Társasházak térköves kertjei

– Hogyan dobjuk fel a térköves társasházak kopár udvarait? –

A nagyobb városok és főként a főváros belső területeinek leggyakoribb lakóház típusai a bérházak, vagy az újabb építésű társasházak. Ezekhez az épületekhez mindhez tartozik belső udvar, vagy valamilyen kertféleség. Leginkább a régebbi bérházaknál fordul elő, hogy a belső udvaron járva azt találjuk, hogy az bizony csupán egy szürke, kopár, és kissé lehangoló terület. Akik régóta ott laknak és már megszokták ezt a nem túl felemelő látványt, azokat talán nem annyira zavarja. De valószínű, hogy a legtöbb lakónak nagyon jól esne és sokkal kellemesebbé tenné az ott élést, ha növényekkel ízlésesen betelepített belső udvarok és hangulatos térkő burkolatok váltanák fel a korábbi betonplaccot. Ennek létrehozásáról a cikk folytatásában írunk:


Hogyan lesz profi a térköves társasházi udvar átalakítása?

– Megtehetjük, hogy egyszerűen cserepes növényeket helyezünk el a térkövön vagy a betonon. Aztán felszedhetünk pár darab térkövet és ültethetünk oda néhány fát is. Mindig vannak ilyen saját megoldások, amik bár lehet, hogy nagy igyekezettel készülnek, de sajnos általában nem túl tartós az eredmény.

– A növényeknek ugyebár szükségük van fényre és bizonyos mikroklímára a növekedésükhöz és virágzásukhoz. És mivel ezek a belső udvarok általában sötétek és az adottságaik igencsak eltérnek az átlagostól, ezért az itt lévő növények sokszor nem túl hosszú életűek. Továbbá amennyiben nem történik alapos tervezés és a fajták körültekintő megválasztása, az újabb problémákat okozhat. Az is előfordulhat, hogy a meglévő térkő burkolatot le kell cserélni, vagy újra kell rakni, így lesz lehetőség arra, hogy a növények helyét is beletervezzük az új térkő burkolatba.

– A megoldás erre a profi kerttervező és térkövező szakember. És persze az anyagi részét is biztosítani kell a dolognak, miután nagyjából képbe kerültünk a tervezett növény és térkő árakkal.

– Meg lehet pályázni a közösségi terek rendbetételét, a zöldfelületek kialakítását. Ehhez első lépésként egy felmérésre alapuló szakvéleményre van szükség. Amikor – spórolás céljából – szakértő bevonása nélkül kezdenek bele a lakók a fejlesztésbe, akkor általában nem lesz sikeres a végeredmény.

– Egész egyszerűen elengedhetetlen, hogy jól fel legyenek mérve a helyszín adottságai, a megfelelő fajták kerüljenek kiválasztásra és meg kell tervezni, hogy hogyan lesz kialakítva az egész tér. Arra is szükség van, hogy elkészüljön egy részletes költségbecslés, valamint, hogy közös egyetértés legyen ezen a társasházban lakók között. A térkő választásnál a maradék költségvetési kereten belül kell jól dönteni, hogy szép is legyen a burkolat, és jó is legyen a térkő ára.

– Egy teljesen növénymentes belvárosi társasház udvara esetében az első lépés, hogy a megbízott kapcsolattartó felhívja a kerttervezőt. Az személyesen kimegy és bejárja a területet, majd ad egy szakvéleményt. Ezután készül el a részletes kerttervezési árajánlat. Ez tartalmazza a koncepciótervet, a növényjegyzéket, a növényfajták ápolási és felhasználási útmutatóját és a látványterveket, amelyeken már a térkő is szerepel. Mindezt a lakóknak kell véleményezni és elfogadni. Amikor a lakók egyetértésre jutnak és döntenek, akkor következhet a kivitelezési költségvetés.

– A térkővel kapcsolatban akkor érdemes dönteni, ha már kiderült hol, mekkora és milyen növény lesz az udvaron, így van esélyünk arra, hogy összhang legyen a térkő burkolat és a növények között. Ne felejtsük el, hogy a költségvetésnek tartalmaznia kell a térkő árán kívül a térkő lerakás árát is, ami általában 2.5-szer több, mint maga a térkő ár. Ez alól kivételt képez az a szerencsés helyzet, amikor meglévő betonra rakható a viacolor, mert ilyenkor nem kell fizetnünk az alap helyének kiszedéséért és az alap elkészítéséért, így a térkő árához szinte csak a lerakás munkadíját kell hozzáadni, hogy megkapjuk a térkövezés összköltségét.

A tervezés és a térkövezés megkezdése előtt tekintse meg a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?