Térkövezett kert tervezése szakszerűen

– Mikor kérjünk segítséget a térköves kert tervezéséhez? –

A küszöbön van a tavasz. Eljött a kerttervezés és kertépítés ideje. A tél elmúltával egyértelmű, hogy a kertünk egy kis felújításra szorul. Azonban nem mindenki szakértője ennek a témának, ami egyáltalán nem probléma, hiszen ezért vannak a kertészeti szakemberek. Ha már egy kicsit összetettebb elképzelést akarunk megvalósítani, akkor mindenképp érdemes hozzájuk fordulni, mivel a lelkes próbálkozások – szakértelem híján – sokszor olyan eredményeket hoznak, amiket aztán utólag korrigálni kell. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Hogyan történik a térköves kert szakember általi véleményezése?

– Vegyünk például egy teljesen elhanyagolt térköves kertet. Ha nem tudjuk, hogy milyen növényekkel népesítsük be, és egyáltalán, hogy hogyan is kellene kivitelezni a felújítását, akkor hívjunk szakembert. Miben fog ő segíteni?

– Elkészít egy felmérési szakvéleményt. Ez arra való, hogy felvázolja az adott problémát, és javaslatokat tesz a megoldásra. Nagyon jó kiindulópont, ugyanis a kerttulajdonos így megkapja a szükséges adatokat ahhoz, hogy el tudja dönteni, képes-e egyedül véghez vinni a felújítást, vagy inkább szakemberre bízza a kivitelezést.

– Szakvéleményt kaphatunk arról is, hogy hogyan gondozzuk a kertünkben található növényeket. Ez sem mindig ismert mindenki számára, és ez a hiányosság okozhatja a növények pusztulását is.

– Amennyiben kertünk átalakítását tervezzük, vagy épp most vettünk új ingatlant, és a hozzátartozó kertet szeretnénk a megfelelő módon gondozni, akkor a felmérési szakvélemény nagy segítség. Nem csak teljes kert esetében érdemes ezzel élni, hanem akkor is, ha csak egy bizonyos részét, vagy egyes növényfajtákat illetően igényeljük a segítséget.

– A társasházak mutatós belsőudvarának tervezéséhez, vagy utcafronti kertek megalkotása esetén szintén hasznos a szakvélemény kérése.

– Abban az esetben is érdemes szakemberhez fordulnunk, ha már van kialakított kertünk, aminek a növényeit megtámadta valamilyen kártevő vagy növénybetegség.

– Maga a felmérés történhet 1-2 óra alatt, amikor is a szakember a bejárás alkalmával megnézi a kertet vagy megvizsgálja a problémás növényeket, majd meghallgatja a tulajdonos elképzelését, hogy ő mit hogyan szeretne. Fotókat és jegyzeteket készít és a megfigyelései alapján már megoldásokat is tud adni a tanácsadó.

– Általában a kerttervezés része a térkő burkolatok nyomvonalának megtervezése is. A skandináv módszer mindig jól működik, miszerint a kert megépítése után fél évvel meg lehet figyelni hol járnak legtöbbet az emberek, mivel ott van legjobban kikopva a fű. Ezeken a részeken már lehet is lerakni a viacolor-t. Persze a legtöbb esetben erre nincs szükség, nem is kényelmes a kertépítés után fél évvel megint szétszedni a kertet a térkő lerakása miatt. Fejben logikusan át tudjuk gondolni honnan hová fogunk tartani a kert részei között, és ott építtetünk viacolor-os utat, ahol szükség lesz rá. Ha változnak a viszonyok és át kell építeni a térköves utakat, akkor sincs tragédia, a térkő burkolatok legnagyobb előnye, hogy visszaszedhető, áthelyezhető, újrarakható később.

– A kerttervezéssel együtt jár a költség tervezés, ehhez tájékozódjon a legfrissebb térkő árról most itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?