Gyommentes ágyások térkövezett utakkal

– Mit tegyünk a térköves kert gyomosodása ellen? –

Kertészkedni jó! Igazi kikapcsolódás egy fárasztó nap után, felüdülés és élvezetes hobbi a növénykedvelőknek. A kerti növényekkel való foglalkozás örömöt ad, ugyanakkor tény, hogy ezzel együtt jár néhány kisebb kellemetlenség is, mint például az, hogy léteznek gyomok. Bizony-bizony, lehet rajta bosszankodni, nem szeretni, és bár elkerülni teljes mértékben nem tudjuk, viszont el lehet érni, hogy a gyomok megjelenési esélye csökkenjen. További részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Mi a megoldás a térkő környéki gyomokra?

– A következőkben nem lesz szó sem varázslatról, sem pedig különös trükkökről. A „titok”, amiben a gyomok kezelésének válasza rejlik, nem több, mint egy ültetési mód. Ezt leginkább a díszágyásokra tudjuk alkalmazni és nem vitás, hogy megéri egy kicsivel többet bíbelődni ezzel a módszerrel annak érdekében, hogy aztán később majd örülhessünk a gyomtalanságnak.

– Az ültetés geotextília és mulcs anyag kombinációjával történik. A geotextília nem más, mint műanyagból készült textil. Lehet, hogy valaki úgy ismeri, hogy filc. Amikor befejeztük az ültetést, terítsük le a filc anyagot. Ezt úgy kell csinálni, hogy az ágyások szegélyei mentén 20 cm-t be kell ásni a talajba. Az anyag egyik szélét beleengedjük a kiásott részbe, a többi részét pedig a takarni kívánt területtel ellenkező irányba hajtjuk. A fóliát letűzzük több helyen is, hogy elég feszes legyen. Ezután a kiásott földet visszatöltjük és tömörítjük. Végül a fóliát egyszerűen csak áthajtjuk azon a részen, amit le akarunk takarni.

– Ezzel persze az ültetett növények a fólia alá kerülnek. Úgy fognak tudni a felszínre jutni, hogy ollóval vágunk egy „X”-et, ahol a növény ki tud bújni. Ha a növény a fólia széléhez közel van, akkor vágjuk be az anyagot a szélétől, majd vágjunk ki egy, a tőnek megfelelő méretű lyukat.

– Fontos, hogy a fólia az idő elteltével se akadályozza meg a növény növekedését, ezért figyelembe kell venni, hogy milyen tővel rendelkezik: osztódó, vagy csak egyetlen szára van, ami maximum vastagszik.

– Most, hogy kész az ültetés és a fóliázás, jöhet a mulcsolás. A mulcs leghasznosabb feladata, hogy az alatta lévő talaj nedvességmegtartó képességét javítja. Emellett gátolja a gyomosodást és persze jelentős esztétikai értékkel bír.

– A mulcs réteg legyen legalább 5 cm vastag. Többféle anyagból is lehet, például kavics, kőzúzalék és persze fakéreg. A gyöngykavicson kicsit nehéz járni, mert besüpped, amikor rálépünk, a kulé kavics viszont – méreténél fogva – már jobb választás. A drágább árkategóriában lévő díszkavicsok nagyon jól mutatnak, a klasszikus megoldás pedig a kéreg mulcs.

– A térkő ebben az esetben az ágyások közötti gyalogutak burkolataként jut szerephez. Ha nem szeretnénk, hogy a mulcs a térkő járófelületén is megjelenjen, akkor az ágyásokat vegyük körbe kiemelt térkő-szegélyekkel. Ilyen módon az ágyások közötti területeken is ki tudjuk zárni a gyomosodást, főleg ha egyenes oldalú térkővel dolgozunk, amelyet zártan, minimális fugákkal is le lehet rakni. Ilyen például a tégla formájú, téglahatású térkő, amely még hangulatában is tökéletesen illik az ágyásokat összekötő kerti utakhoz.

– A gyommentes ágyásokhoz szükséges térkő burkolatok tervezése, építése előtt tekintse meg a kiválasztott térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?