Térkő és növényzet homokos talajon

– Milyen növények és térkövek valók homokos talajra? –

Valószínűleg sok kerttulajdonost érdekel az a kérdés, hogy milyen növényeket lehet homokra telepíteni. Jó lenne tudni, hogy hogyan fognak ezek a növények ebben a talajban fejlődni. Jár-e hátránnyal, ha ilyen módon akarunk például sövényt kialakítani? Ezekre a kérdésekre választ kell kapnunk, hogy létre tudjuk hozni homokos talajon is a megálmodott kertünket. Nézzük meg tehát, hogy mik a válaszok, amik a cikk folytatásában olvashatók:


Mik a homok előnyei és hátrányai a növények és térkövek számára?

– Mivel a homok levegős talajszerkezetet biztosít, ezért a legtöbb dísznövény jól fejlődik benne. Előnye, hogy az állati kártevők nem nagyon élnek meg benne. A hátránya, hogy mivel a víz nagyon gyorsan átfolyik rajta, így nem tartja meg a nedvességet a növények gyökérzeténél. A gyorsan átfolyó víz kimossa a szerves anyagokat, ezért aztán a talajnak alacsony a tápanyag tartalma. A megoldás a tápanyag utánpótlás és a csöpögtető öntözőrendszer használata.

– Sövény létrehozására teljesen alkalmas a homokos talaj. A homoktövis, a keskenylevelű ezüstfa és a vörös borbolya erre jó példák.

– A jukka szintén nagyon jól bírja a homokos talajt, akárcsak a boróka félék.

– A legjobban a pozsgás növények húzzák ki a homokon: a kövirózsa és a varjúháj félék.

– Ha díszcserjét akarunk homokos talajra ültetni, akkor javasoljuk a cserszömörcét és a nyári orgonát.

– Gyógy- illetve fűszernövények tekintetében a zsálya és a kamilla valók homokos talajra.

– Évelők közül ajánljuk a cickafarkat, őszirózsát, kúpvirágot vagy a pázsitviolát.

– A hobbikertek homokos talajába való gyökérzöldségek a répa, retek, torma, fokhagyma és korai saláta. Amennyiben rendszeresen öntözzük, akkor szépen fejlődik benne a futóbab és a rebarbara.

– A homokos talaj köztudottan alkalmas arra is, hogy dinnyét termesszünk benne.

– A viacolor burkolat kialakítása szempontjából a legfontosabb tudnivaló az, hogy önmagában a homok nem elég stabil alap a térkőnek. Ettől függetlenül egy 2-3 cm-es ágyazó homok réteget minden esetben el kell teríteni közvetlen a térkő alá. A homokos talajjal rendelkező kertekben legalább a felső 30 cm-es réteget le kell cserélni és helyette stabil térkő alapot kell építeni. A rétegrend úgy néz ki, hogy legalulra 50 mm-nél nagyobb szemű zúzott kő kerül, fontos hogy ez fagyálló anyag legyen! Ez megakadályozza, hogy a felázott homok elkezdje “benyelni” a fölötte lévő többi réteget. A következő réteg a 20/55 és 0-20 szemnagyságú murva bekeverve, jó alaposan betömörítve. Ez a réteg a tényleges teherhordó réteg, amikor a térkő felülről nyomást kap, akkor az egymáson feltámaszkodó zúzott kövek akadályozzák meg az alap elmozdulását. Az ágyazó homok és a térkő lerakása után homokkal be kell söpörni a viacolor kövek közötti hézagokat, és egy gumilapos lapvibrátor segítségével leütni a viacolor köveket beütni a végleges helyükre.

A homokos talajra (is) beépíthető térkő fajták árát most nézze meg itt: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?