Kertészkedés térköves balkonon

– Lehet-e kertünk térköves balkonon? –

Azoknak a városi embereknek sem kell lemondaniuk a kertészkedés öröméről, akiknek nincs kertjük. A balkonkertészkedés egy kedvelt és praktikus megoldás, ami által tavasztól őszig nevelgethetjük lakáson kívül a növényeinket. Most nem csupán az erkélyre kiültetett cserepes virágokra gondolunk. Ennél többről van szó. Nézzük meg, mit és hogyan kell tennünk, ha szeretnénk belefogni a dologba. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Hogyan alakítsunk ki kiskertet a balkon térkövén?

– Először is, mindenképp mérjük fel a terepet az adott helyszínen. Azok se keseredjenek el, akiknek csupán egy 1-2 négyzetméteres kis erkélyük van. Itt is lehet gondozni virágokat, zöldségpalántákat. Fontos viszont, hogy megteremtsük számukra a kellő helyet. Tehát ha esetleg limlomok tárolására használtuk eddig az erkélyt, akkor most tüntessünk el onnan mindent, hogy jöhessen a kertecske a helyére.

– Rendezzük be úgy, hogy az továbbra is igazodjon az életmódunkhoz. Azaz, ha eddig sem volt kihasználva ez a külső tér, akkor nyugodtan tele ültethetjük növényekkel. Viszont ha korábban kiültünk kávézni, olvasgatni, akkor annyi növényt tervezzünk csak oda, hogy mi magunk is elférjünk és kedvelt tevékenységeinket továbbra is tudjuk folytatni.

– A következő szempont a balkon formája. A hosszúkás és keskeny típusúaknál ne tegyünk ki nagy, dézsás növényeket, mert elfoglalják a teret és így nem lesz lehetőség az átjárásra. Azt se felejtsük el, hogy az ültetett növények növekedni fognak, tehát a végső méretük alapján gondolkodjunk az elrendezés sűrűségében.

– Jó megoldás a korlátra erősített virágládák. Ezek kifelé terjeszkednek, így nem vesznek el helyet az amúgy sem túl nagy balkonból. Helyet spórolhatunk még a falra függőlegesen felerősített kaspókkal is.

– Mi nem való a szűk és keskeny térkövezett balkonra? Ezek nem: leanderek és pálmák, leomló futónövények, és a szúrós, tüskés fajták. Ha nincs túl sok időnk, akkor ne tegyünk ki olyan virágokat sem, amik sok gondozást igényelnek. Ami viszont ajánlott: az őshonos, a mi klímánkhoz szokott növények, vadvirágok. Be fog válni a bunkóliliom, a szalmarózsa, a feketeszem, vagy a törpekutyatej, amik izgalmas, színes képet adnak majd.

– Ha zöldségféléket akarunk termeszteni a viacolor burkolaton, és főleg, ha még kezdők vagyunk, akkor fűszernövényekkel érdemes próbálkozni. Kicsi a helyigényük és örülni fogunk nekik, amikor a konyhában szükség lesz rájuk. Ajánljuk a fokhagymát, a csilipaprikát, a koktélparadicsomot vagy a salátát.

– A viacolor köveknek van élettani hatása a növényekre, ugyanis a napsugárzástól felhevül a viacolor is csakúgy, mint minden kőburkolat. Emiatt a térkőre helyezett dézsás növények és cserepes virágok extra hőhatásnak vannak kitéve. Ez ellen lehet védekezni úgy, hogy alufóliát vagy alumínium lemezt helyezünk a térkő és a növény cserepe közé. Ugyanis a beton térkő nemcsak hővezetéssel, hanem az infravörös sugarak elnyelésével és visszasugárzásával is melegíti a környezetét. Ezért hatásos a térkőre helyezett alumínium hőtükör, mivel visszaveri a viacolor kövek által kibocsátott infravörös sugarakat, így megvédi a növényeket. Ha a térkő választásnál azt is szeretnénk figyelembe venni, hogyan segíthetünk minél jobban a növényeinknek, akkor válasszunk világos színű térkövet, mint például a homokszínű vagy a világosszürke viacolor.

A balkon burkoláshoz megfelelő, világos színárnyalatú térkő aktuális árát most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?