Ágyások és térkövek

– Puszta föld vagy növények a térkövek mentén? –

Elképzelhető, hogy a ház körüli térköves kertbe tavasszal olyan zöldségeket vetünk el, amik rövidebb tenyészidejűek. Ennek következményeképp, miután a növény leterem (nyár elején), nem marad a helyén más, csak a puszta föld. Mit tegyünk ilyenkor? Hagyjuk kopáran? Nem túl felemelő látvány. Vagy vessünk bele kései fajtákat? Nem biztos, hogy ezek gondozásával akarjuk tölteni a nyarunkat. Mit tegyünk hát, hogy ne is foglaljon le bennünket túlságosan a kiskert gondozása és közben mégis legyen ott valami, ami jól mutat? Erről írunk a cikk folytatásában:


Mit vessünk a térköves kert ágyásaiba?

– Praktikus megoldás azok számára, akik haszonnövényekben gondolkodnak, a fűszernövények, vagy gyógynövények ültetése. Nagyon gyorsan, mindössze pár óra alatt meg lehet csinálni, és az eredménnyel is elégedettek leszünk. Ültessünk kakukkfüvet, mentát, petrezselymet, vagy kaport, illetve bazsalikomot.

– A gyógynövények nem csak mutatósak a kertben, hanem igen hasznosak is. Gondolunk itt például a levendulára, citromfűre, kamillára és körömvirágra. Arra figyeljünk azért, hogy 3-4 erős illatnál többet ne ültessünk, mert az inkább már zavaró lesz, mint kellemes.

– A vonzó, színes virágok minden esetben feldobják a kertünk megjelenését. Az egyik legkedveltebb kerti virág a rózsa, ami egész nyáron ültethető és nem is drága dolog egy rózsatő vásárlása. Nem kell velük túl sokat foglalkozni és a metszésükre vonatkozó tudást is könnyedén el lehet sajátítani. Persze van még más ötletünk is a színes virágok terén, hogy csak kettőt említsünk: a harangvirág vagy a ligetszépe.

– Ha szeretnénk egy kicsit eltérni a fent említettektől, akkor akár vegyíthetjük is a két dolgot, azaz létrehozhatunk vegyes ágyásokat zöldség és dísznövények keverésével. Egyedibb látványt fog nyújtani, ahogy mézvirág, harangvirág, vagy bársonyvirág tarkítja az egyszerűbb külsejű zöldségek csoportját.

– Aki egyszerű megoldásra vágyik, az egy hűvösebb időszakban egyszerűen szórjon fűmagot az ágyásba. De itt is fel lehet dobni a hangulatot azzal, hogy a fűmaghoz vadvirág magokat keverünk és ezzel egy kis vidám mezőt hozunk létre a térköves kertben.

– Az ágyások készülhetnek a viacolor kövek mentén, egyszerűen térkő szegéllyel körbe határolva, csak arra kell ügyelni, hogy a termőföld szintje ne legyen magasabb a szegélykőnél. Az ágyások közötti gyalogutakat lehetőleg ugyanazzal a térkővel burkoljuk, mint ami az ágyások melletti felületeket borítja. A térkő szintje alá süllyesztett ágyás gondozásához kb. bokáig kell hajolni, ez elég extrém sportnak fog bizonyulni egy pár óra kerti munka után, a derekunk ordítani fog egy jobb megoldásért, ami a magas ágyás. Ugyanebből a térkőből akár 40-50 cm magas falat építhetünk, amelyet belülről víz szigeteltté teszünk, aztán feltöltjük komposzttal, termőfölddel. Ha stílusban nem üt el nagyon, akkor téglahatású térkőből húzzuk fel az ágyás falait, ez különleges hangulatot ad az egész környezetnek.

Az ágyásokhoz megfelelő színű és formájú térkő árát most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?