Természetes kert tervezése térkővel

– Mivel indul a térköves kert tervezése? –

A kertépítés egy alkotói munka, ami több egymáshoz kapcsolódó munkafolyamat révén jön létre. A kert felmérését követően először megtervezzük, majd kivitelezzük, megépítjük az elképzelt, megálmodott kertet, a hozzáillő térkövekkel. Érdemes nem túl hosszúra hagyni a tervezési folyamatot, mert egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy eltelt egy csomó idő, még mindig nem kezdtünk bele a megvalósításba, és ez bizony igencsak visszavetheti a kezdeti lelkesedésünket. Vannak olyan részletek is, amit majd csak építés közben döntünk el, mikor már látjuk a helyi viszonyokat és adottságokat. További részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Hogyan tervezzünk meg egy térköves kertet?

– Amikor látunk egy igazán szép kertet, az nem csak úgy magától, véletlenül jött létre. Gondos tervezés és szakszerű kivitelezés áll mögötte. Nem csupán arról van szó, hogy összerakjuk azokat a részeket, amiket végül látni szeretnénk majd benne. Ettől többről van szó. A végeredménynek egy olyan látványnak kell lennie, ami egyrészt hangulatos, másrészt pedig harmóniában van a házzal és magával az egész környezettel.

– Azzal kell kezdeni, hogy a telek alaprajza alapján elkészítünk egy helyszínrajzot. Ezen feltüntetjük a ház és a szilárd térburkolat körvonalait. Ha van melléképület, akkor azét is. Ez a kertterv alapja.

– Ezt követően eldöntjük, hogy mit szeretnénk, mi legyen a kertben és az hol foglaljon helyet. Mindezeket az elképzeléseinket igazítsuk a környezet, a telek adottságaihoz.

– A helyszínrajz és a helyzetelemzés alapján dolgozzunk ki egy előzetes kerttervet, amin szerepel a sziklakert, a viacolor burkolat, a játszótér, tó, pihenő, rózsalugas stb. Tüntessük fel a térkővel burkolt összekötő utakat is.

– Miután már tudjuk, hogy hol lesznek a kerti utak, itt az idő, hogy meghatározzuk, milyen térkő burkolatot akarunk beépíteni. Ezen a ponton már ki tudjuk találni a viacolor kövek színét, formáját, stílusát is. Ha nem tudjuk elképzelni hogy nézne ki a térkő lerakva a kertünkben, akkor jó taktika körbejárni és megnézni mások térkövezett kertjét, és ihletet meríteni néhány jól sikerült munkából.

– Határozzuk meg azt is, hogy milyen növények kerüljenek a kert bizonyos részeibe.

– Ha hagyományos angolkerti elrendezést akarunk megvalósítani, ott az íves vonalak, növényszigetek és amorf (alaktalan, formátlan) gyepfelület lesz a jellemző.

– Egy másik lehetséges változatnál a kertterv állhat nagyrészt egyenes vonalakból, szabályos rendben kialakított gyepfelülettel és ágyásokkal, ahol a gyepben több különálló virágágyás helyezkedik el. Az ágyásokat keretezhetik alacsony örökzöld sövények.

– Tervezhetünk még ovális formában kialakított gyepfelületet is, amihez formailag illő, viacolor kővel burkolt pihenőrészt passzítunk és a növényeket is ezekhez a formákhoz igazítjuk.

– A térkő vásárlás és a térkövezés költségeinek kalkulációjához az aktuális térkő árat most itt nézheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?