Száraz kert építése térkővel

– Hogyan építsünk száraz kertet térkövekkel? –

Aki járt már Dél-Afrikában, vagy Spanyolországban, esetleg Kaliforniában, az találkozhatott ezzel a bizonyos kertészeti irányzattal. Egy olyan módszerről beszélünk, amivel igen szép mediterrán hangulatú kertek alakíthatók ki, amik amellett, hogy tetszetősek a szemnek, még környezetbarát és takarékos tulajdonsággal is büszkélkedhetnek. Magyarországon ugyan még nem igazán ismert ez az irányzat, de akkor mi most itt adunk róla egy kis betekintést, ami a cikk folytatásában olvasható:


Miért érdemes száraz kertet kialakítani viacolor kövekkel?

– Amikor egy új módszer iránt érdeklődünk, akkor elsőként leggyakrabban az a kérdés merül fel bennünk, hogy mi az előnye a dolognak. Nos, az alacsony vízfelhasználású kert, ahogy az a nevében is benne van, minimális vízigénnyel rendelkezik. Ezen kívül időt és munkát spórolunk meg magunknak, amikor egy ilyen fajta kertet gondozunk. Továbbá izgalmasabb kerteket tudunk létrehozni ezzel az eljárással.

– Most pedig jönnek a hátrányok. Aki vágyik a szép, zöld gyepre, annak nem ajánljuk, mivel gyep fenntartására nem alkalmas. Ehhez hozzájön még az, hogy nem használható fel nagyon sokféle növény típus.

– Megint csak ahhoz a fontos részhez érkeztünk, amiről korábban már több cikkünkben is írtunk: a kerttervezés jelentőségéhez. Igen, a szaktudás és a tapasztalat kiemelten fontos a száraz kert esetében, ugyanis nagyon jól kell tudni, hogy melyik növénynek mik az igényei, amikor a telepítésre kerül a sor.

– Milyen növényeket használjunk? Alacsony vízfelhasználású növényeket. Az évelők közül levendulát, zsályát, kasvirágot, kakukkfüvet, citromfüvet. A fás növények és cserjék ebben az esetben csak korlátozott számban jöhetnek szóba. Cserjék közül javasoljuk a borbolyát, vadrózsát somot, galagonyát. A fenyőfélék közül a boróka-, luc-, jegenyefenyő-, és törpefenyőfajokat. A lombos fajok közül pedig a juhart, nyárt, kőrist és tölgyöt.

– Hogy a tökéletes mediterrán hatás teremtsük meg, használjunk világos színű köveket, kőzúzalékokat, aprókavicsokat, mivel ennek az irányzatnak a legjellemzőbb színei a pasztell színek, a sárga, barna és ezeknek az árnyalatai.

– A növényeket ne ültessük sűrűn, legyenek laza távolságok közöttük!

– A kert elrendezése a felsorolt növényekkel úgy néz majd ki, hogy az összefüggő gyep helyett több viacolor burkolatot és virágágyást fogunk látni. A kert központi eleme lehet egy nagyobb sziklakert, vagy kör alakú magasított ágyás, amelyeket akár anyagában színezett, téglahatású térkőből is építhetünk. A különálló nagyobb fák és cserjék köré szintén tehetünk térkőből úgynevezett “ágyás elválasztó” szegélyt. Ez egy vagy két sor térkövet jelent, amelynek mindössze annyi a funkciója, hogy a fűnyíró kerekének egyenletes járófelületet biztosít, illetve figyelmet irányít a fának vagy cserjének, ha a térkő színe elég egyedi, de azért a környezethez illő. A virágágyások és sziklakertek között ízléses kerti ösvényeket alakíthatunk ki kisebb méretű viacolor kövekből. A néhány méternél hosszabb kerti ösvényt akár kanyargósra is tervezhetjük, ha az ívelt oldalú, egész kis méretű viacolor terméket választjuk, amelynek nálunk például ‘Klassziko kocka térkő’ a neve.

Az ágyások közötti utakhoz és a magaságyás építéshez megfelelő térkövek aktuális árát most nézze meg itt: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?