Bababarát kert térkővel

– Biztonságos térköves kert? –

Amikor megérkezik a családba az új kis jövevény, mindjárt ő lesz mindenki szeme fénye. Egy kisbaba rengeteg örömöt és boldog pillanatot jelent a családtagoknak, viszont egyúttal meg is változtatja az addigi életmódot és berendezkedést. Ez érvényes a környezeti átalakításra, úgy a lakásban, mint a térköves kertben. Miért? Gondoljunk csak bele, hogy mennyire nem mindegy, hogy amikor a kicsi kint van a szabad ég alatt, akkor mennyire biztonságos neki mindaz, ami körbe veszi. Ilyenkor jut eszünkbe, hogy a növények, a viacolor kövek és a térkő szegélyek nemcsak szépek, de veszélyesek is lehetnek. Hogy mire is gondolunk pontosan, azt a cikk folytatásában részletezzük:


Hogyan teremtsük meg a biztonságos térköves kertet?

– Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, van-e valamilyen mérgező növény a kertünkben. Ha még nincs, akkor ne is telepítsünk ilyen fajtát, ha pedig van, akkor szabaduljunk meg tőle. Ezt azért kell mindenképp megtenni, mert az apróságok szeretnek mindenféle dolgokat a szájukba venni és megrágcsálni. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy melyik okozhat problémát, akkor kérjük ki szakember véleményét.

– Nemcsak a mérgező illetve allergizáló fajtákra ügyeljünk, hanem mellőzzük a tüskés, szúrós növényeket is, nehogy felsértsék a baba bőrét vagy megszúrja magát velük.

– A növények mellett egy kertben legtöbbször szerszámok is találhatók. Mondanunk sem kell, hogy ezeket a szerszámokat és a kertészkedéshez használatos vegyszereket olyan helyre kell tenni, ami semmiképp nem hozzáférhető a kisgyerek számára.

– Nézzünk szét alaposan, hogy milyen tárgyak vannak még, amikben felbotolhat, vagy sérülést okozhat neki. Gondolunk itt például az aknafedélre, amit szilárdan kell rögzítenünk, vagy kerti törmelékekre, esetleg ott hagyott fém tárgyakra. A viacolor burkolat önmagában nem veszélyesebb, mint bármilyen más szilárd útburkolat, de például egy játszótérnek kijelölt területen a hinta alatt már káros lehet a gyerekek testi épségére. Létezik erre az esetre olyan megoldás, hogy a gumi térkő, vagy gumilap nevű burkoló anyagot ráhelyezzük a térkő felületére, és később akár át is helyezhető, ha már nagyobbak a gyerkőcök. Ugyanezt a gumi térkő terméket használhatjuk a térkő szegélyek biztonságossá tételére úgy, hogy a szegélykövön kicsit túllógatjuk a gumilapokat.

– Amikor a biztonságról már gondoskodtunk, következő lépésként nézzük meg, hogyan tudnánk a számára izgalmasabbá, kalandosabbá tenni a kertet. Nekünk lehet, hogy szép egy gondozott gyep és pár mutatós tuja, de egy gyerek számára ez egészen biztosan unalmas lesz, úgyhogy a környezetet fel kell dobnunk.

– Ültessünk úgy növényeket, hogy hacsak lehetséges, hozzunk vele létre kis ösvényeket, kacskaringós utakat, ahol a kicsi úgy érzi, hogy van mit felfedeznie. A gyerek-veteményes megint csak jó ötlet, mert azt tudja gondozni, és boldog lehet, hogy ő is kertészkedhet. Telepíthetünk vele együtt zöldség palántát, virágokat, gyümölcsöt. Ez tényleg nagyon jó ötlet, mivel a gyerekek imádnak segíteni és ez játék is nekik egyúttal.

A térkő beszerzés előtt állók megtalálják a teljes színskálát és a kiválasztott térkő árát itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?