Növények fagykár elleni védelme a térköveken

.

– Mi lesz a térköves balkon növényeivel télen? –

.

A hófödte tájak igazán gyönyörűek és vannak izgalmas sportok, amiket csak télen lehet űzni, mégsem mindenki van oda ezért az évszakért. Valaki talán inkább elvonul melegebb éghajlatra, vagy egyszerűen csak fogja magát és behúzódik a meleg szobába egy csésze forró teával és könyvvel. Az ember megteheti ezt, hiszen mindig van választása. Na, de mi a helyzet a térköves udvaron lakó növényeinkkel, amik sehová nem tudnak elmenni, hogy megússzák a kemény mínuszokat? Róluk nekünk kell gondoskodnunk. Nézzük meg a cikk folytatásában, hogy mit tudunk értük tenni:

.


Hogyan védjük a térköveken telelő növényeket?

– Mi lehet a gondja a kinti növényeknek? Amiket a térköves balkonon helyeztünk el, azoknak elég kicsi a cserepük. Ebből kifolyólag gyorsan átfagy a földjük, és ezzel károsodnak a gyökerek. Elég egyszerűen meg tudjuk oldani ezt a problémát azzal, hogy szigeteljük a cserepet rongyokkal, vagy pedig több rétegben körbetekerjük újságpapírral. Egy nagyon jó megoldás még a buborékfólia.

– Csak és kizárólag körben végezzük el a szigetelést, mert alul el kell tudnia távozni a nedvességnek, hogy nehogy a növény megrohadjon. Felülre pedig tegyünk mulcsot, ami a kihűlést is késlelteti és a kiszáradást is lassítja.

– Gondolhatnánk, hogy mi sem egyszerűbb, mint a kinti növényeket bevinni a fűtött lakásba, tél idejére. De ezt ne tegyük! Ez tönkretenné őket. A megoldás a rendkívüli fagyok esetére, hogy az érzékenyebb növényeket fűtetlen lépcsőházba költöztetjük, de tehetjük dupla ablak üvegtáblái közé is. Üvegezett verandára is kerülhetnek, csak az a lényeg, hogy bárhová is tegyük őket, ne legyen szeles, huzatos a hely.

– A fák és cserjék védelmére rakjunk 20-30 cm magas földkupacot a törzs köré. Ez lehet egyszerű föld, de kiszórhatunk szalmát, vagy lehullott levelekből és komposztból készült keverékből is csinálhatunk dombot a törzs köré.

– A fiatal fatörzsek számára az a legjobb, ha vékony mészréteget kenünk a törzsükre.

– A rózsatövek elég jól bírják a telet, nekik elég az, ha földkupacot rakunk köréjük.

– Amikor a hó ellepi a lombhullatókat illetve a kerti örökzöldeket, vagy amikor az ónos eső rájuk fagy, akkor szabadítsuk meg őket a tehertől és óvatosan verjük le róluk a csapadékot. Csak finoman ütögessük őket cirokseprűvel, nehogy kárt tegyünk bennük.

– A viacolor burkolatra helyezett növényeket télen nem valószínű, hogy kell locsolni, de a földjük valamenyire megtartja a csapadékvizet, és később olvadáskor a sáros víz a cserépből a térkőre kerül. Normális esetben ez nem okoz semmi kárt a térkőben, csak meg kell tisztítani néha a sártól. Legjobb, ha a térkövek közötti hézag műgyanta vagy polimer homok alapú fugázóval van betöltve, így a csapadékvíz egyszerűen végigfolyik a térkő burkolat felületén. Egyéb esetben a víz befolyik a fugákba és fagypont alatt jéggé válik, és így feszültségek jönnek létre a burkolatban, ahogy a jég nyomja szét a viacolor köveket.

– Ha már tervezi a tavaszi térkövezés anyag szükségletét, akkor az aktuális térkő árat most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?