Télikert ötletek — minden, amit tudni érdemes (képekkel)

Sajnos sokan gondolnak úgy a télikertre, mint aminek nem igazán van valódi funkciója.

Talán csak arra jó, hogy az ember felvágjon vele az ismerősei előtt? Elég jól mutat és nyilvánvaló, hogy akinek van, annak elég jól mennek a dolgai.

Valójában azonban ettől jóval többről van szó!

Akik igazán szeretik a növényeket, azok tudják, hogy milyen hasznos hely is egy télikert.

Az esetleges tévhitek eloszlatására nézzük meg tehát egy kicsit közelebbről, mit kell tudni ezekről a bizonyos térköves kerttípusokról.

Hogyan alakítsunk ki egy télikertet térkövekkel?

Tudni kell, hogy egy télikert azért van, hogy ideális helyet biztosítson a meleghez szokott növények számára, amiket így lehet teleltetni. Ennek segítségével a téli időszakban is élvezhetjük ezeknek a fajta növényeknek a társaságát.

Régen leginkább az arisztokraták engedhették meg maguknak egy ilyen építmény létrehozását. Eredetileg különálló pálmaházakat építettek, de aztán az idők során ez átalakult és szinte eggyé vált a közösségi életterekkel, például a nappalival vagy ebédlővel.

A régi télikertek nagyon hasonlítottak a maiakhoz, vagyis többnyire fémvázas felépítményről beszélünk, hatalmas üvegtáblákkal. Ezekben lehetett elhelyezni télen a mediterrán növényeket, mivel sok fényt biztosítottak a növények számára és 10-15 Celsius fok körüli hőmérsékletet is egyben.

télikert ötletek

Manapság már a fémvázat a melegebb hangulatú faszerkezet is felválthatja és természetesen már nem csak a tehetősebb réteg kiváltságának számít ezzel rendelkezni.

Némi kreativitással és vállalkozó szellemmel – a barkácsolást illetően – meglehetősen változatos télikertek hozhatók létre.
Télikertek alakíthatók ki a panellakások erkélyén, vagy házak térköves verandáján, amennyiben beüvegezik őket és jól szigeteltté teszik.

Nagyon jó érzés tud lenni, amikor a hideg idő beköszöntével nem kényszerülünk feladni egyik kedvenc tevékenységünket és a télikertnek köszönhetően továbbra is folytathatjuk a gondoskodást kedvenceinkről. Emellett pedig igazán praktikus, hogy van hol átteleltetni a cserepes növényeket.

Telepíthetünk ide trópusi növényeket és olyan szobanövényeket, amikről tudjuk, hogy bírják a benti létet. Nagyon jól ellesznek itt az olyan egzotikus gyümölcsök is, mint a füge, a citrusfélék és a gránátalma, akárcsak az orchidea és a kaktuszok.

A stílusos térkő kiválasztása előtt a télikertben elhelyezett növények gondozásához adunk tippeket a cikk folytatásában.

Növény gondozás térkövezett télikertben

télikertek

Hogyan gondozzuk a növényeket térkövezett télikertünkben?

A kényes növények teleltetésére ideális a télikert, de palánta nevelés, vagy kisebb háztáji kert kialakítása is lehetséges.
Télen, amikor éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet, már be kell hordani a muskátlit is, illetve a leandert, a citrusféléket, és mindent, ami mediterrán éghajlatot szeret. A hajnali fagyokat ezek a növények nem bírják ki.

A hőmérséklet télen 5 fok és 15 fok között ideális a növények számára – ha fűthető a helyiség, akkor a szabályozót 10 fok közelébe állítsuk.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a teleltetett növények kapjanak elég fényt. A lombhullató cserjéknél nincs jelentősége, de az örökzöldeknek télen is sok fényre van szükségük.

Csapadékos időben a páratartalom télen is lehet magas, sajnos ez kedvez a gombás és más fertőző betegségeknek. Erre az egyszerűbb megoldás a szellőztetés, a drágább a levegő keringető berendezés.

Nagyon hideg időben az ellenkező véglet is előfordulhat, amikor a huzat ellen kell védekeznünk. Ez történhet pl. fóliával, amely segítségével megakadályozhatjuk a huzat miatti hőveszteséget.

Télikert ötletek — képekkel

A jól tervezett télikert az otthonunk része, sok esetben még szerkezetileg is egységet alkot a beltérrel, mint például egy csukott terasz esetén.

