Játék vasút- és autópályák térkövezett kertekbe

– Mivel kössük le a gyerekeket a térköves kertben? –

Nekünk felnőtteknek nem kell túl sok érdekesség egy kertben, hogy úgy döntsünk, eltöltenénk ott pár kellemes órát. Ülni a hintaágyban és egy jót beszélgetni valakivel, vagy könyvet olvasni, netán csak gyönyörködni a növényekben – ennyi számunkra bőven elég lehet. A gyerekekkel viszont egész más a helyzet. Nekik ettől azért több izgalom kell, hogy kicsalogassuk őket a szabad ég alá. A homokozó, a kis kerti tó, a hinta vagy a mászóka nagy kedvencek számukra. De mi van még, ami le tudná kötni a figyelmüket és örömmel elszórakoznának vele? Elsősorban a fiúk fogják imádni ezt az ötletet: ez a gyepbe épített autópálya vagy vonatpálya. Nézzük csak meg ezt részletesebben a cikk folytatásában:


Hogyan építsünk pályát a térkövek mentén?

– Nagyon sokféle módon ki lehet alakítani ezeket a pályákat az egyszerűbbektől egészen a komolyabb szintűekig. A matchbox tologatáshoz megfelelő ‘autópályát’ például a legolcsóbb anyagokkal, egész könnyen meg tudjuk oldani házilag.

– Ha nem sajnáljuk a füvet, akkor egyszerűen csak fogjunk egy ásót és szedjük ki úgy a fűcsomókat, hogy közben egy kacskaringós pályát alakítunk ki. Ezután döngöljük le egészen a földet, minél simábbra, majd pedig rajzoljuk fel a felezővonalat és a gyalogátkelőt.

– Egy másik változatnál a kiásott kacskaringós utakat leburkolhatjuk barkácsáruházban kapható gumi-járólappal, vagy kisméretű viacolor kövekkel. A felezővonalak felfestésére itt használjunk akril festéket. A gumi-járólapból és a térkőből is használhatjuk akár a levágott, megmaradt darabokat is.

– Gyűjtsünk össze nagyobb méretű, lapos kavicsokat, rakjuk őket szorosan egymás mellé és miután felfestettük rájuk a felezővonalat, el is készült egy rally-cross autópálya a kisebb gyerekek számára.

– Ha vannak maradék léceink, ezeket is felhasználhatjuk erre a célra. Fessük őket színesre, hogy jobban mutassanak, kerüljenek rá a szokásos felezővonalak és ezután oda helyezhetjük őket, ahová csak akarjuk. Miután pedig a gyerek már nem játszik vele, össze is tudjuk szedni, ami nagy előny abból a szempontból, hogy nem tesz benne kárt az időjárás.

– A komolyabb szintű, távirányítású autópályák építéséhez már az apuka együttműködésére lesz szükség, hiszen ez azért mégiscsak egy férfias tevékenység. És az is majdnem biztos, hogy mikor elkészült az építmény, akkor az apukát nem kell majd nagyon unszolni, hogy játsszon a gyerkőccel, hiszen ő legalább annyira élvezni fogja a játékot.

– Aki pedig még magasabb szintre akarja vinni ezt a dolgot, annak jöhet a vasút telepítése a kertbe. Sokféle látványos módon meg lehet építeni ezeket a síneken futó vonatokat, amik körbefuthatják a teljes gyepfelületet, vagy megkerülhetnek sziklakerteket, kis kerti lakot, de a dúsan ültetett növényzet között is eltűnhetnek, hogy aztán a másik oldalon bukkanjanak elő újra.

– A viacolor köveknek nemcsak a pályák megépítésében lehet szerepe, hanem a játékvasút körüli gyalogos utak térkövezésében és szegélyezésében is. Sok esetben akkora a játék vasútpálya mérete, hogy akár kerti tó, és viacolor kövekkel burkolt járda is elfér benne a miniatűr gyermek játszóház mellett. Szintkülönbségek lehetnek a modell vasút területén is, kisebb méretű téglahatású viacolor kövekből támfal rendszert, hidat és híd pilléreket, alagutakat, vagy térkővel burkolt rámpát építhetünk. Haladó vasútépítők a térkő burkolatra is rá tudják építeni a síneket, ettől lesz tökéletesen élethű a modellvasút. A térkőre felfestett zebra is növeli a realitás faktort, és az is teljesen életszerű, hogy a zebrán átkelő gyalogos miatt nem fog lassítani a jármű. 😀

Viacolor kövekkel sokkal könnyebb játék autópályát és kisvasút pályát építeni! Az Önnek megfelelő térkő árát most tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?