Fűszerkert kialakítása térkővel

– Mi kerüljön a tavaszi térköves kertbe? –

A tavaszi időjárás kedvet csinál nekünk ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe egy kicsit tevékenykedni. Azért is mondjuk, hogy „egy kicsit”, mert nem biztos, hogy minden kerttulajdonos ellenállhatatlan vágyat érez rá, hogy rögtön komolyabb kerti munkálatokba fogjon. Talán nem egy komplett kertépítés kerül azonnal terítékre, viszont azért valami több is történhet a gyep gondozásán és virágok ültetésén túl. És itt lép a képbe a fűszerkert, és a térkő. Nézzük ezt meg egy kicsit részletesebben a cikk folytatásában:


Hogyan hozzunk létre fűszerkertet a térkövek között?

– Amikor a saját kertünkben termeljük meg a fűszernövényeket, akkor azzal kedvezünk a pénztárcánknak is, hiszen jobban jövünk ki, mintha megvásárolnánk a boltban. Sokan azért termesztik saját maguk a fűszernövényeket, hogy biztosítsák a vegyszermentességet és jó tudni, hogy megbízható forrásból származik az, amit később elfogyasztunk. Természetesen nem csak praktikus oldala van a dolognak, ugyanis a szépen kialakított fűszerkert igazán jól mutat a térkövek mentén.

– A fűszerkert létrehozása előtt jelöljünk ki egy olyan – a házhoz, illetve a konyhához – közeli helyet, ahová egyszerűen kiugorhatunk bármikor, főzés közben. Az ültetésnél vegyük figyelembe, hogy az adott növénynek milyen szükségletei vannak, hőmérséklet és napfény ellátottság tekintetében.

– Olyan helyet alakítsunk ki, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek a növények, hiszen gyakran fogunk majd tépni, szedni belőlük. Tehát a legkevésbé sem mindegy, hogy közben hány másik növényt taposunk le, amíg bejutunk az ágyás közepébe, ami nem az ideális elhelyezés.

– Egy nagyon jó elrendezés a spirál forma. Egyrészt nagyon jól mutat, másrészt, mivel emelkedő ágyás, ezért alulról kevesebb kártevő jut a növényekhez, akárcsak gyom. Az emelt ágyás előnyeivel rendelkezve, nem kell folyton a földig hajolnunk a növényekért. A legjobb, ha téglahatású térkővel rakjuk fel az ágyás falait, amelynek az oldalai és a teteje egyaránt színes, mivel a kövek felülete is látszik és az oldaluk is.

– A körágyás régi, klasszikus forma, ami az alakja miatt jól körbejárható és a részei könnyen megközelíthetőek. Cikkelyekre osztható. Nagyobb méret esetén néhány cikkelyt töltsünk fel kaviccsal, vagy zúzott kővel, így bejárást biztosíthatunk magunknak az ágyás belső része felé. Térkővel vagy alacsony farönkökkel körbe tudjuk keríteni. Szeretni fogjuk ezt a megoldást, mivel nem sok munkánk lesz vele.

– A sakktábla elrendezés nagyon mutatós és még könnyebb is kivitelezni, mint pl. a spirálos verziót. Ennél a típusnál a növények szintén könnyen megközelíthetőek és ha az esős idő miatt sár keletkezik, a térkövek miatt össze se koszoljuk magunkat.

– A térkő kerülhet kőketrecbe (gabionba) is, így akár egész bonyolult formákat is kialakíthatunk, amennyiben arra van igény. A 6 cm vastagságú térkőből 5-6 sort nyugodtan egymásra rakhatunk kötőanyag nélkül is. Ha nem szeretnénk hogy a viacolor kövek között a fugákon eltávozzon a víz és a termőföld, akkor használjunk tófóliát a víz-szigetelés érdekében!

A térkő vásárlás előtt mindenképp érdemes megtekinteni a kiválasztott térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?