Térköves kert tervezése időben és térben

– Mennyi időre szól egy térköves kert terve? –

.

Amikor kerttervezésről beszélünk, akkor hosszútávú jövőben gondolkodunk. Ez nem egy olyan valami, ami egyetlen évre szól csupán. Bizony-bizony, a kertünk egy olyan változáson fog átmenni az évek során, ami átalakítja a kezdeti megjelenését. Mert a dologok ugyebár változnak, és semmi sem marad ugyanúgy. Ez pedig ebben az esetben egy izgalmas képet fest, mivel ez a változás egyre látványosabbá teszi szeretett kertünket. Ez tehát egy előrelátást igénylő folyamat. És hogy pontosan mit is jelent ez, arról a cikk folytatásában írunk:

.


Hogyan alakul át a térköves kertünk az évek során?

– Az első pár évben leginkább a lágyszárú növények fognak tündökölni a kertünkben. Az egynyári dísznövények színes kavalkádja biztosítja a kívánt látványt. Ebben az időszakban még nincsenek különösebben kiugró méretek, a növényzetet illetően.

– A telepítés után eltelt 3-10 évben ez a térviszony viszont határozottan megváltozik, ugyanis a cserjék ekkorra már megnőnek és a korábban inkább síkban tündöklő kertünk térbelibbé alakul.

– A telepítés utáni 10-20 évben eljön az az idő, amikor a fák már nem igen növekednek tovább, legalábbis nem számottevő mértékben. A végső magasságukat elérve hozzájárulnak ahhoz, hogy a kertünk elérkezzen abba a fázisba, amiben eredetileg, a tervezéskor látni akartuk.

– Van még tovább is: a nagyobb kertek esetében ezek a változások egészen a telepítés utáni 40 évig történhetnek. Végül az 50-60 eltelt év elérkezésekor a kert áttér az öregedési korszakba.

– Megfigyelhető gondosan ápolt kertekben, hogy mennyire varázslatosan mutatnak az óriásira nőtt fák, amik közül vannak olyan fajták, amelyek akár 200 éves korukig is megőrzik a díszértéküket.

– A kertben lakó növények nem egyforma ütemben növekednek. A cserjék azok a típusok, amik a kezdeti időszakban nőnek gyorsan. De például a tölgynél vagy a mogyorónál ez épp ellenkezőleg van, eleinte lassabban nőnek és aztán gyorsulnak fel.

– Figyelnünk kell a folyamatos változásokra és szükséges, hogy karbantartsuk a kertet a növények folyamatos gondozásával. A talaj adottságai, a fény és árnyék viszonyok, a vízellátás és a talaj kémhatása mind-mind befolyásoló tényezők.

– Ismét fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy érdemes szakember segítségét igénybe venni, aki nyomon követi a kert változásait, ért a növények ápolásához és egyben tudja azt is, hogy milyen esetleges beavatkozásokra van szükség az idők folyamán.

– A viacolor burkolatok szintén olyan elemei a kertnek, amelyek évtizedekig részei a látványnak, ezért fontos, hogy olyan térkővel burkoljuk a kerti utakat, amelyek nemcsak 1-2 évig tartó trendet képviselnek, hanem tartósan örömünket leljük bennük. Persze előfordulhat, hogy a megunt térkő helyett újat veszünk, és kicseréltetjük, nincs ebben semmi kivetnivaló, igazából az alapot ilyenkor nem is kell újraépíteni, így egy viszonylag kis költségvetéssel megoldható az arculatváltás. A pénztárcánknak és a lelkivilágunknak is jobb azért, ha sikerül elsőre olyan térkövet választanunk, ami 20 év múlva is beleillik a kert akkori stílusába és hangulatába. Ezért a kert tervezésével egyidőben gondoljuk végig azt is, hogy a térkő hogy fog mutatni az évek során más és más karaktert öltő kerti növényzet mellett.

A térkő burkolat kiválasztása előtt tekintse meg az elképzeléshez legközelebb álló térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?