Madaras kertek térkővel

– Milyen a téli térköves kert madarakkal? –

Tél van, hideg van, és ilyenkor más teendőket látunk el a térköves kertünkben, mint az év más, enyhébb hőmérsékletű napjain. Például rendet teszünk a garázsban, fészerben, hogy felkészüljünk a következő tavaszra, és kéznél legyen minden kerti szerszám és eszköz, mégpedig olyan állapotban, amiben azokat azonnal használatba tudjuk majd venni. Gondoskodunk a fagyérzékeny növényeink biztonságba helyezéséről is. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kertben nem csak növények élnek, hanem állatok is. A madarak ugyan alapvetően tudnak gondoskodni magukról élelem szempontjából, de jó érzés lehet számunkra, ha tudunk nekik ebben segíteni. A térkő miatt ne aggódjunk, a madárpiszok nem hagy maradandó nyomot a viacolor burkolatokon! A madáretetésről írunk kicsit részletesebben a cikk folytatásában:


Hogyan etessük a térköves kert lakóit télen?

– Akár kertes házban élünk, akár belvárosi lakásunk van erkéllyel, mindannyiunk számára van pár szabály, amit érdemes ismerni, hogy biztonságosan tudjuk ellátni a madarak etetésének feladatát.

– Biztosan sokan találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy ha a madaraknak ételt szórunk, akkor ők azt szívesen elfogadják, évszaktól és hőmérséklettől függetlenül. Mégis akkor van erre a legnagyobb szükségük, amikor igazán hidegre fordul a tél és a hótakaró miatt már nehezebben jutnak élelemhez.

– Van egy nagyon fontos tudnivaló. Ha úgy döntünk, hogy elkezdjük etetni a madarakat, akkor ezt tegyük folyamatosan, egészen a tavasz eljöveteléig. Ugyanis ők hozzászoknak ahhoz, hogy valaki más gondoskodik róluk és nehezen állnak vissza az önellátására. Ha pedig ezt akkor hagyjuk abba, amikor az időjárás a legzordabb, abba bele is pusztulhatnak. Amennyiben tehát egyszer elkezdjük az élelmezésüket, tartsunk is ki mellette a hideg idő végéig.

– Mit adjunk a madaraknak? Elsősorban magokat, főleg napraforgómagot és itt a magas olajtartalmú ipari napraforgómagról beszélünk, nem pedig a szotyoláról. Ehhez keverhetünk más magvakat, illetve beszerezhetünk a boltokban kifejezetten szárnyasoknak összeállított eledelt.

– A magok mellett adjunk nekik állati zsíradékot, ami lehet sótlan, kifőzött szalonna, vagy faggyú. (konyhai maradékot, sózott, fűszerezett szalonnát ne!) Egy jó, előregyártott megoldás a cinkegolyó, ami úgyszintén beszerezhető a boltokban, és még magvak is vannak benne. Tehetünk ki nekik lágy sajtokat vagy vajat, de ezekből csak ritkán és kis mennyiségben.

– Az almát szinte bármelyik madárfaj kedveli, amit kirakhatunk egy vékonyabb, erősebb faágra, nyársként felhúzva.

– A madaraknak nincs szükségük speciális etetőkre. Tökéletesen megfelel számukra, ha a fent leírtakat egy tálcán vagy valamilyen alátéten tálaljuk. Persze, ha szeretnénk kreatívabb, különlegesebb megjelenést a térköves kert csinosítására, akkor vásárolhatunk vagy készíthetünk madárlakot. Az etetőt úgy helyezzük el, hogy a madarakat ne tudják könnyen elkapni a hazai kertek kisragadozói, mint a macska, vagy a róka. Ez azt jelenti, hogy ha földre vagy térkövezett felületre tesszük, akkor a cserjéktől, aljnövényzettől minimum 2 méterre helyezzük el. A térköves teraszon szerencsésebb a korlátra erősíteni. Legjobb és leggyakoribb megoldás, hogy a legközelebbi jól látható fa egyik magasabb ágára tesszük fel. Ha az etető alatt viacolor burkolat van, az egyáltalán nem baj, sőt kifejezetten előnyös, mivel a magok hélyát és a madárpiszkot a térkőről könnyen le tudjuk söpörni, tavasszal kerti slaggal lemosni. Nem kell aggódni, a madárpiszok nem marja meg a térkő felületét, és nem hagy maradandó foltokat a viacolor köveken.

– Jó tudni, hogy milyen eledelt adhatunk a térköves kert vagy balkon kis lakóinak, de éppen ennyire fontos az, hogy mit ne! Lehet, hogy a galambok a parkban imádják a kenyérmorzsát, viszont a kismadarak számára ez nem jó élelem, mert gyomor- és bélgyulladást okozhat nekik, tehát ezzel ne kínáljuk őket.

– A 2019-es költség tervek véglegesítéséhez az aktuális térkő árat most megtekintheti itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?