Októberi munkák térköves kertekben

– Milyen változást hoz az ősz a térköves kertben? –

.

Utolért minket az október, és ez magával hoz néhány változást. A nappalok egyre rövidülnek, amit nem csak mi emberek érzékelünk, hanem a gyümölcsöt termő növények is, amik elkezdenek felkészülni a télre. Mivel kevesebb fényt kapnak, így már alig vesznek fel táplálékot. Az átteleléshez szükséges tápanyagokat, szénhidrátot, keményítőt, és cukrot beépítik a szöveteikbe, rügyeikbe. Megtapasztalhatjuk azt is, hogy a vesszők megfásodnak. És hogy mit kell tennünk ilyenkor a kerttel és a térkő burkolattal, azt a cikk folytatásában elmondjuk:

.

.


Hogyan készítsük fel az évszakváltozásra a térköves kertet?

– Forgassuk át mélyen a talajt és lazítsuk meg. Ez többet jelent, mint a nyári kapálás. Itt most inkább a mélytárcsázásra illetve szántásra lesz szükség. Ha kisebb kertünk van, akkor – laza, vagy középkötött talaj esetén -, használjunk ásót erre a feladatra. Amennyiben kötött a talaj, ásóvilla lesz a megfelelő szerszám.

– A kiskertekben gyakran található gyümölcsfák viszonylag kis növekedésűek, így emiatt nem cél a talaj mély művelése. Ezt csak abban az esetben kell alkalmazni, ha valahol sokáig víz borítja a talajt, vagy pedig levegőtlen.

– Ne aggódjunk amiatt, hogy ha az ősszel elvégzett ásás után a talaj rögös marad. Ez előnyös, ugyanis így a rögök között a víz jobban le tud szivárogni.

– Egy másik fontos feladat, a tápanyag talajba való visszajuttatása. Ha tehetjük, használjunk szerves trágyát: istállótrágyát, vagy komposztot. Lehet kapni szárított vagy granulált szerves trágyát is, amikkel nem csak tápanyagot juttatunk a földbe, hanem a humusztartalmát is pótoljuk.

– Végső megoldásként pedig ott van a műtrágya. Ha már mindenképp ezt használjuk, akkor az legalább legyen komplex, ami több tápanyagot tartalmaz. Ha nem komplexet használunk, akkor a foszfort és a káliumot ősszel, a nitrogént pedig tél végén juttassuk ki.

– A téli érésű gyümölcsöknél figyeljünk arra, hogy mikor szedjük le őket, mert ha túlérik, akkor már nem nagyon tudjuk eltárolni. Tegyük őket rekeszbe vagy polcra. Így könnyen el tudjuk távolítani közölük a beteg gyümölcsöket és nem kell hozzá az összeset végigtapogatni.

– A birs októberben érik. Mikor kezdjük meg a szüretét? Amikor a fa alatt találunk már leesett szemet. Nagyon finom kompótot, lekvárt lehet készíteni belőle. A naspolyánál kicsit más a helyzet, azt csak akkor szabad leszedni, amikor az első fagy megérintette és már kicsit meg van puhulva.

– A térkő burkolatra egyre több falevél fog hullani ahogy közeledik a hóvége. Ne hagyjuk a faleveleket rátapadni a térkőre, mert elszíneződhet tőle a viacolor kövek felülete akár tartósan is, a diófa levele például sötétbarna foltokat hagy maga után. Ugyanígy a gyümölcsöket se hagyjuk sokáig a térkövön, mert minél tovább bomlik a térkő felületén, annál nehezebb lesz eltávolítani a kövekről. Az utolsó fűnyírás után a levágott füvet se hagyjuk a térkövön lebomlani, bár ennek nincs különösebb kockázata a térkő szempontjából, csak az idő múlásával ezt is egyre nehezebb lesz kiszedni a térkő pórusai közül. A viacolor kövekből épített magaságyást ilyenkor már nem nagyon kell öntözni, sőt inkább arra ügyeljünk, hogy ha az ágyás falait és az alját vízzáró réteggel borítottuk, akkor télen egész sok víz összegyűlhet benne. Mivel október végén itt-ott már előfordulhat ónos eső, ezért a térköves kocsibeálló és a járda mellé lassan oda lehet készíteni a csúszásmentesítésre szánt homokot, salakot, vagy egyéb szóróanyagot. Az útszóró só hosszútávon kárt tehet a beton térkő felületében, és a viacolor burkolat melletti növényzetet is elpusztítja, ezért kerüljük a használatát, helyette használjunk műtrágyával kevert homokot. Ez az elegy megakadályozza az autók és a gyalogosok megcsúszását, és kisebb-nagyobb mértékben a jeget is leolvasztja a térkőről, ráadásul tavasszal a fű is sokkal szebb lesz a térkő szegélye mentén.

Ha a hosszú őszi estéken már tervezi a tavaszi térkövezést, akkor most tekintse meg a térkő akciónkat, és a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő

Vélemény, hozzászólás?