Ideális ökopark térkővel

– Milyen a környezethez tervezett térköves park? –

A nagyvárosi emberek jól tudják, mennyire nagy értéke van a betonregeteget felfrissítő zöld területeknek. Öröm, ha fákkal szegélyezett utcákon lehet sétálni, hát még ha egy szép parkba ki lehet ülni a padra nézelődni, beszélgetni, vagy egy kicsit kivinni a gyerekeket a szabad ég alá. Vannak igazán szép, rendezett parkok Budapesten, ahol az emberek előszeretettel töltik az idejüket. A mostani cikkünkben konkrétan egy olyan parkról fogunk szót ejteni, amit tudatosan úgy terveztek, hogy az a kerület adottságaihoz és igényeihez passzoljon. A részleteket nézzük meg a folytatásban:


Miben más egy térköves ökopark?

– Vegyük például a Lánchíd budai hídfőjénél helyet foglaló Lánchíd Park. Azért különleges ez a park a sok más szép fővárosi zöldterület között, mert a felületének legnagyobb részét pázsit és cserjék alkotják, amik nemcsak megkapó látványt nyújtanak, de csökkentik a zajokat és a levegőben lévő káros anyagokat is megkötik.

– A hatékonyabb vízelvezetés érdekében úgy lett megépítve a park, hogy csökkentették a lejtését. Ugyanezen okból a felső szélre sövénysort telepítettek. Szintén a hatékony vízgazdálkodást szolgálják a kavicságyak, melyek környezetbarát ragasztóanyaggal lettek rögzítve. A víz- és tápanyagkörforgás biztosítása érdekében vízáteresztő burkolatokat használtak illetve minimalizálták ezeket a burkolt elemeket. Így aztán a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását.

– Mint ahogy az ököparkoknál ez fontos tényező, a burkolatok és köztéri bútorok környezetbarát, természetes anyagokból készültek. Néhányat pedig a korábban ott lévő, eredeti tárgyak felhasználásával alakítottak ki.

– Egy további különlegesség, hogy itt nem kőből vagy betonelemekből álló járdát találunk, hanem olyan ösvényeken sétálgathatunk, ami vörösfenyőből készült. Ez igazán barátságos látványt nyújt a padokkal együtt.

– Ez a hely tehát egy újabb lehetőség a városlakóknak, hogy találkozzanak egymással, pihenjenek és jól érezzék magukat az esztétikus zöld környezetben.

– Bár nem sorolható a legtermészetesebb anyagok közé, azért a viacolor burkoló kövek is helyet kaptak a svéd típusú ökoparkban. A térkő fugák jól el tudják nyelni a csapadékvizet, igaz, a tapasztalatok szerint a térkő fugázó homok kb. 3-4 év alatt annyira összeáll a porral és az esővel keveredve, hogy minimálisra csökken a víz áteresztő képessége, de kb. egy napos munkával orvosolható ez a probléma. Alapvetően a viacoloros felület tervezését úgy kell végrehajtani, hogy a vizet ugyanúgy elvezesse, mintha aszfaltozott felület lenne, azaz méterenként min. 1 cm-es lejtést kell adni neki valamelyik irányba, ahol az esővíz elvezetése megoldott. Budapest közterületein több helyen, pl. a VII. kerületben is alkalmazott megoldás az, hogy a térköves burkolat mellet nincsenek előregyártott vízelvezető elemek, hanem a térkő alatti betonalap lett úgy kialakítva, hogy legyen egy kb. 30 cm széles, 3 cm mély vályú benne, amely elvezeti az esővizet, és a járókelők bokáját sem fordítja ki.

A közterületeken is gyakran látható, közkedvelt térkő típusok árát most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?