A Klímanagykövetség növényei és térkövei

– Milyen különleges építmény került a belváros térkövére? –

Aki még nem hallott a Klímanagykövetség Egyesületről, annak annyit kell róluk tudni, hogy ez egy fiatalokból szerveződött közösség, amelyben a klímavédelem ügyén dolgoznak olyan emberek, akik különféle szakterületet képviselnek. Valószínűleg többen vagyunk, akik emlékeznek még rá, hogy pár évvel ezelőtt a térköves belvárosban különös, fából készült kocka vázakat láthattunk, melyekre dróttal erősítettek fel virágládákat. Nos, ez ennek az egyesületnek a projektje volt. Hogy mi is volt ez pontosan, miről szólt és milyen céllal, azt nézzük meg a cikk folytatásában:


Hogyan frissült fel zölddel a belváros térköve?

– Az egyesület tagjai meg akarták ismertetni az utca járókelőit, érdeklődőit azokkal a növényekkel, amiket leginkább már csak kész termék formájában ismerünk: tea, fűszerek, krém stb…

– Mi volt a cél ezzel az alkotással? A betonrengeteg lakói most kicsit közelebbről tudták megtapasztalni a természetet, ami egyrészt felüdülés is, valamint egy kis ismeretterjesztés is a témában. Az érdekessége az volt ennek a növénykiállításnak, hogy meg lehetett fogni, meg lehetett szagolni a növényeket, amiket egyébként szórakoztató feliratokkal láttak el.

– Ahogyan az a klímavédelem témájához illő, természetesen a növényeket tartó építmények is természetbarát módon készültek. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy saját kezűleg és lenolajjal kezelt fából. A benne helyet foglaló növények pedig hazai származásúak.

– A belváros különböző pontjain felállított építményeknél más és más növényekkel lehetett ismerkedni: valahol fűszernövényekkel, egy másik helyszínen gyógynövényekkel, aztán egy további helyszínen bioműanyagok és bioüzemanyagok alkotóelemeivel. Volt még itt szimbolikus és mesenövény bemutatása illetve olyan zöld, ami a ruhaipar alapanyaga.

– Avatással és díszvendéggel meg lett adva a módja az eseménynek. Megtörtént az első öntözés is, amiről aztán már a későbbiekben az V. kerület vezetése gondoskodott.

– A “Porzó korzó” néven elhíresült tanösvény természetesen nem tartalmazott térköveket, kizárólag növényeket mutatott be. De az nem véletlen, hogy a viacolorral burkolt járdákon és utakon volt felállítva a tanösvényt tartalmazó fa kalitka. Ugyanis az egyesület egyik fő célja,hogy figyelmet fordítson a városi zöldterületek arányának növelésére a szürke beton felületekhez képest. Ez persze nem azt jelenti, hogy az előregyártott viacolor kövekkel bármi baj van, sokkal jobb a térkövön járni, mint a sárban, vagy a porban. A koncepció lényege az, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a növények biztosítják a Földön az oxigén termelődést, az ennivalónkat, az ipari nyersanyagaink jórészét, és nem utolsó sorban az emberi szemnek szép és nyugodt környezetet. Tehát feleslegesen ne burkoljunk minden felületet viacolor kövekkel csak azért, hogy ne kelljen füvet nyírni, fát metszeni, locsolni, ápolni a környezetünket.

– A Kovi-kő térkőgyár a beton termékek és a viacolor burkoló kövek gyártásával foglalkozik, de nem az a célunk, hogy beborítsuk a világot beton térkővel, hanem az, hogy a zöld területeken keresztül vezető utak, járdák, ösvények járhatók legyenek és a környezettel összhangban szemet gyönyörködtető látványt nyújtsanak. A közeljövőben tervezünk elindítani egy figyelemfelkeltő kampányt a Klímanagykövetséghez hasonló gondolkodásmód jegyében: facsemete kuponokat fogunk adni ajándékba a térkő vásárlóknak, amelyeket budapesti kertészetekben válthatnak majd be. Ezzel szeretnénk hozzájárulni mi is a városok zöldterületeinek tudatos növeléséhez!

Ha a közeljövőben tervezi viacolor burkolat kialakítását, és szeretne facsemete kupont, akkor a kiválasztott térkő árát most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?