Ahogy a beltérben megjelenítünk egy stílust, egy hangulatot, ugyanúgy a télikertben is megjelenhet a kedvenc forma és színvilágunk, harmóniában az otthonunk többi részével.

Az átgondoltan elkészített télikertben a nyílászárók, a berendezési tárgyak, és a térkő burkolat mind hordozzák az otthon hangulatát.

Ha viacolor burkolata van a télikertnek az azért hasznos, mert az esztétikájával emeli az életérzést, ami miatt a télikertet létrehozza az ember.

Persze nem egy hátrány, hogy a viacolor köveken jobb járni, mint a vizes, sáros földön, vagy egy kevésbé járható, kevésbé jó megjelenésű másik burkolaton.

Az alábbiakban megmutatjuk a legjobb télikert ötleteket, függetlenül attól, hogy azt egy teraszon valósítjuk meg, vagy a kertre nyitható télikertről van-e szó.

nyitható télikert
télikert képek
kültéri eltolható üvegfal
terasz beépítés szobának

A megjelenés, az esztétika mindig fontos szerepet játszik, amikor létre akarunk hozni valamit, hiszen minél szebben mutat az a bizonyos dolog, annál szívesebben használjuk és vagyunk a közelében. Elsőként tehát arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a télikert színét passzintsuk a ház színéhez. Ehhez választhatjuk a nyílászárók színét, vagy a falakét, esetleg a korlátokét, a lényeg, hogy legyen valami a télikerten, ami harmóniában van a házzal.

A kényelmet és szabadság érzését adja ez az új építmény, ha növényeket teszünk bele, és kényelmes székeket, asztalt illetve ülőgarnitúrát helyezünk el benne. Akár még szőnyeggel is fokozhatjuk az otthonos hatást. Van, aki úszómedencét épít bele vagy jakuzzit. De remek ötlet kondi termet kialakítani benne, sőt műteremnek is első osztályú.

Egy télikert többféle alapanyagból is készülhet: műanyagból, fából, acélból vagy alumíniumból. Ezeknek mind megvannak a maguk előnyei és hátrányai is. A műanyag jól hőszigetel és olcsó, de nem időtálló, nem teherbíró. A fa szintén jól szigetel, de a felületét pár évente kezelni kell. Az acél nagy teherbírású, viszont rozsdásodik, ha nincs jól lefestve, időszakosan újra kell festeni. Az alumínium tartós, esztétikus és ennek nem is tudnánk hátrányát említeni, szóval ez a leginkább ajánlott anyag.
Nyílászárók tekintetében leginkább a tolóajtó a praktikus. Minél több nyílászárót helyeztünk el – a legjobb, ha minden oldalra -, annál jobban biztosítható a szellőzés. Érdemes a télikert két végére egy-egy bukó ablakot tenni, felülre. Ezt hagyjuk nyitva akkor is, ha elmegyünk otthonról, így mindig lesz egy kis légmozgás.

A tető üvegnél a belső üveg egy ragasztott biztonsági üveg legyen, ahol két üveg közé fólia van beragasztva, hogy törés esetén egyben tartsa a széttört üveg darabokat és azok ne hulljanak az alattuk állókra.

A fűtés egyik fő szempontja, hogy áramoljon a meleg levegő. Jó megoldás erre, ha meleg levegőt áramoltató fűtést választunk, pl. fűtőventillátort. Még jobb, ha a padlóburkolat alá infrafűtőfóliát helyezünk el, ami közvetlen melegíti a burkolatot, a berendezési tárgyakat és az embereket, illetve közvetve a levegőt. Ennek akkor a legjobb a hatásfoka, ha egy vastagabb réteg beton van fölötte, pl. a 6 cm-es térkő. Nyilván a térkövezés előtt érdemes lerakni az infrafűtőfóliát, amelyet dupla réteg jó minőségű párazáró fóliával védünk meg a sérülésektől, majd jöhet az ágyazó homok és rá a térkő. A beton térkő által felvett és visszaadott infra energia nagyon kellemes és természetes hőérzetet biztosít a télikertben tartózkodók számára!

Extra ötlet — Térkövezett télikert leszerelhető falakkal

télikert házilag

Miért praktikus a térkövezett terasz átalakítása leszerelhető falú télikertté?

A hidegebb hónapokban különösen hasznos a meglévő házfalhoz csatolt télikert, ugyanis melegen tartja a házfalat, csökkentve ezzel a fűtés költséget.

Nyáron viszont nem győzünk szellőztetni, legszívesebben eltüntetnénk az oldalfalakat, és leárnyékolnánk a tetőt, hogy elviselhetővé tegyük a forró napokat.

