keresi, most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?