Kánikulai intézkedések a térköves kertben

– Meg lehet-e óvni a térköves kert növényeit forróság idején? –

Naptár szerint vége a nyárnak, de még mindig 25 Celsius fölött van a hőmérséklet, tombol a nyár. Ezt mi, emberek könnyen tudjuk orvosolni egy jó kis vízparti kiruccanással. Gondoskodunk magunknak hűsítő italról és árnyékról. Milyen egyszerű, ugye? Na de mi a helyzet zöld barátainkkal, a növényekkel? Ők aztán egy tapodtat se tudnak arrébb mozdulni. Pedig valahogy nekik is túl kell élni a felfokozott hőmérsékletet. Ez természetesen a mi feladatunk, hogy segítsünk nekik ebben, máskülönben számíthatunk rá, hogy károsodni fognak, vagy akár el is pusztulnak. Nézzük meg azokat a teendőket, ami megmenti kedvenc kerti növényeinket. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Mit kell tennünk kánikulában a térköves kert növényeivel?

– Amint azt valószínűleg a legtöbben tudják – mégis megemlítjük a fontossága miatt -, a kánikulai napokban az öntözést kora reggel vagy estefelé kell elvégeznünk. Miért is? Mert ebben a két időszakban a növény számára juttatott víz hasznosulni tud. Ha ezt napközben tennénk meg, akkor a nagy melegben pillanatok alatt elpárologna. A balkon növényeinél is érvényes ez az öntözési időszak és segíthetünk még nekik azzal, ha mulcsot teszünk a földjük felszínére, ami lassítja a talaj nedvességének párolgását, így megvédi a cserepes szépségeket.

– A pázsit öntözése kicsit más, ott napközben is locsolhatunk, de csak kisebb adagokban. Semmiképp nem hozzunk létre tócsákat a füvön. A forró napokban pedig ne nyírjuk nagyon rövidre a szálakat. Ha hosszabban hagyjuk, akkor az természetes árnyékot ad a töveknek és így meg tudjuk óvni a talajt a gyors kiszáradástól.

– Amennyiben elutazunk és hosszabb ideig magukra hagyjuk a növényeket, akkor az öntözést nem lehetséges előre, egy adagban elintézni. Nincs olyan, hogy előre locsolás. Ha elárasztjuk a növényeket, azzal csak károkat okozunk nekik. Ezért oldjuk meg úgy, hogy valakit megbízunk a rendszeres öntözéssel a távollétünkben.

– A nagy melegben öntözzünk gyakrabban. A heti egy öntözést igénylő virágok, dísznövények esetében például legyen ez heti két alkalom.

– Amikor erősen tűz a nap, akkor el is takarhatjuk az érzékenyebb növényeinket egy vékony fehér vászonnal (lepedővel). Az örökzöldeknél és a káposztaféléknél szokás ezt alkalmazni.

– Nagyon sok kertben megtalálható dísznövény a tuja, pedig nem igazán ez a nekik megfelelő klíma. A tuják inkább az alacsonyabb hőmérsékletet és magasabb páratartalmat szeretik. Ezek a nagy melegek pedig kimondottan megviselik őket, így ilyenkor jó, ha naponta tudjuk őket öntözni. 20-40 liter vizet juttassunk el egy tőhöz.

– A viacolor burkolat közelében különösen nagy stressznek vannak kitéve a növények, mert a felforrósodott térkő oldalról sütögeti őket, míg a tűző nap felülről. Okos ötlet, ha a térkő melletti szegély és a pázsit közé egy 15-20 cm széles sávot iktatunk be kulé kaviccsal borítva. A térkőnek egyébként nem árt a locsolás, nem baj ha az öntözőrendszer úgy van beállítva, hogy a viacoloros felületre is jut a vízből. Az egyetlen hátulütője ennek az lehet, ha a térkő folyamatosan vizes, akkor elindulhat az a kémiai folyamat, amely szakmai körökben mész-kivirágzás vagy salétromosodás néven ismert. Ez azt jelenti, hogy a térkő felületén kisebb-nagyobb fehér foltok jelennek meg, fátyolszerűen eltakarva a térkövek színét, de csak akkor amikor kiszárad a felület, vizesen ebből semmi sem látszik. A jelenség magától megszűnik egy idő után, mivel a csapadék Magyarországon enyhén savas kémhatású, és ez oldja a mésztartalmú anyagokat. A probléma az, hogy a csapvíz – szemben a csapadékvízzel – keményvíz, és ez viszont erősíti a salétromosodást. Ha azt látjuk, hogy elkezdődik a folyamat, tehát megjelennek a térkő felületén a fehér foltok, akkor próbáljuk mégis úgy átállítani a locsolórendszert, hogy ne érje csapvíz a térkő burkolatot!

A térkő burkolat és az öntözőrendszer kialakítása előtt, nézze most meg az Ön szerint legalkalmasabb térkő árát itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?