Társasházi kiskertek térkővel

– Hogyan kertészkedjünk térköves társasházakban? –

A tavasz közeledte izgalommal töltheti el a kerttulajdonosokat, mivel újra belevethetik magukat egyik kedvelt időtöltésükbe, a kertészkedésbe. Jó nekik. De azoknak is van lehetőségük ennek a kreatív tevékenységnek a kibontakoztatására, akik nem kertesházban élnek. A fővárosi és vidéki társasházak lakóinak egyaránt megadatik a lehetőség a növénygondozásra, és látványos térkő burkolatok építésére. Az erre való egyik helyszín a balkon, a másik pedig a közös belső udvar, illetve a ház előtti kertrész. Ebben a cikkben most a társasházi kertészkedésről akarunk néhány gondolatot megosztani. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Milyen térköves belső udvarok vannak?

– Vannak olyan társasházi belső udvarok, amik egész egyszerűen csak le vannak betonozva. Ezeket talán a praktikus tisztántartás kedvéért oldották meg így, ugyanakkor meglehetősen lehangoló látványt nyújtanak. Azok talán mit sem törtődnek ezzel a ténnyel, akik úgy gondolják, hogy a közös területek a „senki földje”, azaz nem érzik magukénak, így nincs is igényük rá, hogy szépítsék, kreálják.

– Az igazság viszont az, hogy ez épp fordítva van. Egy belső udvar az a közösségé és ha törődnek vele, remek hangulatot teremthet az ott lakóknak. Egy olyan kellemes környezetet, ahol az ember szívesen halad át, vagy ahová szívesen tér haza.

– A betonfalak egyhangúságát csodálatosan fel lehet dobni növények ültetésével. Mindenki jobban fogja magát érezni ezáltal és a vonzó környezet emeli az ott lévő lakások értékét is.

– Miután megvannak a tervek, hogy hogyan szeretnénk kialakítani az udvart, a kivitelezéshez szükséges pénzt meg lehet pályázni, vagy akár a lakóközösség is összedobhatja.

– Virágágyásokat és virágsarkot elég gyakran láthatunk ott, ahol azért már túlléptek a szimpla betonozott belső udvar elképzelésén. Viszont lehet kicsit több kreativitást belevinni a dologba különféle fajtájú és színű virágokból álló ágyások ültetésével. Fantasztikusan mutat, amikor egy ágyás csupa azonos színű virágból áll. Például ültethetünk egy helyre csupa fehér virágzatú növényt: harangvirágot, százszorszépet, fehér rózsát, fehér levendulát. Külön, egy másik ágyásba pedig például csupa vörös szirmú virágot. Pompás látványban lesz részünk.

– Amikor kerttervezésről és kivitelezésről van szó, mindig ajánljuk kertészeti szakember bevonását. Így biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő fajtaválasztás fog megtörténni, felvilágosít minket, hogy a tervezett növények fenntartása hogyan történik és hogy ez mennyibe kerül majd.

– Ha betonozott udvarral rendelkezünk, akkor sem kell elkeseredni, mert egy középen kialakított kisebb kör alakú vagy négyzet alakú ágyással máris fel lehet dobni az udvar hangulatát. Ültessünk tulipánokat, mert a szépségük mellett egyben kevés gondozást is igényelnek. Ha a falak állapota kívánnivalót hagy maga után, akkor jó megoldás a futónövények telepítése.

– Színes térkövet lerakhatunk akár a betonozott felületre is, ha a 6 + 2 cm-rel magasabb járófelület nem okoz gondot (6 cm a térő és 2 cm az ágyazó homok a szintek kiegyenlítésére), tehát ha nincs olyan lépcső, ajtó vagy kapu, amely emiatt használhatatlanná válna. A viacolor kövekből építhetünk akár magaságyást is, némi kötőanyagot felhasználva hozzá. Kimondottan jól néz ki, ha téglahatású térkőből építjük az ágyást. Ha nem szeretnénk, hogy csak térkőből és betonból álljon a társasházi kert, akkor hagyjunk ki 1 méterszer 1 méteres helyeket a fáknak és cserjéknek, illetve ennél valamivel nagyobb helyeket a virágágyásoknak. A térkő szintje alá süllyesztett növény ágyásokat belülről térkő szegéllyel rakjuk körbe, hogy stabil maradjon a burkolat, és ne tudjanak kifordulni a helyükről a szélső sorokból a viacolor kövek.

A térkő vásárlás előtt mindenképp érdemes megtekinteni a kiválasztott térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?