Természetesen van megoldás az ilyen igényekre is, és még a meglévő térkő burkolatot sem kell felbontani, erről szól a folytatás!

Miből és hogyan készül a mobil falú, térkő burkolattal ellátott télikert?

A tervezésnél az első kérdés az, hogy mennyire legyen átlátszó a tető, és miből legyen. Esztétikai szempontból gyakran felmerülő igény, hogy legyen hasonló, mint a háztető, így a cserép, vagy a zsindely jöhet szóba. Ezeknek nagy előnye a stílus mellett, hogy viszonylag olcsó megoldások, azonban télen nem igazán engedik felmelegedni a teraszt, és nyáron sem szerencsés, hogy a ház egyik helyisége folyamatosan árnyékba borul emiatt. A másik véglet a teljesen fényáteresztő polikarbonát, amit lehet hőszigetelő üreggel rendelni, így egy fokkal jobb lesz az eredmény. Még jobb a fehér színű polikarbonát, ami 85%-ban fényáteresztő, így sokkal kevésbé engedi felmelegedni a fedett területet. A tökéletes megoldás természetesen a legdrágább: a polikarbonát tető, amely fölött motorizált, lamellás árnyékoló rendszer kerül beépítésére, így tényleg mindig az igényeknek megfelelő fény és hő mennyiséget kapják az alatta tartózkodók.

Általában az átalakításra váró terasz már rendelkezik térkő burkolattal, és ezt valószínűleg nem szeretnénk lecserélni, kivéve akkor, ha a térkövezett felület nem vezeti el a csapadékvizet, vagy más szempontból nem felel meg az elvárásoknak. Elvileg van lehetőség a régi térkövek megmentésére, ugyanis a télikert fő szerkezeti elemeit, az oszlopokat rögzíthetjük csavarozható U alakú oszloptalpakkal, de azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a csavarozáshoz szilárd alap szükséges. Ha a beépítés során a térkő alá betonoztattunk, vagy megfelelő alapozás után flexibilis ragasztóba helyeztük a köveket, akkor most közvetlen belefúrhatunk a térkövekbe, majd horgonycsavarokkal rögzíthetjük is az oszloptalpakat. Rosszabb esetben oszloponként egy kb. 50 x 50 cm-es területen fel kell szedni a térköveket, és 20 cm-es betonrétegre ráragasztani, hogy biztos alapot adjon az oszloptalpaknak. Persze ennyi erővel már közvetlen a betonba is lehetne helyezni az oszloptalpat, de azzal eléggé elcsúfítanánk a meglévő térkő burkolatunkat.

Az oszlopok felállítása után a tetőszerkezet kialakítása következik, majd a polikarbonát lemezek felrögzítése. Ennél a műveletnél jó tudni, hogy a polikarbonát lemezek hőtágulása méterenként akár 4-5 mm is szokott lenni, ezért helyet kell hagynunk a tágulásra, és a fix rögzítés helyett sávos leszorítóprofilokkal kell dolgoznunk még akkor is, ha ez drágább mint a szög vagy a csavar. A rosszul rögzített táblák hőtágulás során ropogni és pattogni fognak. Amint kész a tető máris hívhatjuk a mestert, hogy szerelje a lamellás árnyékolót.

Az oldalfalak kialakítása többek közt a pénztárcánktól is függ, legegyszerűbb megoldásként akár egy erősebb fóliát vagy ponyvát is használhatunk. A legelegánsabb és legpraktikusabb megoldás, ha kb. 1.5 x 1.5 méteres polikarbonát táblákat foglalunk fa- vagy fémkeretbe, és ezeket rögzítjük fel a télikert utolsó oszlopa és a házfal közé, egy csavarokkal összeszerelt tartószerkezetre. Ha belül üreges, hőszigetelő polikarbonát lemezekkel dolgozunk, akkor még több fűtésköltséget spórolhatunk meg a téli hónapokban. A polikarbonát lemezeket tavasszal lecsavarozhatjuk, és kerettel együtt viszonylag kis helyen eltárolhatjuk. A lemezek védelme érdekében leszerelés után árnyékos helyen, vagy zárt térben tároljuk őket, vízszintes pozícióban.

A végső kérdés már csak az, hogy milyen térkövet érdemes választani a télikert ötlethez?

