Öntözés nyaralás idején a térkövezett kertben

– Hogyan élik túl a nyaralásunkat a növényeink a térkő mellett? –

Itt a nyár! Végre eljött az idő, hogy elmenjünk kikapcsolódni több napra, vagy akár 1-2 hétre is. Ez igazán felemelő. A csomagolás mellett még van pár dolog, amit el kell intéznünk, például, hogy ha van háziállatunk, akkor azt rá kell bízni valakire, amennyiben nem visszük magunkkal az utazásra. Na, és ott vannak a növényeink, amiket viszont teljesen biztos, hogy nem fogunk magunkkal cipelni, így hát felvetődik a kérdés, hogy akkor velük mi lesz? Ha nem ápoljuk őket ebben a távolléti időszakban, az bizony azt fogja okozni, hogy hanyatlásnak, fonnyadásnak indulnak, főleg a térkő szegélyei mentén, ugyanis a forró beton mellett gyakran akár 10 cm-es sávban is ki szokott pusztulni a fű és a többi növény, ha nem ápoljuk megfelelően! Persze erre is van megoldás. És hogy mi az, arról a cikk folytatásában írunk:


Milyen öntözést igényelnek a növények a viacolor burkolat mentén?

– A legkézenfekvőbb megoldás megkérni az itthon maradt családtagokat, vagy barátokat, hogy jöjjenek át rendszeresen és gondoskodjanak a növények locsolásáról. Ez persze nem csak annyi, hogy: „Légyszíves, öntözzétek őket!”. Ettől kicsit több információra lesz szüksége a helyettesítő növény gondozónak, amennyiben azt akarjuk látni a hazaérkezéskor, hogy kedvenceink élnek és virulnak. Pontosan határozzuk meg, hogy melyik növénynek milyen igényei vannak, melyiket mikor kell öntözni és mennyi vízzel kell ellátni.

– Nem ritka eset, hogy valaki megoldás gyanánt, indulás előtt közvetlenül eláztatja a növényeket, gondolván, hogy majd a növény szépen folyamatosan beszívja azt. Ilyen azonban nincs. A rengeteg víz elrohasztja a növényt, vagy más esetben pár nap alatt elpárolog és aztán további öntözés híján száradásnak indul.

– A kerti növények mulcsolása egy jó ötlet, mert ez lassítja a talaj kiszáradást. De ez is inkább csak pár napos távollét esetén segít, mert hosszabb távon már nem megoldás. Tehetünk még a tövükhöz – a cserepesekéhez is – darabolt fakérget, zúzott követ illetve faforgácsot, amik lassítják a föld párolgását, tehát az öntözés hatása tovább tart.

– A következő kérdés, hogy mit csináljunk a balkonon lévő növényekkel, amiket nagy dózisban ér a nap? Fogjuk őket és pakoljuk a fal mellé, mert ott nem éri annyi napsugárzás őket, hogy túlságosan felforrósodjanak és ha jön egy nagyobb szélvihar, akkor nem fognak lepotyogni és összetörni. A pakolást úgy kell végezni, hogy rögtön a fal mellé kerüljenek a magasabbak, eléjük pedig az alacsonyabbak, hogy mindegyiket érje a fény.

– A gyepet érdemes indulás előtt lenyírni, mert így kevesebb nedvességgel is kibírja majd. De ne vágjuk 4 cm-nél kisebbre, mert a rövid szálak nem adnak árnyékot a töveknek és így hamarabb megindul a kiszáradás. A legjobb, ha valaki be tud ugrani pár naponta és slaggal meglocsolja a füvet.

– A viacolor kövek mentén nagyobb kihívással kell szembenézniük a növényeknek amiatt, hogy a beton nagyon fel tud forrósodni, így szó szerint megégnek a növények. Erre félig-meddig megoldás lehet az automata öntözőrendszer közvetlen a térkő szegély mellé telepítve, de őszintén szólva ez csak enyhíti a növény szenvedését, és ettől még nem lesz szép egészséges kinézetű gyep vagy virágágyás a térkövek mellett. Egy viszonylag új típusú műanyag térkő és burkolat szegély a növények igazi megmentője a viacolor kövek közvetlen közelében. A műanyag térkő szegélyt a kész térkő-alapra kell rögzíteni kb. 25 cm hosszú és 7 mm átmérőjű szegekkel, majd a belső oldalán végigrakjuk a viacolor köveket, amelyek a súlyuknál fogva nem engedik majd kimozdulni a szegélyt, illetve a másik irányból fedjük el teljesen termőfölddel a térkő szegélyt. Ezzel nemcsak azt a csatát fogjuk megnyerni, hogy a növényeink jól nézzenek ki közvetlen a viacolor burkolat mellett a nyár közepén is, hanem azzal a problémával sem kell számolnunk többet, hogy a hagyományos beton térkő szegély összegyűjti a vizet maga alatt és általában 1 év leforgása alatt szépen süllyedni kezd, akár a Titanic. 🙂

Ha virág már van a kertben, de viacolor követ eddig nem mert venni, akkor most már válasszon nyugodtan, és a legmegfelelőbb térkő árát most keresse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?