Alacsony költségvetésű térköves kertek

– Hogyan spóroljunk a térköves kert kialakításakor? –

Amikor valamilyen beruházásba fogunk, akkor az egyik fő szempont az, hogy a lehető legkedvezőbb áron hozzuk össze a dolgot. Ki ne akarna komoly forintokat fogni még akkor is, hogyha akár kicsivel több kiadást is megengedhetnénk magunknak. És itt érdemes jól odafigyelni. Mert egy dolog az ésszerű spórolás, viszont ez nehogy abba csapjon át, hogy annyira jól akarunk járni, hogy a végeredmény egy alacsony minőségű kert lesz. Vagy ne adj isten majd a későbbiekben isszuk meg a levét, amikor váratlan pluszköltségek lépnek fel amiatt, hogy az elején túlzásba vittük a szűkmarkúságot. Nézzük meg, hogy hogyan lehet ezt okosan csinálni. Erról szól a cikk folytatása:


Hogyan hozzunk létre olcsón térköves kertet ?

– A talaj táplálását meg tudjuk oldani vegyszermentesen. Az őszi ültetésnél majd nem kell bolti műtrágyákat használnunk és a zsebünkben is több pénz marad, ha hasznosítjuk a konyhai szemetet és a kerti zöldhulladékot. A komposztálás nagyon jó módszer, amivel értékes tápanyaghoz tudunk jutni. Ehhez az eljáráshoz szükség lesz komposztanyagra. Ilyenek a növényi ágak, levelek, gyomnövények. A konyhából is felhasználhatunk anyagokat, mint például tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert, vagy fonnyadt gyümölcsöt. Ezeket helyezzük el egy ládában. A komposzt nagyon jó talajlazító és talajminőség javító adalék is.

– A következő spórolási pont ott van, hogy olyan növényeket válasszunk ki a térköves kertbe, amik könnyen fenntarthatók és nem igényelnek túl sok locsolást. A honos növények azért előnyösek, mert teljesen elégedettek a természetes csapadékkal. Aztán vannak szárazságtűrő fajták, amik pedig eleve nem sok öntözést kívánnak meg.

– Ültessünk fűszernövényeket is az ágyásokba és ezzel máris kiváltunk egy részt a bevásárolni kívánt fűszerekből. A gyümölcsfák ültetésének szintén hasznát fogjuk látni, amikor finom, ehető terméssel látnak majd el minket.

– Ahogy azt már a korábbi cikkünkben is írtuk, az öntözés nagyon szépen kiváltható azzal, ha összegyűjtjük az esővizet. Csak az eresz alá kell raknunk egy hordót és már meg is vagyunk.

– Olyan kerteknél, ahol nagy a vízigény, érdemes kutat fúrni. Lehet, hogy ez egy nagyobb befektetést igényel, viszont aztán pár év alatt vissza is fog jönni az ára.

– A lényeg, hogy legyen meg az a nézőpontunk, hogy minden felmerülő problémát megpróbálunk önerőből megoldani, ami azt jelenti, hogy mi magunk készítjük el a szükséges dolgokat. Renoválhatjuk mi magunk a kissé megkopott kerti bútorainkat, építhetünk kutyaólat és készíthetünk saját kezűleg madáretetőt.

– A viacolor burkolaton spórolhatunk úgy, hogy a legolcsóbb, szürke térkövet vesszük meg, persze azért nézzük meg személyesen mielőtt kiszállíttatjuk, hogy a térkövek jó minőségűek, sérülésmentesek, és rendelkeznek minőségi tanúsítvánnyal. Még ennél is olcsóbb lehet a használt, bontott viacolor kövek megvásárlása online hirdetési oldalak valamelyikén. Szerencsés esetben frissen bontott viacolort ingyen is elhozhatunk, csak a szállításért kell fizetnünk. Ilyen módszerekkel sokat lehet spórolni a kert térkő burkolatain, de ne feledjük, hogy a térköveket nem 1-2 évre vásároljuk, amit ma lerakunk azt legalább 15-20 éven át fogjuk nézni és használni. Ráadásul a térkő ára általában eltörpül a beépítésének árához képest, ha már egyszer megcsináljuk vagy megcsináltatjuk a viacolor burkolatunkat, akkor ne kelljen pár hónap múlva újra felbontani, és elrontani a nemrég befejezett kertet építési hulladékokkal és konténerrel. Érdemes megfontolni azt a verziót, hogy bontsuk több ütemre a térkövezést: ha egyszerre nem tudjuk megfinanszírozni az egészet, akkor építsük ki a viacolor burkolat alapját, a körbeszegélyezett és betömörített murván vagy szárazbeton rétegen tudunk járni autóval és gyalog ha kell hónapokig, évekig. Amikor megvan a pénzünk az álom térkő megvásárlására, akkor vegyük meg, nézzünk meg pár csináldmagad videót, és döntsük el, hogy lerakjuk vagy lerakatjuk a viacolor burkolatot, ami miatt annyi hónapot és évet várakoztunk kitartóan.

Az olcsó kert tervezéséhez olcsó viacolor kövek is kellenek, nézze meg most az Ön igényeinek legmegfelelőbb térkő árát itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?