Térkő választás stílus szerint

Az utóbbi évek trendjeit figyelembe véve a téglahatású térkő az, amit a leggyakrabban választanak a vásárlók. Szinte bármikor bárhol alkalmazható anélkül, hogy nagyon elütne a környezettől. Elegáns megjelenésű térkő, és természetes is egyszerre, az égetett agyag tégla színek miatt. Ha nincs konkrét elképzelés, vagy nincs a beltér stílusához igazodó térkő, akkor ez a burkolat típus megfelelő lesz a télikertbe.

A természetesség szerelmesei, akik mindent megpróbálnak fával és kővel burkolni, az otthonukban is a természet színeit szeretik látni. Ők általában fa parkettát és rusztikus terméskő fal burkolatokat szeretnek látni a házukban. Ezzel összhangban a télikertbe kerülhet rusztikus téglahatású térkő, pl. homokszín, vagy vegyes barna árnyalatos (barna mix) színekben. A szögletes formán lehet finomítani, a macskakő formájú 11.5 x 11.5 cm-es térkővel, amelynek az oldalai enyhén íveltek, így barátságosabb látvány az egyenes oldalú térkőnél.

A kis mérete miatt akár a kulé kavicsot utánzó homokszín-sárga-barna-szürke színkavalkád is természetesként fog hatni, csak ügyeljünk, hogy a különböző színű térkövek véletlenszerűen legyenek keverve, ne egy bizonyos sorrendben kövessék egymást újra meg újra.

A minimalista stílus követőinek könnyű a dolguk térkő választáskor. Ők a beltérben nem sok fajta, és nem is túl erős színekkel dolgoznak. A minimalista stílusú télikertbe nyugodtan kerülhet szürke, egyenes oldalú téglalap alakú térkő, simán futó kötésre rakva. Mintaként be lehet iktatni a szürkétől élesen elváló más színű térköveket, de ezzel el is lehet rontani a minimál dizájnt, az egységesen szürke térkővel viszont nem.

A télikert térkövezése

A télikert ötletek tervezésénél törekedjünk arra, hogy déli tájolású legyen a lakrész, és lehetőleg ne árnyékolja le semmi, mert akkor hiába készülnek üvegből a falak és a tető. A tartó szerkezet általában fém, de készülhet fából, sőt már műanyag változat is létezik. Ahhoz elég masszívnak kell lennie, hogy télen akár 50 cm hó nyomását is kibírja.

A padló burkolat lehet kültéri is és beltéri is, mivel az időjárás viszontagságainak nem lesz kitéve, de a kerti hangulatot a térkő sokkal inkább meg fogja erősíteni. Ha valami olyasmit szeretnénk elérni, mintha a nappali szobába beköltözött volna a dzsungel, akkor parketta hatású térkövet válasszunk. Erre egyedül a téglalap alakú térkő alkalmas, egyszerű futó kötésben (párhuzamosan futó sorok, fél kővel eltolva egymáshoz képest), vagy a parkettázóknál is jól ismert halszálka kötésben. Színben is igazodhatunk a parkettához, a homokszínű térkő például jó választás lehet. Azt jó tudni, hogy a zsír és vörösbor foltok sajnos ott maradnak a homogén világos térkő felületén. Ezért praktikusabb többszínű, színátmenetes térkőben gondolkodni, vagy egy sötétebb homogén, pl. sötétbarna színt választani, ami ráadásul hasonlít a termőtalaj színéhez, így a szabadtéri kert hangulatát erősíti.

A vörös téglahatású térkő szintén el tudja hitetni velünk, hogy a szabadban üldögélünk, és nem egy mesterséges szerkezetben. Mivel ez színátmenetes típus, ezért nem fog látszani rajta sem zsír, sem olaj, de még a vörösboros kóla sem.

A térkő lerakása a télikertben másképp történik, mint a szabadban. Ha a télikert ötletnek, tervnek vagy már meglévő építménynek a házzal közös fala van, akkor gondoskodni kell a vízszigetelésről, és ugyanolyan aljzat betont kell készíteni, mint a lakásban. A szokásos homok ágyazatról és besöprő homokról itt le kell mondanunk, ugyanis beltérben ezt sehogy sem tudnánk söprűvel tisztán tartani. Homok helyett flexibilis ragasztóba helyezzük a térköveket, és gumikalapáccsal szépen üssük be a köveket a helyükre, hogy tökéletes síkban legyenek. A térkövek közötti hézagokat töltsük ki cement alapú, vagy műgyanta alapú fugázóval, hogy tisztítható legyen a legvadabb buli után is.

A télikertben az a jó, hogy télen is le lehet burkolni térkővel, de előtte érdemes átnézni az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?