Térterv és térkő a Kossuth téren

– Melyik Budapest egyik legismertebb térkővel burkolt tere? –

Több Budapesten élő barátom is mesélte már, hogy időnként turista nézőpontból veszi a nyakába a fővárost. Én magam is hasonlóan vagyok ezzel, hiszen kalandos élmény ellátogatni a saját városunk szebbnél szebb tereire, és megtekinteni a világhírű látványosságokat. Ma egy közismert helyszínről fogunk szót ejteni, ami egyedülálló látvány, mind a külföldiek, mind pedig az itthon élők számára. A központban helyet foglaló, tágas, térkővel borított Kossuth térről fogunk írni a cikk folytatásában:


Hogyan alakult át a térköves Kossuth tér?

– Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete. Az előtte lévő tér évvel ezelőtt nagy átalakuláson ment keresztül. Sok időn át volt egy elzárt terület, ami nem engedte, hogy szabadon gyönyörködjünk a különleges épületben. Mostanra viszont ezt már eltüntették és így láthatóvá vált az Országház teljes nagyságában, valamint a teret is be lehet járni, a teljes területén.

– A térkő burkolat nagy összefüggő kiterjedését egy medence beépítésével tették izgalmasabbá. A medence mellett pár méterre halad el a 2-es villamos, ami fokozza a klasszikus hangulatot.

– A látvány elválaszthatatlan részei a mozdulatlanul strázsáló díszkatonák, akiket rendszeresen fotóznak is a turisták.

– A növényekkel beültetett részen majdnem teljesen eltűntek a fák. Kialakításra került viszont két hatalmas pázsit felület illetve több nagy díszágyás, amiben cserjéket és örökzöldeket helyeztek el.

– Bár nagyon sok színes virágot itt nem fogunk találni, de van egy szép díszágyás, nem túl hivalkodó színű virágokkal beültetve.

– Sok mindenkinek nem tetszett, hogy nagy számban vágták ki a fákat az átalakításkor. Ez is érthető. Viszont ha magyarázatot akarunk találni a dologra, akkor elég nyilvánvaló, hogy az volt a koncepció, hogy a Parlament jól látható legyen minden irányból, az átlátható, nyílt téren. Ezt pedig maradéktalanul sikerült megvalósítani. A látvány minden kétséget kizáróan tetszetős.

– A 20 x 30 cm-es és 20 x 20 cm-es viacolor kövek ugyanolyan színűek, mint az Országház épülete, ez nemcsak a hangulata miatt jó választás, hanem praktikusság szempontjából is, ugyanis a világos szürkés színű térkövön nem látszanak a szennyeződések. Bár valószínűleg a Kossuth téren a rendszeres térkő tisztítás is megoldott, így esélye sincs a szennyeződéseknek. Az egészen halvány szürke, több méretű viacolor kövek eleganciája vitathatatlan, a vízelvezetést a térkövező csapat tökéletesen oldotta meg, és remek ötlet a térkő felület szegélyei mentén elhelyezett természetes kavics-sáv is. A Duna felőli oldalon a viacolor burkolatba épített LED világítás teszi teljessé a látványt az esti órákban is.

A világos szürke térkő legfrissebb árát, illetve sokféle színes térkő árát most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?