Leander tartás a térkövön

– Honnan került a leander a magyar kertek térköveire? –

A leander, vagy másnéven babarózsa Dél-Európa meleg tájairól került hozzánk. Itt, mi Magyarországon is nagyon szeretjük és szívesen díszítjük vele a térköves kertünket, hiszen mutatós formája és szép, tartós virágzása miatt nagyon is megéri. A mediterrán országok tűző napsütésén szépen virágzó örökzöld cserje itthon is csodás bokorrá nevelhető és aki ezt a növényt választja a kertjébe, az gyönyörködhet majd a fehér, sárga illetve a rózsaszíntől a bordóig terjedő bármilyen árnyalatú színekben és az édeskés, átható illatban. Mit kell tudni a tartásának részleteiről? Nézzük meg a cikk folytatásában:


Milyen veszélyek leselkednek a leanderre a térköves kertben?

– A leander, származásából adódóan, jól tűri a meleget és a szárazságot. Ez nagy előny. Az érem másik oldala viszont, hogy a fagyot egyáltalán nem bírja. Megvannak a maga környezeti igényei, amit ha nem veszünk figyelembe, az problémákat fog szülni. Így tudnunk kell, hogy milyen módon kell a teleltetését és kiültetését végezni.

– Többféle leander faj létezik, és ezeknek különböző Celsius fokokon van a fagytűrési értékük. Viszont mivel alapjában véve gyenge fagytűrési tulajdonságokkal rendelkező növényről beszélünk, jobban tesszük, ha bevisszük a házba, még mielőtt beállnak a rendszeres téli fagyok.

– Ami a legideálisabb számára téli pihentetés szempontjából, az egy 3 és 10 Celsius közötti télikert. A pincét azért nem javasoljuk, mert ott túl kevés a fény.

– Vannak, akik beviszik a növény a fűtött szobába télen. Ez azért nem annyira jó, mert a melegebb helyiségben a növény több vizet párologtat el, így több figyelmet igényel az öntözése. Itt rögtön meg is kell említenünk, hogy vigyázzunk, nehogy túllocsoljuk nagy igyekezetünkben. Ezt úgy tudjuk kontrollálni, hogy figyeljük a dézsában lévő földet, amit soha nem hagyunk kiszáradni.

– A leandert abban a tavaszi időszakban kell kiköltöztetni, amikor a hőmérséklet már tartósan 15 Celsius körül van, minimum.

– Ennek a növénynek is vannak kártevői. Ilyen a közönséges takácsatka, ami képes nagymértékben elszaporodni a növényen és aztán tömeges szívogatásuk által legyengítik a növényt. Használjunk ellenük speciális atkaölőszert.

– Aztán itt vannak a zöldes-sárgás színű levéltetvek. Ezek a levélben lévő növényi nedvekkel táplálkoznak, amit megemésztenek és mézharmatot ürítenek a levélre. Ezen az ürüléken aztán megtelepszik a korompenész gomba, bevonatot képezve a növény felszínén, így az nem tudja ellátni a fotoszintézist. Használjunk ellenük levéltetűirtó szereket.

– Megtámadhatja még a leandert a pajzstetű és a leanderrák is, valamint gombás betegségek. Fontos, hogy mindig tegyük meg a megfelelő lépéseket a védekezésre, hogy a növény egészségben tovább tündökölhessen.

– A leander az igazi Dél-olasz hangulat megtestesítője, ennek megfelelően a mediterrán hangulatú viacolor kövek illenek hozzá legjobban, amennyiben ezt a vonalat szeretnénk erősíteni a kertben, illetve a térköves teraszunkon. A mediterrán hangulat általában terméskőhöz hasonló térkő burkolatot jelent, világos és meleg színekben, inkább koptatott és nem túl élénk színű térkövekből kirakva. A koptatott színt a viacolor kövek gyártása során általában tényleges fizikai koptatással érik el, amely a térkövek éleinek letörésével is együtt jár, persze ezzel még jobban kiemelve a régiesen elegáns stílus világot. A méretek és a színek kombinálásával óvatosan bánjunk a mediterrán hangulatú viacolor burkolat kialakítása során, mivel itt az egyszerűség és visszafogottság az egyik fő stílusjegy. A mi térkő palettánkról például a homokszín Klassziko térkőből építhető egy igazi mediterrán hangulatú viacolor burkolat, leanderrel, néhány élénk kék virágzatú nyári növénnyel és tengerparti kiegészítőkkel ez el fog repíteni minket Szardíniára vagy Szicíliára. Persze csak képzeletben. 🙂

A leanderhez illő, igazi mediterrán hangulatú viacolor kövekhez tartozó aktuális térkő árakat most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?