Faültetés utcára, térkő mellé

– Milyen fákat ültessünk a térkövek mellé? –

Egy utcakép leggyakoribb díszeleme a fa. Lakjunk akár vidéken, vagy a fővárosban, ez az a növény, amit egyszerűen igénylünk a térköves járdáink mentén, mert természetközeli hangulatot visz a betonrengetegbe, vagy díszíti a vidéki utcák házainak frontját. Hasznos is, hiszen árnyékot ad és a levegő tisztításban is fontos szerepet játszik. Az utcafronton szokásos cserjékhez és virágokhoz képest kevesebb figyelmet és gondozást igényel, így erről az oldalról nézve is előnyös a telepítése. És most jön a kérdés, hogy „De milyen fákat ültessünk a térköves utcákra?” Hát nézzük meg a választ a cikk folytatásában:


Mi passzol a térköves utcaképhez?

– Mielőtt belefognánk a fatelepítési munkálatokba, nagyon ajánlott kikérni egy kertészeti szakember véleményét. Miért? Mert bár lehet, hogy elragad bennünket a hév, és megannyi ötletünk van az ültetendő fajtákat illetően, viszont tisztában kell lennünk az egyes fajták tulajdonságaival és hogy milyen gondozást igényelnek majd az idő folyamán.

– Figyelembe kell vennünk, hogy az ültetett facsemeték mekkora magasságúak lesznek kifejlett példányként. Tudnunk kell azt is, hogy milyen a gyökérzetük, hogyan fognak terjeszkedni az évek során. Ez ugyanígy vonatkozik a lombozatra is.

– Számítsunk rá, hogy vannak olyan fafajták, amik vonzzák a rovarokat és madarakat, ez pedig nem biztos, hogy majd örömteli dolog lesz az ott lakóknak. És mivel az utcafront az egy közterület, így az oda ültetett fák a helyi önkormányzat tulajdonába kerülnek, ez pedig azt jelenti, hogy ha később bármilyen okból ki akarnánk vágatni őket (mert például zavarják a parkolást vagy árnyékolják a mögötte lévő házat és egyben az ott lakók lakását), akkor ahhoz már az önkormányzat beleegyezése szükséges.

– Nézzünk most néhány olyan fafajtát, amik az utcára valók:

-= A Korai Juhar tipikusan városba való, mivel nagyon jól tűri a szennyezett levegőt. Árnyékot ad és alkalmas arra, hogy egy fasorba beillesszük.

-= A Selyemakác nagyon szépen mutat. Bár nem ad nagy árnyékot, de a lobja alá beültethetünk egyéb növényeket: sövényt, virágokat. Gyorsan nő, de kifejlett korában nem túl nagy.

-= A Nyír is gyorsan nő és azért különleges, mert fehér a törzse. Emiatt igen látványos fa. Sokféle fajtája létezik.

-= A Nyár szintén gyors növekedésű fa, és nagyon jól mutat a hatalmas, égbe nyúló lombozata.

-= A Hárs igazi városi fa, illatos virágokkal és ajánljuk fasorhoz ezt a típust.

– A térkő tartósság és a kényelem szempontjából megközelítve a kérdést, két szempontot vegyünk figyelembe: 1. Egyes fafajták levele elszínezi a térkő felületét, ilyen pl. a diófa; 2. A fák közül vannak, amelyek termése és virágai “szemetelnek”, mint pl. a nyárfa.

– A lucfenyő külön szót érdemel, mert a gyökerei a talaj felszín közelében futnak, és itt-ott megemelik a térköveket, így sajnos pár éven belül garantáltan csúnya lesz az egész viacolor burkolatunk, amikor a fenyő gyökerei megerősödnek.

– A térkő és a fatörzs közötti távolságot úgy határozzuk meg, hogy a fatörzs biztosan ne hízza ki a rendelkezésére álló helyett, ez valahol 80 – 100 cm átmérő között biztosan megfelelő lesz. Ha a fatörzset szeretnénk megvédeni a káros állatoktól és emberektől, akkor karózzuk körbe a fát kb. 5 cm-es távolságban a fatörzshöz képest, és tekerjük körbe nagy lyukú dróthálóval.

Az utcára való térkő lerakása előtt feltétlen tekintse meg a szívéhez és pénztárcájához közel álló térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?