Munkaruha térköves kerthez

– Mik a profi munka eszközei a térvköves kertben? –

Akinek szép, gondozott kertje van, az tudja, hogy az nem magától olyan. Sok munka áll mögötte. Az, hogy milyen legyen a vágyott térköves kert, igényel némi tervezést. Ez jelenti egyrészt magának a kertnek a kialakításával kapcsolatos mozzanatokat, és még valamit, amire lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk: a megfelelő munkaruha kiválasztását. Nézzünk csak meg valakit, aki tényleg hozzáértő módon kezeli a kertjét. Nem csupán ásója, fűnyírója és egyéb kerti szerszáma van, hanem kertészkedéshez való munkaruhája. Hogy mit kell tudni erről, azt a cikk folytatásában elmondjuk:


Miben dolgozzunk térköves kerti munkánál?

– Az igazán jó munkaruha bírja a strapát. És tudja azt, amit bármelyik ruha, amit szívesen hordunk a hétköznapokban, azaz kényelmes. Elgondolkodtató, hogy vajon mit érdemes még figyelembe venni ahhoz, hogy biztonságosan és hatékonyan tudjunk dolgozni a kertben.

– Fontos szem előtt tartani, hogy milyen évszakban használjuk, milyen a terep, ahol dolgozunk benne és hogy milyen típusú munkát fogunk végezni.

– Mire lesz szükségünk tehát konkrétan? Kezeslábasra, munkacipőre, overálra, kesztyűre és kerti köpenyre. De nyugodtan számításba vehetjük, hogy kellhet olyan táska is, amibe a szerszámokat pakoljuk, vagy szemüveg, hogy biztonságban legyen a szemünk is.

– Amikor a cipőt választjuk ki, akkor azt a hőmérséklet alapján tegyük meg, illetve fontos, hogy vízálló és csúszásmentes legyen. Plusz pont, ha könnyű tisztítani. És a legfontosabb megint csak a kényelem. Amennyiben sáros, vagy göröngyös felületen dolgozunk, érdemes munkavédelmi bakancsot beszerezni vagy csizmát, amit semmi nem tud átszúrni, bírja az időjárási körülményeket és megvédi a lábat, ha esetleg valamilyen szerszámot leejtenénk.

– A ruhánál többen több félét kedvelnek. Van, aki kezeslábast visel szívesebben, van pedig aki köpenyt, esetleg külön nadrágot és kabátot. Megint csak szót kell ejteni arról, hogy válasszunk kényelmes darabot.

– Az overál előnyös, hiszen könnyű felvenni és levenni, amit pedig alatta viselünk, az nem lesz koszos. Ha nem túl sáros környezetben dolgozunk, akkor megfelelő lehet egy köpeny. Mindkét ruhánál olyat érdemes választani, aminek zsebe is van a szerszámok számára.

– A nadrágnál olyat ajánlunk, ami a térd részénél vastagabb anyagból van, hogy bírja a sok térdelést. Ez nem csak a nadrágot védi a kopástól, hanem a térdet is, ha az érzékenyebb. Térkő lerakásnál, felszedésnél vagy akár a térkő burkolat karbantartásánál jó szolgálatot fog tenni.

– Az esetlegesen becsapódó faágak ellen, használjuk erre megfelelő szemüveget is, hogy semmilyen irányból ne tudjon semmi belerepülni a szembe.

– Végül, de nem utolsó sorban tekintsük át a térkő lerakásnál vagy karbantartásánál milyen védőruházat vagy védő felszerelés jöhet szóba. A térkő általában 2 kg és 30 kg közötti súlyt képvisel, így az acélbetétes bakancs a kiindulási alap egy ilyen munkánál. A zárt védőruházat ajánlott, de nem kötelező a térkövezésnél, viszont a térdvédőre szinte biztos, hogy szükség lesz. Munkafázistól függően előfordulhat, hogy helyszínen keverünk betont a térkő lerakása során, például a szegélykő beépítésénél. Mivel a cement egy irritatív anyag, szembe nem kerülhet, és a bőrre tapadva sem ajánlatos sokáig viselni, ezért ilyenkor vegyük fel a védőszemüveget és minél többször tisztítsuk meg a bőrünket a cementtől. Ha vállmagasságnál magasabbra kell emelnünk a térkövet, akkor védősisak használata is kötelező. A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a régi beton feltörésére használatos kézi vésőgéphez a fülvédő tokot vagy szivacsot és a rezgést tompító védőkesztyűt is kötelező hordani. Persze vicces elképzelni, hogy a térkövező brigád minden tagja sisakban, szemüvegben, fülvédő tokban, nagy kesztyűvel, nagy bakanccsal, térdvédővel hogy nézhet ki. De nem akarunk viccet csinálni a védőruhák és védő felszerelések használatából, a térkő lerakása és karbantartása során is mindig csak azt a részt vegyük fel amit muszáj, gondoljunk az egészségünkre is, ne csak arra hogy a lehető legrövidebb ideig tartson a munka.

Nagyon remélem, hogy nem sikerült elvenni a kedvet a térkövezéstől, azok a bátrak akik még mindig ilyesmit terveznek, most nézzék meg a legújabb térkő akciót a főoldalunk tetején, és az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?