Szemétszedés és térkő tisztítás

– Mit tehetünk a környezet és a térkövek tisztaságáért? –

Én, személy szerint nagyon jól érzem magam szép és rendezett környezetben. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk ezzel így. Ezért is olyan bántó a szemnek, amikor az utcán elhajított szeméttel találkozunk. A térköves belvárosban még annyiból jobb a helyzet, hogy ott időről-időre takarítanak és eltüntetik mások felelőtlenségének a nyomait. A külterületeken és az erdők melletti útszéleken viszont már más a helyzet. Itt elég ritka eset, hogy valaki összegyűjti a szétszórt szemetet. Ezért is olyan értékesek azok az összefogások, amiknek a keretében civilek összeállnak és tesznek valamit a dologgal kapcsolatban. A részletek a cikk folytatásában olvashatók:


Mi a megoldás a szemetes területek és térkövek megtisztítására?

– A szemétszedő közösségi programoknak az a célja, hogy önkéntesek kitakarítsák a saját lakókörnyezetük szemetes területeit. De van olyan is, hogy más területeket szabadítanak meg a felhalmozódott szeméttől, és mivel segíteni akarnak egy szebb, rendezettebb környezetet létrehozni, ezért nem sajnálják az időt és energiát, hogy megtegyék ezt a nemes akciót.

– Lehet, hogy valaki úgy van vele, hogy „én aztán nem fogom mások szemetét szedni”. Ez a témakör azonban túlmutat a személyes hatókörön. Vannak olyan problémák és kedvezőtlen szituációk az életben, amikor bizony valakinek vállalni kell azt, amit más elmulaszt megtenni. És ezért működik még ez a világ. Mert mindig vannak olyan emberek, akik meglátják, hogy mire van szükség és megteszik, amit kell.

– Aki segített már valaha is másoknak, tudja, hogy milyen jó érzés, amikor a segítség nyomán egy jobb állapot születik meg. És a szemétszedéssel magunkon és másokon is segítünk egyben, hiszen nem csak egyének vagyunk, hanem együtt egy közösség. Ez egy csoport tevékenység, aminek összekovácsoló ereje van és a munka végeztével az ember büszkén, jó érzésekkel telve megy haza. Igazán nagyra értékelendő cselekedet.

– Van még egy másik oldala is a témának. Mégpedig az, hogy ahol már eleve szemét van, ott még könnyebben lerakja a többi szemetelő ember a saját holmiját, amitől meg akar szabadulni. Úgy van vele, hogy most aztán már semmi sem tartja vissza őt ettől, hiszen a „mások is ezt csinálják” gondolattal elintézi az egészet.

– Így aztán amikor történik egy alapos takarítás, szeméttelenítés, az gyakran hosszú távon azt eredményezi, hogy ott a későbbiekben is rend és tisztaság marad.

– A munkához csupán kesztyűre, zsákokra és vállalkozó szellemre van szükség. Ajánlott vinni magunkkal kézfertőtlenítőt (a drogériákban megtalálhatók olcsón, kis kiszerelésben). Aztán jó, ha van nálunk valami kis harapnivaló és ami még lényeges, hogy öltözzünk kényelmesen, a tevékenységnek és az időjárásnak megfelelően.

– A térkő felületén és a térkő szegélyeken sokféle szennyeződéssel találkozhatunk, főleg a nagyvárosi forgalmat kiszolgáló viacolor burkolatok esetén. Miután összeszedtük a szemetet, a térkövön találhatunk rágógumi foltokat, olajos szennyeződéseket, diófa levele által hagyott barna nyomokat, vörösbort, és ha szerencsénk van még étkezési sertés-zsírt is. A tisztítást minden esetben azzal kezdjük, hogy a friss szennyeződést itassuk fel a térkőről papírtörlővel, vagy törlőronggyal. Az étkezési zsírokat, olajokat háztartási zsíroldó szerrel tudjuk kiszedni a térkőből, erős súrolás mellett. A járművekből kifolyó ásványi olajokat melegvízzel és öblítőszerrel, valamint felületaktív tisztítószerrel távolítsuk el a térkő felületéről, majd a végén újra mossuk át melegvizes öblítővel. A vörösbor eltávolításához ritkán kell felületaktív vegyszer, általában a melegvizes és öblítőszeres mosással tisztára tudjuk varázsolni a térkő felületet. A diófa levele egy kicsit ‘nehezebb dió’, ehhez klórtartalmú vegyszerrel kell támadni, egy ideig rajta hagyni a folton hogy legyen ideje hatni, aztán végül melegvizes öblítéssel megtisztítani a térkövet. Igazi kihívás, csak haladóknak való a rágógumi eltávolítása. A profik fagyasztó spray-vel fújják le a térkőbe ragadt rágófoltokat, ez elveszi az anyag rugalmasságát, aztán egy kaparó eszközzel eltávolítják a rágó nagy részét, végül erős klórtartalmú vegyszerrel maratják ki a térkőből a ragacsok maradékát. Egy igazi jolly-joker megoldás, ami minden esetben 100%-ban működőképes, hogy vésővel és kalapáccsal megütjük középen az elszennyeződött térkövet, aztán kés pengéjének a segítségével kiemeljük a kettétört követ, majd egy új térkövet helyezünk vissza a helyére. Persze ehhez előrelátó módon mindig pár négyzetméter tartalékkal kell leadni a rendelést a térkő forgalmazónak.

A térkő megrendelése előtt számolja ki a szükséges mennyiséget, adjon hozzá néhány négyzetméter tartalékot, aztán mielőbb nézze meg az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?