Térkövek és balkonkertek

– Kertalkotás a térköveken? –

Egy karnyújtásnyira vagyunk a megújulás évszakától, a csodálatos tavasztól. Már csak napok választanak el minket a várva várt kerti szezontól. Újra kivirul a természet és mi ismét belevethetjük magunkat kedvenc kinti elfoglaltságunkba, a kertészkedésbe. Igen, igaz, hogy még nem köszöntött be a jó idő, de addig is kezdjük el megtervezni, mit fogunk csinálni, amikor megtörténik. Ez a cikk nem csak azoknak szól, akik kertes házban élnek, hiszen egy szép növényekkel teli környezetet kiválóan megvalósíthatunk egy térköves teraszon vagy egy kis erkélyen is. A balkonkertészkedéshez adunk most pár tippet a cikk folytatásában:


Hogyan hozzunk létre kertet kis térköves felületen?

– A legegyszerűbb megoldás, ha vásárolunk néhány hosszúkás virágládát, amiket egymás mellett helyezünk el az erkély térkövén, mondjuk közvetlenül a korlát mellett. Tegyünk bele színes egynyári virágokat, vadvirágokat, vagy fűszernövényeket.

– Beszerezhetünk mutatós faládákat, amiket rátehetünk egy alacsonyabb asztalkára, vagy valamilyen emelvényre, és ebben jól mutatnak majd a termeszteni kívánt palánták.

– Nagyon vidám megjelenést ad a balkonnak, amikor színes cserepekkel rakjuk tele. Ezekbe leginkább dísznövények illenek.

– Ha igazán kreatívak akarunk lenni, fogjunk néhány nagyméretű műanyag kannát – az esztétika kedvéért átlátszó kanna javasolt -, vágjunk ki az oldalukból egy nagyobb részt és fektessük őket egymás mellé (a kivágott rész nézzen felfelé). Így egy különleges típusú növény vagy palánta tárolást tudunk megalkotni.

– Nagyobb méretű konzervdobozokat, alumínium dobozokat, vagy műanyag flakonokat rögtönzött kaspókká alakíthatunk, ha felkötözzük őket a korlát szélére. Ez jól is mutat, és még az erkély területéből sem foglal el helyet.

– Ha 2 m2-nél nagyobb a terasz, akkor praktikus dolog emelt ágyást helyezni a balkonra. Mivel ebbe nagyobb mennyiségű föld kerül, így ez nehezebben is szárad ki és olyan növények is telepíthetők bele, amiknek terebélyesebb a gyökérzetük.

– Szakembert kell megbíznunk, ha zöldfalat akarunk létrehozni az erkélyen. Viszont ha saját magunk szeretnénk valami hasonlót elkészíteni, miközben nem vagyunk specialistái ennek az eljárásnak, akkor erősítsünk a falra egy sok kis fakkból álló állványt, aminek rézsűs fakkjaiba ültessünk lombos dísznövényeket. Ezek a szorosan egymás mellé rakott növények egy egybefüggő növényfüggönyt fognak alkotni.

– A növények alól időnként földdel keveredett víz kerülhet a viacolor burkolatra, ami egyáltalán nem jelent problémát a viacolor köveknek, legalábbis akkor, ha a burkolat lejtése biztosítja a vízelvezetést a terasz szélei felé, és nem áll meg a burkolaton, illetve a házfalat sem áztatja el. Persze száradás után fel kell söpörni a térkőről a földet, hogy esztétikailag se rontsa le a növények virágföldje a térkő hangulatát és színeit.

– A tavaszi térkövezés megtervezéséhez az érvényes térkő árat most itt nézheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?