Szokatlan városi zöldfelületek térkővel

– Vannak-e különleges városi zöldfelületek térkővel? –

A nagyvárosok folyamatosan törekszenek arra, hogy minél inkább ellássák zölddel az ott lakókat. Parkosítanak, fasorokat telepítenek, virágágyások kerülnek a járdák mellé, hogy minél inkább élővé, természetessé tegyék az ott élő emberek számára a lakókörnyezetüket. Ezen törekvések ellenére tény, hogy a városok szerkezete alapból nem annyira alkalmas arra, hogy sok nagyfelületű zöldterületnek adjanak otthont. Mivel a hely határokat szab az igényeinknek, ezért előfordulnak nem hétköznapi megoldások arra, hogy hol és hogyan jöjjenek létre a zöldterületek. A cikk folytatásában elmondjuk a részleteket:


Milyen ötletek léteznek térköves zöldítésre?

– Az egyik ötletes megoldás, az úgynevezett zöldtető. Amikor a nagyvárosi függőleges irányú terjeszkedést vesszük, akkor eléggé logikus, hogy a tetőn valósuljon meg a kertépítés. A zöldtető nem ugyanaz, mint a tetőkert. Az utóbbi egy tetőterasz, ami cserepes növényekkel van beültetve. A zöldtető viszont az, amit a neve is jelez, hogy a tető maga a zöldfelület. Két fő típusát különböztetjük meg.

– Van az intenzív zöldtető, aminek a talajvastagsága akár egy méter is lehet. Ennél fogva ez nem építhető meg utólag egy szokványos épülettetőre. Itt egy erősebb tetőszerkezet szükséges, amire sokféle növény telepíthető: a pázsittól kezdve a bokrokig, fákig, és természetesen színes virágok, minden mennyiségben. Ennek a típusú zöldtetőnek folyamatos gondozásra van szüksége, pont úgy, mint egy szokványos kertnek. Ilyen zöldtetőkkel plázák, vagy irodaházak tetején találkozhatunk.

– A másik az extenzív (terjeszkedő) zöldtető. Ez annyiban más, hogy nem szükséges utólagos szerkezeti megerősítés, azaz egy szokványos tetőn is létre lehet hozni. Ennek az egyszerűbb kialakítású zöldtetőnek a földrétege 6 és 15 cm között van. Ide leginkább olyan növények telepíthetők, amik jól tűrik a szárazságot és egyébként nem igényelnek sok törődést, ebből adódóan a fenntartási költség is minimális. Az ide illő növények: kaktuszok, varjúhájfélék vagy kakukkfűfajok.

– A zöldtetők nem csak szép látványt nyújtanak, hanem megkötik a levegőben található szennyeződés egy részét is. A csapadék egy részét pedig megfogják és párolgással juttatják vissza a körforgásba, ezzel csökkentve a csatornahálózat terhelését. Ezen kívül szabályozzák az adott épület hőháztartását azzal, hogy télen benntartják a meleget, nyáron pedig nem engedik, hogy túlságosan felmelegedjen az épület.

– Egy másik nagyvárosi zöld megoldás a zöldfal. Ez egy függőlegesen kialakított díszkert, ami nagyon dekoratív. Szintén hatékonyan nyeli el a szennyeződéseket, javítja az épület hőháztartását és remek hangszigetelést is biztosít. A zöldfal házilag nem készíthető el, mivel speciális szaktudást igényel az építése.

– A viacolor köveknek nem sok szerep jut a zöldfal kialakításánál, legfeljebb a vékonyabb térkövekből kialakított lábazat jöhet szóba, vagy a különböző stílusú sávokat választhatjuk el egymástól egy viacolor kövekből kirakott vonallal. A zöldtető esetén ugyanúgy mint a zöldfalnál a növényeké a főszerep és nem kaphat hangsúlyt a viacolor burkolat. A különböző növényfajok elválasztására használhatunk viacolort, lehetőleg az ívelt oldalú klassziko térkövet, hogy az elválasztó sáv is ívelt, vagy kanyargó vonalú legyen. Néhány esetben sima pázsit borítja a tetőt, és ezt időnként fűnyíróval kell nyírni, ilyenkor hasznos egy sor viacolor követ rakni körbe a pázsit szélére, hogy a fűnyíró kereke ezen fusson, így a pázsit szélei is szépek lesznek, és a fűnyíró kerekeit is megmenti a viacolor kőből rakott szegély.

A zöldfelületek kialakításához használható viacolor kövek beszerzése előtt, keresse most meg az Ön elképzeléséhez legközelebb álló térkő árát itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?