Ágyások kihasználása a térköves kertekben

– Hogyan telepítsük be a térköves kert üres ágyásait? –

Aki tavasszal nem tudott azzal foglalkozni, hogy növényeket ültessen a kertbe, annak most, a nyár kezdetével eljött az idő, hogy kezdjen valamit az üres területekkel. Hasonló a helyzete azoknak a kerttulajdonosoknak is, akik kora tavasszal vetettek rövidebb tenyészidejű zöldségeket és azok letermése után szintén csupasz kerti részek maradtak vissza, maximum a viacolor kövek virítanak az ágyások mentén. Jöhet tehát a beültetés. És hogy milyen növényeket érdemes ültetni ilyenkor nyár elején, arról a cikk folytatásában írunk:


Mit ültessünk a térköves kert nyári ágyásaiba?

– Amikor a „kert” szót említjük, akkor valószínűleg legtöbbünknek elsőre szép színes és illatos virágok sokasága jut eszébe. A népszerű rózsa egész nyáron ültethető. Bárki tud találni az ízlésének megfelelő színűt, méretűt, hiszen bőséges a választék belőlük. Még azt is meg tudjuk határozni, hogy mennyire intenzív illatot akarunk és akkor annak megfelelő típust tudunk választani.

– A több színben létező cickafark egy másik jó választás az ágyás benépesítésére. Aztán ott van a szépséges, sárga színben ragyogó ligetszépe. A rózsaszín kedvelőinek ajánljuk a bugás lángvirágot. A sásliliom, csillag alakú virágával szintén izgalmas dísze lehet a kertnek. Egy további különlegesség a geránium. Ez a virág csodálatos kék színben pompázik.

– Nem csak a látvány, hanem az illatok is elbűvölik a kertet csodáló tulajdonosokat és vendégeket egyaránt. Ezt a hatást elérhetjük levendula ültetésével, akár közvetlenül a bejárat közelébe, hogy már a belépés után rögtön részesülhessünk ebből a természetes esztétikából.

– Az ágyásokba kerülhetnek fűszernövények is. Sokan szívesen ültetik őket, mert így biztosítják maguk számára, hogy vegyszermentes, vagy akár bio termények kerüljenek majd a konyha asztalra. Ajánljuk ezek közül a metélőhagyma, kakukkfű, zsálya, petrezselyem, vagy a bazsalikom ültetését.

– Azoknak, akik gyógynövényeket szeretnének termeszteni a kertjükben, körömvirág, kamilla és levendula lesz a megfelelő.

– Nem csak azzal tudjuk feldobni a kertet, hogy különféle növényeket helyezünk el benne, hanem az alakzatokkal is tudunk játszani. A sakktábla elrendezésű fűszerkert például nagyon látványos. Térkövek és növények váltakozó, sakktábla-szerű lerakásából pár óra alatt kialakítható.

– Ha már felújítjuk az ágyásokat, akkor egyből tegyük szebbé és erősebbé úgy, hogy térkő szegélyből alakítjuk ki, vagy maguk a viacolor kövek is megfelelnek erre a célra, sőt akár magasított ágyásokat is építhetünk térkőből. A leggyorsabb megoldás a térkő szegély, ezt földnedves betonágyazatba beállítva pár óra alatt kész is van az ágyás. A viacolor köveket élükre állítva, ugyanígy betonba helyezve szintén órák alatt készíthetünk ágyásokat, esetleg annyival lassabb a művelet, hogy az egyenes vonalak fenntartása érdekében zsinórállásokat kell felállítani. A viacolor kövekből akár íves oldalú, vagy kör alakú ágyásokat is lehet építeni, persze ez azért több időt vesz igénybe. A mostanában divatos, és egyébként igencsak praktikus magaságyásokat is térkőből kell megépíteni, mert a térkő fagyálló, és stabil fal építhető belőle. A kert dísze lehet egy téglahatású térkőből kialakított magaságyás viacolor kövekből felfalazva, majd ugyanezekből a viacolor kövekből kialakított íves kerti úttal körbevéve .

Az ágyásokhoz vezető utak és a magaságyások térköveinek aktuális árát most tekintse át itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?