Cserepes növények teleltetése a térkövek körül

– Hogyan teleltessünk a térköves kertben? –

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy mi lesz a sorsa a karácsonyra vásárolt cserepes fenyőknek. Akik az élő fa mellett döntöttek, azoknak felhívtuk rá a figyelmét, hogy ez a típusú növény nem érzi jól magát száraz, fűtött légtérben, ezért csak 10 napot maradhat a lakásban. A fa kiköltöztetése is megkíván némi hozzáértést, persze semmi bonyolultról nincs szó, mindössze követni kell azt a nagyon egyszerű menetet, amit elvégezve biztosítjuk az örökzöld túlélését. Mit tegyünk vele és más olyan növényekkel, amiket meg szeretnénk óvni a téli időjárástól? A továbbiakat nézzük a cikk folytatásában:


Hogyan élik túl a telet a térköves kert növényei?

– A cserepes fenyő esetében a beköltöztetési procedúrához hasonlóan, most is figyeljünk arra, hogy nehogy a fát hősokk érje. Tehát bentről először egy közepes hőmérsékletű helyre vigyük ki, ami a szobánál hűvösebb, a kültérnél viszont melegebb. Pár óráig szoktassuk a fát a hűvösebbhez, majd ezek után vigyük csak ki a térköves kertbe.

– Mit csináljunk a kiszállított fával? Két dolgot tehetünk. Vagy elültetjük, vagy pedig egyszerűen elhelyezzük odakint, cserepestül. Ha az ültetést választjuk, akkor erre egy enyhébb, fagymentes napot jelöljünk ki. Akinek viszont nem akaródzik a téli ásással foglalkozni, az nyugodtan hagyja cserépben, dézsában, jól fogja bírni így is a növény a téli körülményeket.

– Vannak olyan egyéb cserepesek, amiket ha kicsit megtámogatunk védelemmel, akkor akár -12 ºC-ig is a szabadban maradhatnak. Az örökzöld díszcserjék mellett például a fagyalok is átteleltethetők a szabadban. A tél folyamán többször is öntözzük meg őket, mert különben kipusztulnak.

– A kint telelő cserepes növények cserepeit burkoljuk be kartonpapírral, dupla zsákvászonnal, vagy műanyag fóliával is, ami a csapadéktól óvja meg a növényt egy rövid ideig. A hosszabb távú hideg ellen jó védelem a szalma, amiből a növény ágai közé is juttathatunk, mielőtt összefognánk a burkoló anyagot.

– Ha valaki bonsai-t szeretne teleltetni, akkor azt úgy kell végezni, hogy a földön sűrűn egymás mellé állítjuk a növényeket, majd ezután valamilyen típusú teleltető közeggel – fenyőkéreggel, lombbal, forgáccsal – az első ágelágazásig betakarjuk őket. A teleltetés történhet fóliasátorban, fólia alagútban, mélyágyban, vagy pedig kiültethetjük a növényt a szabad földbe.

– A füge egy mediterrán növény, de nagyon sok kertben megtalálható Magyarországon. A téliesítését úgy végezhetjük el, hogy például kerítésből fennmaradt nádszövettel körülkerítjük a tövét, alaposan megkötjük, majd friss szénával, szalmával feltöltjük a tő és a nád közötti részt. Ezzel a tövét és a gyökerekhez közel eső részeket kívánjuk megvédeni.

– Amikor kiültetjük a növényt a kertbe, akkor ügyeljünk, hogy a meglévő térkövezett felületeket ne rondítsuk el vele. Például gyakori hiba, hogy a növénynek a térkövezett felület megbontásával kell helyet csinálnunk, és a szükségesnél valamivel nagyobb területet bontunk fel, ezért valamennyi térkövet vissza kell tenni a helyére. Ilyenkor fontos, hogy a rétegrendet építsük újra, legyen teherhordó murva réteg a térkő alatt, az legyen tökéletesen tömörítve, és a viacolor köveket egyesével üssük be a helyükre gumikalapáccsal, hogy az alattuk lévő ágyazó homok is teljesen betömörödjön. A szélső térkő sorokat pedig valaminek fognia kell, tegyünk mellé térkő szegélyt, vagy tegyük a köveket fagyálló kültéri ragasztóba.

– A 2019-re tervezett térkövezéshez az érvényes térkő árat most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?